Hlavní obsah

Projídají budoucnost, vymstí se to. Opozice pranýřuje vládu za rozpočet

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Tvrdou kritiku si vysloužila vláda kvůli státnímu rozpočtu, který ve středu schválila Sněmovna. Opozice tepe kabinet kvůli tomu, že v době ekonomického růstu nešetří a rozhazuje. Česká republika bude příští rok hospodařit s deficitem 40 miliard.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Tabule s výsledkem hlasování o státním rozpočtu pro rok 2019

Článek

„Vláda neinvestuje, jen rostou výdaje na státní správu. Ekonomika je v dobrém stavu. Místo prorůstových investic ale projídáme vlastní budoucnost. Smutná zpráva především pro další generace, kterým se budeme muset jednou hluboce omlouvat,“ uvedl šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Podle Pirátů rozpočet nezajistí řešení problémů České republiky, jako je zaostávání státní správy nebo nedostatečné budování infrastruktury. „Jasně se ukázalo, že vláda absolutně rezignovala na snahy uspořit prostředky na provoz státu v příštích letech, což se nám může velice vymstít,“ varoval pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Rozpočet podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška nezohledňuje současnou ani předpokládanou ekonomickou situaci. „A ministryně financí na dotaz, co bude, až přijde krize, řekne: nestrašte. Koaliční strany ANO, ČSSD a KSČM si kupují podporu. Na lidi a tuto zemi dávno zapomněli,” míní Bartošek.

Podle poslance Vojtěcha Munzara (ODS) se při středečním hlasování jasně ukázalo, že koalice ANO, ČSSD a KSČM pevně funguje. „V době růstu chtějí žít nad poměry deficitním rozpočtem a projídají peníze daňových poplatníků rostoucími provozními výdaji. Levicovo-populistické hospodaření v praxi,” komentoval poslanec.

Bělobrádek mluví o neúctě k lidem

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) zkritizoval, že vláda nepodpořila lidovecké pozměňovací návrhy, které měly nasypat více peněz do školství či sociálních služeb.

„Navrhovali jsme rozumné pozměňovací návrhy. Tato vláda řekla ne. Až budou mnozí lidé v sociálních službách odcházet za lépe placenou prací, víme, kdo za to může. Je to neúcta k lidem, kteří slouží druhým,“ řekl Bělobrádek.

„Je to brutálně projídací rozpočet na úkor budoucích generací. Zhoršuje už tak nemocnou strukturu veřejných financí. Jsme úspěšná země, ale až teď nám vládnou nebezpečná nemehla,” uvedl poslanec ODS Jan Skopeček.

ZÁZNAM: Sněmovna schválila rozpočet s deficitem 40 miliardVideo: psp.cz

Proti rozpočtu hlasovalo 88 poslanců. Pro zvedlo ruku 108 zákonodárců z ANO a ČSSD, vládní strany podpořili i komunisté.

„Sociální demokracie se na tvorbě rozpočtu začala podílet až po vstupu do vlády, kdy už byly základní parametry dány. Ale chci říci, že za zásadní úspěch pokládám nárůst prostředků na platy ve veřejné sféře. ČSSD prosadila tři miliardy korun navíc. Bez soc. dem. by toto navýšení nebylo,“ chválil předseda soc. dem. a ministr vnitra Jan Hamáček.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na plénu řekla, že rozpočet je dobrý a připravený se zodpovědností. „Je to dobrý rozpočet, narovnává křivdy z minula a nerezignuje na investice a budoucnost,” odmítla opoziční kritiku Schillerová.

Za hlavní výdajové priority vláda označila zvýšení důchodů od ledna zhruba o 900 korun a posílení peněz na platy učitelů a zaměstnanců ve veřejné sféře.

Rozpočet počítá s celkovými výdaji 1,505 bilionu a příjmy 1,465 bilionu korun. Takzvaný zákon roku nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

Výběr článků

Načítám