Hlavní obsah

Matadoři Zahradil i Maštálka chtějí v Bruselu pokračovat

Právo, Jan Rovenský

Česko bude koncem května 2019 znovu vybírat 21 europoslanců. Zatímco například Jan Keller či Miroslav Poche se chystají pověsit bruselskou kariéru na hřebík, někteří matadoři jako Jan Zahradil či Jiří Maštálka, kteří v europarlamentu sedí už od roku 2004, doufají, že před voliči na dalších pět let mandát znovu obhájí.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Poslanci v Evropském parlamentu ve Štrasburku (ilustrační foto)

Článek

Kandidátku ODS by mohl vést právě Zahradil, který jako celoevropský lídr Aliance evropských konzervativců a reformistů (ACRE) a její parlamentní frakce (ECR) už tento týden zahájil kampaň.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Zahradil

Další kandidaturu zvažuje i druhý europoslanec ODS Evžen Tošenovský.

Hnutí ANO, jehož řady opustili europoslanci Pavel Telička a Petr Ježek, by mohla vést europoslankyně Dita Charanzová, která ale není členkou hnutí. Tu hodlá podpořit lídr ANO Andrej Babiš, který se chce příští rok do kampaně zapojit v roli premiéra.

Pokračovat v práci není možné, aniž bych popřel sám sebe. Po 180stupňové změně kurzu ANO jsem se s ním musel rozejít. Politická krajina u nás připomíná haldy na Ostravsku nebo Mostecku a potřebuje období kultivace
Petr Ježek

„Na kandidátce by měli být lidé, kteří mají s EU zkušenosti. Osobně bych navrhoval paní Charanzovou jako naši jedničku, má za sebou výsledky stejně jako naše další europoslankyně Martina Dlabajová,“ řekl Babiš Právu.

Předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil, který nebude ani pražským primátorem, ani v radě, se zatím rozmýšlí. „Tuto ambici teď nemám, ale musím si to promyslet a prodiskutovat se spolustraníky,“ řekl před časem Právu.

Lidovci sami

TOP 09 by se ráda spojila se Starosty a nezávislými v eurovolbách, k čemuž je STAN nakloněn. Podle toho, jak bude vypadat kandidátka, bude o svém dalším působení v Bruselu rozhodovat europoslanec STAN Stanislav Polčák.

Jasno o další kandidatuře v Bruselu nemá ani europoslanec Luděk Niedermayer za TOP 09. „Přivítal bych ale společnou kandidátku více stran,“ podotkl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Luděk Niedermayer

Od TOP 09 padl návrh, že by s ní a Starosty mohli ještě kandidovat lidovci, ti se ale v úterý rozhodli ucházet se o hlasy na vlastní pěst.

Kandidovat se chystají všichni tři současní europoslanci KDU-ČSL, tedy Pavel Svoboda, který má být jedničkou jako v roce 2014, Tomáš Zdechovský, který bude dvojkou, a Michaela Šojdrová ze třetí pozice.

Foto: Právo

Michaela Šojdrová

Předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil označil rozhodnutí lidovců kandidovat sami za promarněnou příležitost. „Jsem dál přesvědčený, že v této chvíli je vhodné síly spojovat spíš než tříštit,“ reagoval.

Pozice v europarlamentu se chystají obhajovat i všichni tři zástupci KSČM, tedy Kateřina Konečná, Jaromír Kohlíček i Jiří Maštálka. „Dostala jsem důvěru i řady okresů a krajů, které si velmi vážím, o kandidátce ale rozhodne KSČM v prosinci,“ sdělila Právu Konečná.

Mach chce zpět

O návrat do bruselských paláců se pokusí lídr Svobodných Petr Mach, který loni z EP odešel a jehož nahradil Jiří Payne.

„Ve Svobodných se v létě odehrály primárky na lídra, které jsem vyhrál. Zároveň máme sjednanou smlouvu se stranou Realisté. Já tedy budu jednička na kandidátce, Petr Robejšek z Realistů bude dvojka. Nyní se budou konat primárky na obsazení třetího místa společné kandidátky, na které podporuji Jiřího Payna,“ řekl Právu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Svobodných Petr Mach

Ze dvou bývalých babišovců má o tom, že v Bruselu skončí, jasno jen Petr Ježek. „Pokračovat v práci není možné, aniž bych popřel sám sebe. Po 180stupňové změně kurzu ANO jsem se s ním musel rozejít. Politická krajina u nás připomíná haldy na Ostravsku nebo Mostecku a potřebuje období kultivace,“ dodal Ježek.

Naopak Pavel Telička je na vážkách, jestli o EP zabojovat, i když původně s opakovanou kandidaturou nepočítal. Nedávno řekl, že jeho sympatie má zvažovaný projekt integrovaných proevropských liberálních sil, o který usiluje francouzský prezident Emmanuel Macron. Telička však vyloučil, že by kandidoval za nějakou českou stranu.

Na Brusel si brousí zuby i sněmovní nováčci, tedy piráti a SPD. Lídr SPD Tomio Okamura řekl Právu, že chce kampaň koordinovat na celoevropské úrovni např. s Národní frontou Marine Le Penové či Ligou Mattea Salviniho. Piráti podle předsedy Ivana Bartoše lídra a kandidátku vyberou v primárkách počátkem roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám