Hlavní obsah

Dita Charanzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Pochází z diplomatické rodiny, její otec Karel Charanza byl v letech 2010-2015 generálním konzulem v Sankt Petěrburgu. V roce 2014 kandidovala jako nestraník za ANO do Evropského parlamentu. Od roku 2019 je místopředsedkyní Evropského parlamentu.

Narodila se 30. dubna 1975 v Praze, kde také vystudovala Vysokou školu ekonomickou. Školitelem při disertační práci jí byl pozdější kolega Pavel Telička. Absolvovala také diplomatickou školu v Madridu.

Po skončení studií se začala věnovat diplomatické činnosti. Podílela se na přípravách vstupu České republiky do Evropské unie.

V době předsednictví ČR v Radě EU řídila Charanzová Výbor pro obchodní politiku. Pracovala také jako manažerka televizního studia při zasedáních Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Ve volbách do Evropského parlamentu 2014 působila jako trojka na kandidátce hnutí ANO, ze kterého se s počtem 8 356 preferenčních hlasů probojovala do poslaneckého křesla.

Výrazně se angažovala v tématice drahého roamingu. Na konci roku 2018 se jí v europarlamentu podařilo prosadit zákon, který výrazně zlevnil volání na zahraniční čísla z Česka. Do té doby totiž po zlevnění roamingu platilo, že hovor na jakékoliv číslo v zahraničí, byl odkudkoliv za zahraničí levnější, než hovor na totéž číslo z Česka. Tyto ceny totiž nebyly zastropovány a nadále byly v režii operátorů. Leckdy tak stačilo obrazně řečeno jen přejít hranici a chytit jiného operátora.

Zákon, jehož byla Charanzová autorkou, to změnil a ceny zastropoval. Změny začaly platit v květnu 2019.

Charanzová mandát v roce 2019 jako lídryně kandidátky ANO obhájila a následně se stala i místopředsedkyní Evropského parlamentu.

Články k tématu

V ANO se perou dvě skupiny o eurokandidátku

Lítý zákulisní boj mezi babišovci o nominace do Evropského parlamentu neutichá. Zdroje z ANO tvrdí, že ve středu večer, kdy proběhnou pohovory kandidátů na...

ANO povede do evropských voleb Charanzová

Lídrem hnutí ANO ve volbách do Evropského parlamentu bude europoslankyně Dita Charanzová. V neděli to odsouhlasil výbor hnutí, oznámil na nedělním sněmu ANO...