Hlavní obsah

Změny ministrů už nestíháme sledovat, ti bez titulu mají výhodu, glosují politici Krčálův pád

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Lídři opozičních stran oceňují, že se ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) rozhodl rezignovat kvůli problémům se svou bakalářskou prací. Někteří na jeho konto vtipkují, že ministři bez vysoké školy mají výhodu. Část opozice zdůraznila, že odpovědnost za personální obtíže nové vlády nese premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál regignoval

Článek

„Oceňuji rychlé vyvození odpovědnosti pana ministra Krčála. Nic to ale nemění na tom, jak a s kým vláda vznikla. Za její personální obtíže hned v jejích počátcích nesou odpovědnost Andrej Babiš a Jan Hamáček,“ napsal Novinkám v SMS šéf ODS Petr Fiala.

ČTĚTE TAKÉ

„Osobně nemám žádnou radost z toho, že se ministři nové vlády mění jak figurky na orloji. Ale budiž ke cti pana ministra, že se hloupě nevymlouval a přijal to jako chlap,“ reagoval pro Novinky šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

Na účet Krčála a exministryně spravedlnosti Taťány Malé, která rovněž odešla z vlády kvůli opisování v diplomové práci, si na Twitteru zavtipkoval předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Ukazuje se, že v této vládě mají ministři bez vysoké školy evidentně výhodu,“ poznamenal.

Dění s humorem komentoval i lídr Pirátů Ivan Bartoš. „Fluktuace ministrů v jednotlivých resortech je tak vysoká a periody jejich působení tak krátké, že si už ani u Pirátů nestíháme aktualizovat tabulku,“ podotkl.

Ryba smrdí od hlavy, připodobnil Farský

Kriticky se k působení vlády postavil předseda poslanců hnutí STAN Jan Farský. „Osm měsíců jsme čekali, až Andrej Babiš sestaví vládu. První ministr nebyl ani jmenován, před žádostí o důvěru skončil další, týden po důvěře třetí. A v čele zůstává trestně stíhaný premiér. Není to překvapivé, ryba smrdí od hlavy,“ sdělil Novinkám Farský.

Ocenil, že Krčál nekličkoval 12 dní jako Malá. „Povzdechnutí na závěr. Hlavně, že už to není Palermo a vládnou nám odborníci, ne nemehla,“ rýpnul si.

Podle první místopředsedkyně TOP 09 Markéty Adamové Pekarové je plagiátorství prohřešek, který by žádnému ministrovi neměl projít. „Je ale stále menší problém pro tuto zemi mít ministra, který opisuje, než mít vládu, která pustí k moci komunisty,“ míní Adamová.

Sociální demokracie podle ní už nikdy nesmaže svůj díl viny za současnou vládu s komunisty a trestně stíhaným premiérem.

Anketa

Měl by každý ministr podezřelý z plagiátorství automaticky odstoupit?
Ano
38,5 %
Ne
61,5 %
Nevím
0 %
Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám