Hlavní obsah

Univerzita zkoumá Krčálovu práci, diplom mu vzít nemůže

Právo, Karolina Brodníčková

Fakulta humanitních studií Univerzity Tomáše Bati zahájila kontrolu bakalářské práce ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála, oznámil v úterý Právu rektor univerzity Petr Sáha. I kdyby se však prokázalo, že Krčál opisoval, nemůže univerzita zpětně diplom ministrovi odebrat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál na archivním snímku

Článek

„Na základě informací dostupných z médií naše Fakulta humanitních studií zahájila kontrolu bakalářské práce Petra Krčála pomocí antiplagiatorského systému Theses.cz, který porovná tuto práci s dříve zveřejněnými vysokoškolskými pracemi. Výsledek zatím není znám, vyžaduje určitý čas,“ sdělil Právu Sáha.

Reagoval tak na informace, které jako první přinesl server Seznam zprávy, že Krčál opsal část své bakalářské práce, kterou završil své studium na Institutu mezioborových studií.

„V případě zjištění shody z dřívějšími pracemi je každý takový případ individuálně prověřen, a pokud se podezření potvrdí, je předán disciplinární komisi, která při zjištění plagiátorství navrhuje děkanovi postih studenta,“ dodal rektor. Maximálním postihem je vyloučení ze studia bez možnosti vypracování nové práce a úspěšného završení studia. Univerzita o tom zároveň informuje ostatní vysoké školy prostřednictvím systému Sdružené informace matrik studentů.

„Obhajoba práce Petra Krčála ale spadá do období, kdy nelze diplom zpětně odebrat. Další řešení bude pouze v etické rovině. Obecně platí, že za úroveň a obsah práce, stejně jako za její obhajobu, odpovídá student,“ uvedl rektor.

Krčál unikl systému o rok

Krčál obhájil bakalářskou práci v roce 2007, tedy před zavedením antiplagiátorského systému. Systém kontroluje všechny práce na univerzitě až od roku 2008.

Jak Právo zjistilo, Krčálova bakalářská práce však kromě shodných pasáží se starším textem obsahuje i seznam literatury, k němuž přitom uvnitř textu ministr neodkazuje. S vedoucím Krčálovy bakalářské práce ale univerzita řešit pochybení nebude.

„Pokud jde o pochybení vedoucího práce, tak vzhledem k tomu, že popisované nedostatky se týkají práce staré více než 10 let, nelze dnes pochybení řešit. Spolupráce mezi Univerzitou Tomáše Bati a Institutem mezioborových studií, na němž byla práce obhájena, už navíc byla ukončena,“ dodal Sáha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám