Hlavní obsah

Sněmovna schválila vyslání vojáků do zahraničních misí

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vyslání českých vojáků do zahraničních misí v pátek schválila Sněmovna. Proti navyšování počtu vojáků se dlouhodobě staví komunisté. Ti už dříve oznámili, že pokud bude chtít vláda ANO a ČSSD navyšovat vojáky v zahraničních misích, nepodpoří jejich kabinet, jak zamýšleli. Podle premiéra v demisi s šéfa hnutí ANO Andreje Babiše to ale nehrozí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Andrej Babiš, Martin Stropnický, Karla Šlechtová a Robert Pelikán na schůzi Sněmovny

Článek

Schválení misí hájila ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO) i šéf české diplomacie v demisi Martin Stropnický (ANO).

„Všechny operace, v nichž jsme nebo budeme zapojeni, mají jasný právní základ. Věřím, že Sněmovna mandát schválí, abychom na summitu v Bruselu v červnu, který povede prezident Miloš Zeman, mohli našim spojencům potvrdit naše závazky,“ řekl Stropnický.

„Je to důležitý mandát, je velmi důležitý pro úroveň Armády ČR, pro naši prestiž v zahraniční politice a pro plnění našich závazků,” apelovala Šlechtová.

Pro schválení misí zvedlo ruku 140 poslanců ze 170 přítomných. Proti bylo 29 zákonodárců z řad SPD a KSČM, jeden Pirát se hlasování zdržel (kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde). Aby byl návrh schválen, bylo potřeba minimálně 101 hlasů. Plán na mise už schválil Senát.

Premiér Babiš při schvalování zahraničních misí vtipkoval o kůrovciVideo: ČTK/novinky.cz

Debata byla v pátek vášnivá. Pravicovou opozici pobouřila poznámka premiéra Babiše o tom, že mluvil s kůrovcem, který prý přestane ožírat naše lesy, až bude mít vláda důvěru. [celá zpráva]

Ožehavé Pobaltí

Česko by mělo ještě letos vyslat až o 275 vojáků víc do Iráku, Afghánistánu a Mali. Příští dva roky by se armáda měla podílet na stejných misích jako nyní. Ve druhé polovině roku 2019 by navíc měli vojáci střežit vzdušný prostor nad Pobaltím, a to v počtu do 95 příslušníků. Posílené zahraniční operace vyjdou podle odhadu ministerstvo obrany na 2,1 až 2,4 miliardy korun ročně.

Komunistům nejvíce vadí právě působení českých vojáků v Pobaltí, kam chce vláda poslat až 290 příslušníků do sil NATO. Rusku se alianční vojáci u jeho hranic nelíbí a komunisté postoj Rusů tradičně sdílejí. Síly v Pobaltí mají působit jako odstrašení před případnou ruskou agresí.

Babiš ale tento týden Právu řekl, že spory s komunisty kvůli působení českých vojáků v zahraničních misích jsou zažehnány. Pokud ČSSD schválí vstup do vlády s ANO, nemělo by podle něj KSČM v toleranci tohoto menšinového kabinetu už nic bránit, tvrdí Babiš.

Vládní materiál, který obsahuje přehled všech misí, si můžete prohlédnout zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám