Článek
Česko má první restauraci se dvěma michelinskými hvězdami v historii. Obrovský úspěch a nemalou výzvu před sebou má restaurace Papilio z Vysokého Újezdu na Berounsku v čele se šéfkuchařem Janem Knedlou.
„Je to něco neuvěřitelného pro mě. Je to něco, o čem celý život člověk sní a teď, když to je, tak tomu nemůžu uvěřit. Je to jako kdych byl v nějakém snu. Pracujeme s nejlepším týmem. Lidé, které jsem si vybral a kteří se mnou pracují, tak to jsou špičky v oboru. Kuchař je vždycky stejně dobrý, jako je jeho vlastní tým a lidi, kteří to dělají s vámi,“ uvedl po vyhlášení Knedla.
Dalších osm českých restaurací má jednu hvězdu. Pět z nich je z Prahy, tři další jsou z regionů. Oznámili to ve čtvrtek večer v Mariánských Lázních organizátoři během slavnostního představení nového průvodce Michelin pro ČR.
Dvouhvězdičkový úspěch mimopražské restaurace je něčím výjimečným, už kvůli tomu, že Michelin jen výjimečně uděluje rovnou dvě hvězdy přímo. Takový úspěch se povedl třeba jedné z nejlepších kuchařek světa Aně Roš ze Slovinska, která tehdy zanedlouho přidala v restauraci Hiša Franko v Kobaridu i třetí hvězdu. Podobný scénář by byl jistě pro šéfkuchaře Jana Knedlu vysněný.
Očekávané hvězdy i nové komety
Z pražských restaurací si hvězdičku obhájili jak Radek Kašpárek s restaurací Field, tak i Oldřich Sahajdák s restaurací La Degustation Bohême Bourgeoise. Nově mají michelinskou hvězdu v Praze také restaurace Levitate v čele s Christianem Chu, Štangl šéfkuchaře Martina Štangla a Casa De Carli šéfkuchaře Matea de Carliho.
V regionech uspěla a michelinskou hvězdu získala podle očekávání restaurace Entrée Přemka Forejta. Stejný úspěch si odnesla i restaurace Essens v čele s Otto Vašákem a zlínský podnik La Villa pod taktovkou šéfkuchaře Júlia Löfflera. Hodnocení restaurací mimo metropoli tak přineslo své ovoce.
Doposud byly v ČR dvě restaurace s jednou michelinskou hvězdou - pražské podniky Field a La Degustation Bohême Bourgeoise. Pět pražských restaurací doposud drželo ocenění Bib Gourmand, nově jich je hned 18.
Průvodce není zdarma
Od roku 2022 hodnotí Michelin restaurace jen v zemích, jejichž národní agentury pro cestovní ruch na tvorbu průvodce přispějí. Česká vláda o zaplacení poplatku rozhodla v létě 2023, poplatek za zařazení ČR do průvodce 1,3 milionu eur (tehdy cca 32,6 milionu korun) uhradila agentura CzechTourism, která spadá pod ministerstvo pro místní rozvoj.

