Hlavní obsah

Babiš obětuje své hejtmany, aby získal spojence pro příští vládu

Právo, Jan Martinek, Oldřich Danda, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ANO Andrej Babiš rozehrál šachovou partii, při které neváhá obětovat hejtmanské posty, na něž by mohlo hnutí po úspěšných volbách v některých krajích pomýšlet. Babiš totiž už hraje o víc: hledí ke sněmovním volbám příští rok, po nichž chce být premiérem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Týká se to aktuálního vyjednávání o koalicích ve Středočeském a Ústeckém kraji. Do obou se totiž Babiš osobně vložil a dal najevo, že nejvyšší posty by měla získat jiná strana než ta jeho, byť ANO v obou krajích zvítězilo.

„Naše priorita je mít silné zastoupení v radách krajů, abychom mohli ovlivnit hospodaření regionů, aby bylo efektivní, abychom zabránili klientelismu a rozkrádání. Mít hejtmana není priorita,“ řekl včera Právu Babiš.

Není náhoda, že v Ústeckém kraji Babiš veřejně podpořil hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM), aby ve dvoukoalici s ANO ve funkci pokračoval, čímž si ANO zajistí vděk komunistů. A hlavně – ve velkém Středočeském kraji podle informací Práva raději obětuje lídra vítězného ANO Jaroslavu Pokornou Jermanovou, přičemž post hejtmana nabízí populárnímu lídrovi Starostů a nezávislých Vítu Rakušanovi.

Babiš si tak může pojistit přízeň možných budoucích partnerů. Politické akcie Starostů, kteří se odklánějí od neúspěšné TOP 09, po krajských volbách výrazně vzrostly. A KSČM sice citelně ztratila, ale Babiš jim už před volbami vzkazoval, že by s nimi bez rozpaků spolupracoval. Potřebuje spojence pro koaliční vyjednávání po volbách do Sněmovny v příštím roce.

Proti kmotrům

Bubeníčka Babiš podpořil s odůvodněním, že za sebou nemá žádné skandály a kraj dobře řídil.

„Na krajích se nedělá politika, kraje jsou průtokáč peněz, a buď hospodaří správně, nebo ve prospěch svých kámošů. A o panu Bubeníčkovi na rozdíl od pana Haška nebo pana Nováka (dosluhující hejtmani ČSSD Jihomoravského a Moravskoslezského kraje) nikdy nebyla informace, že by zneužíval svoji pozici hejtmana,“ doplnil.

Na dotaz, zda ANO k ústupku na severu Čech vede strach, že by hnutí mohlo zase zůstat mimo hru jako na Královéhradecku nebo Pardubicku, odpověděl: „Není to strach, ale fakta a informace. Kmotři za ODS na Ústecku pobíhají sem a tam a snaží se krajskou koalici postavit bez nás.“

Ve Středočeském kraji je situace složitější a mění se ze dne na den. Podle informací Práva ještě v sobotu po volbách se zástupci soc. dem., ODS a TOP 09 dohodli, že pokud přemluví STAN, tak by mohli udělat koalici bez ANO.

Babiš volal Drábové

Babiš ale v neděli ráno zavolal Daně Drábové, dvojce na kandidátce Starostů, a řekl jí, že by byl rád, kdyby STAN, ANO a TOP 09 utvořily koalici, přičemž hejtmanem by se nestala místopředsedkyně Sněmovny Jermanová, ale Rakušan. ANO by výměnou za hejtmanský post získalo šest křesel v radě. Starostové souhlasili, stejně jako TOP 09.

Vložila se do toho však Jermanová, a do hry vtáhla ODS. Včera se ve sněmovních kuloárech začalo jednat o čtyřkoalici ANO, STAN, ODS a TOP 09, přičemž první dvě strany by si rozdělily čtyři křesla v radě, ODS by připadla dvě a TOP 09 jedno. A Jermanová by byla v této konstelaci hejtmankou.

TOP 09 se kousla

S tím ale velmi nesouhlasí TOP 09, která se nechce účastnit koalic tam, kde by ANO mělo hejtmana.

„Já budu preferovat ukončení jednání,“ řekl Právu vyjednavač TOP 09 Petr Tiso. V tom má podporu i šéfky středočeské TOP 09 Heleny Langšádlové a předsedy strany Miroslava Kalouska. Ten Právu řekl, že z varianty, kdy by ve středních Čechách TOP 09 kryla záda Jermanové, šťastný není.

„Respektuji rozhodovací práva krajských reprezentací, ale pokud by měly chuť něco takového udělat, tak by mě to šokovalo,“ dodal.

Vít Rakušan by přivítal, kdyby TOP 09 ve čtyřkoalici zůstala, ale pokud se z jednání rozhodne odstoupit, budou dál vyjednávat pouze ve třech. „Pokud nechceme vtáhnout do hry soc. demokracii, tak nám jiná možnost nezbývá než tuto variantu v nějaké důstojné sestavě akceptovat,“ řekl Právu Rakušan.

Podle předsedy STAN Petra Gazdíka by byla škoda, kdyby občanští demokraté zhatili možnost, aby se hejtmanem stal Rakušan. „Je to jen rozhodnutím ODS, že podporuje na hejtmanku Jaroslavu Jermanovou, a ne Víta Rakušana,“ řekl Právu Gazdík.

Místopředseda ODS a středočeský lídr Martin Kupka Právu včera sdělil, že středopravá čtyřkoalice je pro jeho stranu jednou z variant, jak dostat ze hry ČSSD, která kraji vládla osm let. „Třináct procent pro ODS považuji za velký úspěch, bylo by těžké nepřihlásit se k odpovědnosti,“ řekl. Nechtěl ale doplnit, zdali by ODS setrvala i v trojkoalici s ANO a STAN, kdyby se TOP 09 trhla.

„Pro mě byla varianta čtyřkoalice logická. Naopak silně nelogické mi přijde jednání TOP 09, která sice bez problémů nabídla ANO šest křesel v radě, ale odmítá, že by mohlo mít hejtmana,“ řekl Právu Kupka s tím, že lídři stran budou ještě dnes jednat.

Kolik mají mandátů ve Středočeském kraji
ANO 16
STAN 15
ČSSD 11
ODS 10
KSČM 8
TOP 09 5

Reklama

Související články

Babiš: Volby nebudou mít na vládu dopad

Výsledek krajských a senátních voleb, ve kterých většinu regionů dobylo hnutí ANO, nebude mít podle ministra financí Andreje Babiše žádný dopad na vládní...

Výběr článků

Načítám