Hlavní obsah

Zeman: Krajské volby mohou být předzvěstí těch do Sněmovny

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Vítězství hnutí ANO v devíti krajích překvapilo prezidenta Miloše Zemana. Očekával spíše nerozhodný výsledek mezi ANO a ČSSD. Propad sociální demokracie podle prezidenta nezpůsobila špatná práce regionů, důvod by hledal na celostátní úrovni. Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech na Blesku také uvedl, že výsledek krajských a senátních voleb může být předzvěstí voleb do Sněmovny, které se budou konat příští rok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Pokud někdo budeme říkat, že jsme tyto výsledky očekávali, tak nebudeme mluvit pravdu. Pro nás všechny to bylo překvapení,“ řekl Zeman.

Babišovi poblahopřál a zdůraznil, že takový výsledek si zaslouží i za práci, kterou odvádí jako ministr financí.

Není-li ten důvod ve špatné práci krajů a soc. dem. hejtmanů, pak musí být na celostátní úrovni
prezident Miloš Zeman

Hlava státu míní, že výsledky krajských voleb ukazují, jak dopadnou ty sněmovní, které se budou konat příští rok na podzim. „Domnívám se, že i v krajských volbách voliči hlasovali na základě celostátních úvah. Krajské volby jsou předzvěstí voleb sněmovních, pokud se nestane nic nového,” konstatoval prezident.

Zeman také uvedl, že neúspěch sociální demokracie nevidí ve špatném vedení krajů. „Není-li ten důvod ve špatné práci krajů a soc. dem. hejtmanů, pak musí být na celostátní úrovni,“ konstatoval Zeman, který dlouhodobě nemá s předsedou ČSSD a premiérem Bohuslavem Sobotkou úplně nejlepší vztahy.

Dodal ale, že nechce tančit na hrobě soc. dem. a kritizovat ji. Připomněl, že když on stranu vedl v krajských volbách v roce 2000, získala ČSSD asi 13 procent hlasů.

Koalice v Hradci je bizarní, míní Zeman

Zeman zkritizoval strany v Královéhradeckém kraji, které se domluvily na koalici napříč politickým spektrem proti vítěznému ANO. „Připadá mi to mírně bizarní, ta koalice je heterogenní. Jsou to programově odlišené strany, což může být chápáno i jako určitá zrada voličům,” komentoval prezident.

O vytvoření koalice v Hradci Králové začali v sobotu večer jednat zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09.

Podle Zemana je nesportovní, když se obecně na koalicích domlouvají strany, které skončily na druhém a třetím místě. Vládu by měl podle něj utvořit vítěz.

Reklama

Výběr článků

Načítám