Hlavní obsah

Cenzura internetu může skončit u Ústavního soudu

– Praha
Novinky, zpe

V případě, že prezident Miloš Zeman podepíše loterijní zákon, který mimo jiné dává ministerstvu financí pravomoc zablokovat internetové stránky s nelegálním obsahem, norma zřejmě skončí u Ústavního soudu. Ve čtvrtek to uvedla senátorka za ODS Veronika Vrecionová. Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) ale odmítá, že by šlo o cenzuru internetu. Vrecionové nabízí, že může o blokaci webů spolurozhodovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš odpůrcům, kteří chtějí, aby o blokování webů rozhodoval soud, nabídl, aby se na rozhodování podíleli.

Článek

„Společně s předsedou Pirátské strany Ivanem Bartošem a Markem Antošem z iniciativy PřicházíCenzor.cz jsme začali pracovat na návrhu Ústavnímu soudu na zrušení sporných cenzurních paragrafů 82 a 84 v nedávno schváleném loterijním zákoně,“ uvedla v tiskové zprávě Vrecionová.

Zákon o hazardu už prošel Sněmovnou, minulý týden ho schválil Senát a zbývá už jen podpis prezidenta.

„Pokud prezident republiky tento zákon podepíše, obrátíme se na Ústavní soud s žádostí, aby tyto paragrafy zrušil. O blokování webů nemohou podle našeho názoru rozhodovat ministerští úředníci, ale pouze nezávislý soud,“ sdělila senátorka.

Pan Bartoš a paní Vrecionová mají moji veřejnou nabídku sedět v rozkladové komisi a spolurozhodovat o eventuální blokaci webů
Andrej Babiš (ANO), ministr financí

Podotkla, že internet vznikl jako svobodné médium a takový by měl zůstat i navzdory snahám politiků tento prostor neustále regulovat a ovládat. „Považuji za vysoce nebezpečné, aby v době, kdy ministr financí ovládá podstatnou část mediálního trhu, měl prostřednictvím svých úředníků možnost blokovat jiné weby,“ míní Vrecionová.

Babiš podle ní potvrdil, že „mentálně zamrzl v osmdesátých letech, kdy byl v médiích prezentován jediný správný názor, posvěcený ÚV KSČ“.

Na omezení svobody internetu dlouhodobě upozorňovali nejen politici, ale i odborná veřejnost. Kvůli rizikům spojeným se zákonem vznikla i iniciativa Přichází cenzor, kterou podpořilo přes 130 tuzemských organizací a firem.

Přicházíme o miliardu ročně, tvrdí Babiš

Babiš však dlouhodobě kritiku odmítá. „Pan Bartoš a paní Vrecionová mají moji veřejnou nabídku sedět v rozkladové komisi a spolurozhodovat o eventuální blokaci webů zahraniční hazardní firmy, která u nás podniká protizákonně,“ napsal Novinkám.

Dodal, že postup blokace, který ministerstvo financí navrhuje, je běžný v 18 zemích EU. „Každá druhá sázka na internetu je nelegální a přicházíme o miliardu ročně. České firmy mají licenci, chceme to stejně od těch zahraničních, které podnikají nelegálně a neplatí daně,“ zdůraznil Babiš.

Anketa

Kdo by měl podle vás rozhodovat o blokování webových stránek?
Úředníci ministerstva financí
3,4 %
Soud
14 %
Žádné stránky by se blokovat neměly
82,6 %
Celkem hlasovalo 2085 čtenářů.

Znění par. 82 Zákona o hazardních hrách

Blokace nepovolených internetových her

(1) Poskytovatelé připojení k internetu na území České republiky jsou povinni zamezit v přístupu k internetovým stránkám uvedeným na seznamu internetových stránek s nepovolenými internetovými hrami (dále jen „seznam nepovolených internetových her“).

(2) Na seznam nepovolených internetových her se zapíše internetová stránka, na níž je provozovaná internetová hra v rozporu s § 7 odst. 2 písm. b).

(3) Povinnost podle odstavce 1 jsou poskytovatelé připojení k internetu splnit ve lhůtě 15 dní ode dne zveřejnění internetové stránky v seznamu nepovolených internetových her.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám