Hlavní obsah

Senátoři schválili zpřísnění hazardu i s cenzurou internetu

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Ministerstvo financí je o krok blíže k pravomoci blokovat internetové stránky, pokud usoudí, že mají nelegální obsah. Návrh zákona o přísnější regulaci hazardu, který s tím počítá, ve čtvrtek hladce prošel horní komorou Parlamentu. Zbývá už jen podpis prezidenta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Opozice i odborná veřejnost proti návrhu bojovaly, protože podle nich způsobí cenzuru a omezí svobodu internetu. Senátorka za ODS Veronika Vrecionová například prohlásila, ať si Babiš cenzuruje internet v Agrofertu a nechá být ostatní lidi. [celá zpráva]

„Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly - to je bohužel i tento případ. Vzhledem k současnému pokřivenému mediálnímu trhu je internet poslední možností, jak svobodně prezentovat opoziční názory. Obávám se, že za bohulibými úmysly se v tomto případě velice jednoduše mohou skrývat snahy o potlačování jiných názorů. Dveře pro možnou cenzuru jsou otevřeny,” řekla Novinkám Vrecionová poté, co byl návrh schválen.

„V historii někdy rozhodují detaily a já mám oprávněnou obavu, aby tento - pro někoho nepodstatný detail - neměl v budoucnu velice negativní dopad na svobodu našich médií. Pokud se tak stane, bude to na zodpovědnosti vládních senátorů, kteří uvěřili slibům Andreje Babiše,” dodal její spolustraník Martin Kupka.

Návrh kritizovala i TOP 09, která ho dokonce zařadila na takzvaný „seznam nesvobody.” [celá zpráva]

Kvůli rizikům spojeným se zákonem vznikla i iniciativa Přichází cenzor, kterou podpořilo přes 130 tuzemských organizací a firem.

Nechceme omezit internet, tvrdí Babiš

Babiš však kritiku odmítá. „Skutečně se nejedná o cenzuru internetu, nejedná se o omezování svobody internetu. Každá druhá sázka na internetu je nelegální, ročně přicházíme o miliardu korun,“ řekl ve čtvrtek senátorům.

„Pokud někdo tvrdí, že chceme omezit internet, je to lež. Chceme omezit někoho, kdo nelegálně podniká,“ dodal.

Pro návrh nakonec zvedlo ruku 42 senátorů, proti nebyl nikdo, 23 se zdrželo.

Horní komora také schválila vyšší zdanění hazardu. Od roku 2017 budou platit dvě sazby. Na technická zařízení by se měla vztahovat daň ve výši 35 procent, pro zbývající hazard by byla sazba 23 procent.

Normu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Anketa

Je podle vás správné, aby ministerstvo financí mohlo bez rozhodnutí soudu samo blokovat webové stránky?
Ano
6,6 %
Ne
93,4 %
Celkem hlasovalo 6413 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám