Hlavní obsah

Žije s vzácnou genetickou vadou. Ze svého postižení si dělá legraci na sociálních sítích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Od narození má vzácnou genetickou vadu, kterou způsobily dva geny. Kvůli tomu je odkázána na život na vozíku i pomoc druhých. Své postižení ale jako překážku Kristýna Odložilová nevnímá. Je to i díky jejím kamarádkám, se kterými ve volném čase natáčí humorná videa, kde si dělá legraci ze svých vlastních omezení a každodenních situací, do kterých se kvůli postižení dostává.

Příběh Kristýny OdložilovéVideo: Novinky

 
Článek

„S genetickou vadou jsem se již narodila. Je to velice ojedinělé onemocnění, jehož těžkou formu máme v republice tak dva nebo tři,“ uvedla naše povídání třiadvacetiletá Kristýna.

Vzácné onemocnění může mít i lehčí formy, kdy lidé mají postiženou jen jednu končetinu. Kristýna má postižené všechny čtyři a k tomu ještě skoliózu páteře. Naštěstí je ale nemoc neprogresivní, její stav se tedy již zhoršovat nebude.

Foto: Novinky

Kristýna trpí od narození genetickou vadou.

Aby ale dosáhla dnešního stavu, musela v dětství podstoupit několik operací a neustále cvičit.

Kvůli nepovedenému porodu měla skončit v ústavu. Dnes handicapovaná právnička pomáhá ostatním

Zdraví

„Výhodou bylo, že moje maminka byla fyzioterapeutka, odmala tak se mnou doma neustále cvičila. To, jak je to teď, bude už napořád,“ vysvětlila.

Handicap není překážka

Dnes Kristýna pracuje jako administrativní pracovnice v jedné ze znojemských firem. Vystudovala obor zpěv na konzervatoři, kvůli malé kapacitě plic se ale zpívání věnovat nemůže.

To, že se již s genetickou vadou narodila, nevnímá jako překážku v užívání života.

„Často přemýšlím o tom, že kdyby se mi to stalo v průběhu života, tak by to pro mě určitě bylo náročnější. Tím, že s tím jsem odjakživa a všichni mě začleňovali do normálního kolektivu už od dětství, tak jsem to tak nevnímala,“ sdělila Novinkám Kristýna.

Foto: Novinky

Kristýna, Pavla a Markéta

Velkou životní oporou jsou Kristýně kamarádky Markéta s Pavlou. Obě s ní točí videa, všechny tři společně tráví svůj volný čas. Jejich přátelství trvá už od základní školy.

„Já nevidím jako překážku vůbec nic. Vždycky to prostě jde udělat,“ sdělila Novinkám Markéta.

„Tím, že se známe dlouho, tak už nám to vůbec nepřijde. Víme, co si k ní můžeme dovolit, že ona to vůbec tak nebere. Někomu to může přijít drsné, že si z ní děláme legraci, ale tím, že se známe tak dlouho a ona to bere, tak nám to už ani nepřijde,“ dodala Pavla.

Čekáte na smrt, ale stejně věříte v zázrak, říkají rodiče, kterým rakovina vzala syna

Zdraví

Osud si nevybírá

Právě kvůli handicapu se Kristýna dostala hned po narození k náhradním rodičům, kde vyrůstala. „Když jsem se narodila, moji vlastní rodiče se mě vzdali. Zjistili až po porodu, že mám handicap. Asi si nedovedli představit, že by se o mě měli starat, takže se mě vzdali,“ vysvětlila.

„Já jim to nemám za zlé. Nemám potřebu je soudit. Já osobně vím, že bych to neudělala, tak jsem s tím smířená,“ dodala Kristýna.

Foto: Novinky

Markéta s Pavlou jsou Kristýně oporou v každé situaci. A naopak.

Od svých devíti měsíců vyrůstala u náhradní rodiny. Díky tomu má dalších 5 sourozenců. „Považuji je všechny za vlastní,“ dodala.

Humor na kolech. Někdy až nevybíravý

K nápadu založit si profil a dělat si legraci z běžných situací svého života motivoval Kristýnu kamarád, který se narodil bez ruky i nohy. On jí dodal impuls, že by běžnou populaci zajímalo, jak se žije lidem na vozíku.

„My jsme poté s holkama odjely na dovolenou do Krkonoš a tam jsme si řekly, tak pojďme natočit první video,“ vzpomíná.

„Po tomhle videu už bylo jasné, že musíme pokračovat,“ dodala.

Aktuálně už vydaly skoro 60 videí a nová přidávají každý týden. Všechna jsou postavena na běžných situacích běžného života. Přes léto navíc Kristýna plánuje dělat streamy, tedy živá vysílání na sociálních sítích.

V hlavě má navíc plán na vytvoření podcastu, kam by chtěla zvát další handicapované osoby a sdílet se světem jejich příběhy.

Kvůli autonehodě skončila Karolína na vozíčku. Ten jí ale nepřekáží v tanci

Žena

Gymnazistka Katka je od 11 let na vozíku, i přes zdravotní potíže žije velmi aktivně

Zdraví

Reklama

Související témata:
Kristýna Odložilová

Výběr článků

Načítám