Hlavní obsah

Zapomeňte na hodiny v posilovně. I pár minut lehčího cvičení dělá divy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelný pohyb a cvičení jsou důležitým faktorem pro zdravý život. Kvůli výzvám moderního života, nedostatku času nebo vlastnímu pohodlí se ale pohybu málokdo věnuje pravidelně. Přitom není podle nejnovějšího zjištění vůbec potřeba trápit se dlouhé hodiny v posilovně. K „lepšímu“ životu stačí i jen několik málo minut denně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci z Medical Research Council (MRC) na univerzitě v Cambridgi provedli rozsáhlou metaanalýzu, ve které analyzovali 196 odborných hodnocení celkem 94 studií, kterých se účastnilo více než 30 milionů účastníků.

V rámci výzkumu měli možnost porovnávat studie, které poskytovaly i jen „polovičatá“ řešení, nebo si mnohdy odporovaly. V rámci toho pak došli k závěru, který jistě potěší mnohé z nás.

V mnoha dřívějších studiích a v rámci usnesení odborných institucí bylo uváděno, že nejmenší množství fyzické aktivity, která je potřeba pro dobrý vliv na zdraví, je 150 minut cvičení střední intenzity týdně (při rozpočítání na celý týden včetně víkendu jde o zhruba 21 minut) nebo 75 minut vysoké intenzity (necelých 11 minut).

Andrea Voříšková: K hubnutí drahé a radikální zkratky nevedou

Zdraví

Metaanalýza však dospěla k závěru, že už i jen 11 minut každodenního cvičení lehčí intenzity snižuje různá rizika – například předčasného úmrtí o 23 procent.

Z údajů také vyplynulo, že lidé, kteří cvičili více než uváděných 150 minut týdně, neměli ze svého pohybu tolik výhod jako ti, kteří cvičili jen 75 minut týdně.

Jedenáct minut denně k „záchraně“ zdraví

Jak odborníci doporučují, není třeba velkých výkonů, aby bylo vidět výsledky. I malé vlnky vytvářejí velké efekty. A proto apelují na všechny „odpůrce“ pohybu, že i několik málo minut denně může ve výsledku zachránit život.

Kromě zmíněného snížení rizika předčasného úmrtí dokáže 11 minut cvičení denně snížit i riziko výskytu kardiovaskulárních chorob o 17 procent či rakoviny o 7 procent.

Jednoduché fitness tipy, díky nimž snáz dosáhnete zdravých návyků

Zdraví

Mírnější režim je tím správným krokem

Cvičení nemusí být rozhodně těžké. Čím obtížnější bude, o to hůře se ho budete držet a pravidelně ho dodržovat. Vsaďte tedy na mírnou náročnost podle vlastních představ.

A to tak, abyste zvýšili srdeční frekvenci a dýchání, ale i tak byli stále schopni mluvit.

Anketa

Jak často cvičíte?
Pravidelně každý den.
33,5 %
Několikrát týdně chodím do fitness centra.
15,6 %
Když zvládnu jednou, dvakrát týdně, je to zázrak.
27,3 %
Necvičím, nemám na to čas.
23,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5302 čtenářů.

Jednoduchá změna myšlení pro zdravější životní styl

Je třeba, aby se pohyb stal běžnou součástí života, jako byl dříve, než ho moderní doba a hektická pracovní doba změnily. Sezení a nedostatek pohybu se staly normou, která ničí životy.

Změňte to – pokud i vy máte sedavé zaměstnání, zkuste alespoň jednou za hodinu vstát a trochu se hýbat. Každou půlhodinu sezení proložte minimálně pětiminutovou procházkou. A k tomu přidejte denně 11 minut cvičení – lehkého, a pokud možno hned.

Zaměřte se na počátku opravdu jen na to, co vás baví – jděte na svižnou procházku, projeďte se na kole po okolí, vystřídejte se s přáteli na tenisovém utkání, proběhněte se… Může to být opravdu cokoli.

Jakmile si pak vytvoříte tento malý každodenní návyk, můžete pomalu zvýšit časový limit klidně na uváděných 150 minut týdně. A nikdy nezapomínejte, že i malý pohyb je lepší než žádný.

Chcete prospět svému zdraví? Vyrazte po jídle na procházku

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Fitness podložky, Kardio stroje

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám