Hlavní obsah

Chcete prospět svému zdraví? Vyrazte po jídle na procházku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakýkoli pohyb je pro lidské zdraví přínosem, upozorňují odborníci všude po světě. Ovšem nikde není vyloženě psáno, že musíte ihned naskočit do cvičebního procesu a trávit sportem hodiny denně. I tak ale stále více lidí trpí potížemi spojenými s nedostatkem pohybu. Odborníci proto znovu nabádají – hýbejte se, pro začátek postačí i pouhá procházka, třeba po jídle.

Foto: Profimedia.cz

I krátká procházka, třeba jen v rámci budovy, kde pracujete, se počítá. Pokud nemáte volného času nazbyt, vezměte s sebou kolegu či kolegyni a můžete u toho řešit pracovní záležitosti.

Článek

I krátká procházka v rozsahu několika minut může podle odborníků snížit hladinu cukru v krvi a snížit tak riziko cukrovky 2. typu, vyplývá z výsledků nedávného zkoumání.

Optimální je jít se projít hodinu až hodinu a půl po jídle, protože v té době hladina cukru v krvi vrcholí a umožňuje svalům lépe absorbovat energii z jídla, uvádějí autoři studie, která byla provedena na vysoké škole v irském Limericku.

Rychlejší chůze může zpomalovat stárnutí

Styl

Prospěšné je podle nich alespoň 15 minut, ale i „miniprocházka“ v rozsahu dvou až pěti minut už může ukázat drobné výsledky.

Odborníci podrobně přezkoumali dřívějších sedm studií, které porovnávaly účinky sezení, stání či chůze na zdraví srdce, včetně hladiny cukru v krvi. A zjistili, že právě lehká chůze má na snížení hladiny cukru významný vliv.

Jak snížit riziko předčasného úmrtí

Zdraví

V pěti z uvedených sedmi studií žádný z účastníků neměl cukrovku nebo nevykazoval prvotní známky tzv. prediabetu (zvýšená glykémie nad normální stav, hodnoty ale ještě nejsou určující pro diagnózu cukrovky). Zbylé dvě pracovaly se smíšeným vzorkem zdravých a diagnostikovaných lidí.

Všichni byli v rámci studie požádáni, aby stáli nebo chodili po dobu dvou až pěti minut vždy po zhruba půlhodině v rozmezí celého dne. Všech sedm studií prokázalo, že i pár minut lehké chůze po větším jídle stačilo ke zlepšení hladiny cukru v krvi u „hýbajících se“ lidí ve srovnání s těmi, kteří delší dobu poté jen seděli. Dokonce i u těch, kteří jen stáli, byly znatelné drobné výsledky.

Cvičit každý den, nebo třeba jen o víkendu? Odborníci mají odpověď

Zdraví

Aidan Buffey, hlavní autor posudku, který přezkoumával sedm uvedených studií, uvedl, že krátká procházka je praktická a snadno praktikovatelná i během pracovního týdne. „Lidé nebudou vstávat od stolu a běhat na pásu nebo po kanceláři. Místo toho si ale mohou dojít pro kávu nebo se jít projít po budově či chvilku ven,“ cituje jeho slova Daily Mail.

O prospěšnosti jakéhokoli pohybu se vyjádřil i kardiolog Euan Ashley, profesor medicíny a genetiky na Stanfordské univerzitě, který nebyl autorským členem studie.

„I malý pohyb stojí za to a může vést k měřitelným změnám. Pro lidi, kteří nemají čas ani na malou procházku, nebo si ho nechtějí udělat, může být pro začátek prospěšné i pravidelnější stání, obzvlášť při sedavém stylu zaměstnání,“ uvedl.

Anketa

Máte-li sedavé zaměstnání, jak moc se během pracovního dne hýbete?
Téměř vůbec, maximálně jdu na toaletu.
6,9 %
Příliš ne, maximálně si vedle toalety dojdu pro (na) oběd.
21,5 %
Dostatečně, dělám si pravidelné procházky (mírně se protáhnu).
49,1 %
Nemám sedavé zaměstnání, pohybu mám dostatek.
22,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 432 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám