Hlavní obsah

Záchrana dovolené u moře? Za novou „letní sádru“ si připlatíte, můžete se s ní ale koupat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benešov

Podle některých vypadá jako módní doplněk, ve skutečnosti jde o nový způsob fixace zlomenin, který dokáže nahradit klasickou sádru. Na rozdíl od ní je výrazně lehčí, hygieničtější a pacient s ní může i do vody. Zlomenina tak neohrozí případnou dovolenou u moře. Zaplatit si ji však musejí zájemci z vlastní kapsy. Jak sedí na ruce, si vyzkoušel i štáb Novinek.

Za novou „letní sádru“ si připlatíte, můžete se s ní ale koupatVideo: Novinky

 
Článek

Nový typ „sádry“ v podobě bílé síťované mřížky je vyrobený ze speciálního termoplastického materiálu. Proti klasickým fixacím je mnohem lehčí, ale zároveň si zachovává dostatečnou pevnost.

Tzv. opencast vyvinuli v Jižní Koreji a v současnosti je dostupná ve třiadvaceti zdravotnických zařízení po celém Česku. Do konce prázdnin by k nim mělo přibýt dalších sedm. Jako první ji začali nabízet pacientům v Nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově.

Do nemocnic se dodává jako prefabrikovaný plát, který se pak v ordinaci tvaruje přímo na ruku pacienta.

Foto: Novinky

Plát z termoplastu se nejdřív nahřeje v troubě

„Nahřeje se ve speciální troubě při 80 °C po dobu 10 minut a pak se přiloží na končetinu - není to nikterak nepříjemné, nepálí to - a vymodeluje tak, jak potřebujeme,“ popisuje primář benešovské ortopedie a traumatologie Jiří Beznoska.

„Plast se teplem roztáhne, a jak postupně chladne, tak se trochu smršťuje,“ vysvětluje lékař Jakub Holešovský, který v nemocnici v Benešově aplikuje novodobou sádru pacientům nejčastěji.

Lepší kloub, lehčí sádra. Vláda chce připojištění na nadstandardy

Domácí

Správnému tvarování napomáhají svorky, kterými se spojí oba konce mřížky, a obalení do folie připomínající tu potravinářskou.

„Na závěr mřížku dotvarujeme, především na koncích, třeba u malíčku, kde může tlačit,“ doplňuje Holešovský.

Foto: Novinky

Fixace se nasadí a stáhne folií

Ani ne do deseti minut materiál vychladne, ztuhne a drží požadovaný tvar, jenž napomáhá správnému hojení. Plastový korpus je podložený měkkou pěnovou vrstvou, aby bylo nošení pohodlné a nedocházelo k odřeninám kůže.

Díky mřížkování je fixace prodyšná a hygienická, pacienty neobtěžuje žádné svědění ani zápach. V případě ekzémů se dají na kůži jednoduše přes mřížku aplikovat krémy. Nová fixace je také elegantnější, podle některých pacientů prý vypadá spíše jako módní doplněk než zdravotní pomůcka.

Voda? Žádný problém

Plastický materiál odolá bez problémů vodě, pacienti se tak mohou se zlomenou rukou bez obav nejen sprchovat, ale klidně i namočit v bazénu. Hojně si tak „letní sádru“, jak jí někteří začali říkat, volí ti, kdo se zrovna chystají na dovolenou k moři a nechtějí si koupání v mořských vlnách odepírat. „A po sundání mají na ruce krásně opálenou mřížku,“ smějí se lékaři.

„Žádná fixace podobného typu, která by byla takto pevná a mohlo se s ní plně do vody, zatím neexistovala. Předchůdce, takzvaná scotchcast, je také z plastu, ale bohužel je pod ní podkladová hmota. Je to uzavřená sádra a s ní do vody nelze, protože pod ní vznikají ekzémy a je to nepříjemné,“ doplňuje primář.

Foto: Novinky

Fixace snese bez problémů vodu

Nasazení termoplastické mřížky v ordinaci, stejně jako její odstranění, je relativně jednoduché a rychlé. „A je bezpečné, bez obav z toho, že se pacient při sundávání zraní. Klasickou sádrovou fixaci cirkulárního typu totiž sundáváme pomocí speciální pilky, což může třeba děti trochu vyděsit,“ říká Beznoska.

A když ji potřebuje pacient během nošení třeba zmenšit, například po opadnutí otoku, v ordinaci mu sádru sundají, opětovně nahřejí v troubě a nově vytvarují. „Dá se rozehřát až osmkrát,“ doplňuje lékař Holešovský.

Její použití posuzuje ošetřující lékař, je vhodná spíše na lehčí poranění, případně se mohou oba typy fixace zkombinovat – na začátku léčby volit klasickou variantu, po čase ji vyměnit za odlehčenější.

Dovolená dětských lékařů bez záskoku. Děti se pak tísní v nemocnicích

Děti

„V současné době máme tuto fixaci na předloktí a na paži. Není jen na zlomeniny, ale i na různé výrony, podvrtnutí, záněty šlach, vše, co vyžaduje fixaci dané lokality,“ upřesňuje její využití Beznoska. Podle něj je vhodná jak pro děti, tak dospělé, dostupné jsou různé velikosti plátů.

V budoucnu by měly přibýt ještě další velikosti, využití by se mělo rozšířit i na další části těla. „V příštím roce bude fixace dolní končetiny, dále například límce při poranění krční páteře, korzety a hlavně řešení pro dětské kyčle,“ upřesňuje pro Novinky lékař Tomáš Ješina z dodavatelské společnosti.

Produkt podle něj míří také do dalších evropských zemí, aktuálně na Slovensko a do Maďarska.

Foto: Novinky

Fixace někomu připomíná futuristický módní doplněk

Za nadstandard si připlatíte

Opencast je považovaný za nadstandard a hradí si ho pacienti z vlastní kapsy. „Fixace není hrazena zdravotní pojišťovnou a není ani levná, její cena se pohybuje přes dva tisíce na předloktí, na paži je cena úměrně vyšší,“ vypočítává Beznoska.

Dodavatel ale chce jednat s úřady. „Naší snahou je úhrada od pojišťoven, zpočátku alespoň u dětí, pak pro všechny,“ uvádí Ješina.

I přes vyšší cenu je o ni ale mezi lidmi zájem, celkem podle dodavatele aplikovali lékaři po celém Česku zhruba tisíc kusů, přes padesát z nich právě v Benešově. Dostupná tam je od loňského května.

Nejmodernější psychiatrie se otevírá v Berouně. Léčit bude i světlem

Domácí

„Začátek byl vlažný, pacienti nevěděli, o co se jedná. Poslední dobou – a je to spojeno hlavně s létem, kdy rodiny odjíždějí s dětmi na dovolené a zranění jsou velice častá – naopak nestíháme,“ zmiňuje primář ortopedie.

„Je to ale jen varianta k sádrové fixaci klasického typu, není to její náhražka. Nedá se říct, že by najednou sádra zmizela z našeho repertoáru. V některých případech, když potřebujeme srovnat zlomeninu, je to dokonalejší nástroj,“ upozorňuje Beznoska, že bude tradiční sádra i nadále převládat.

Foto: Novinky

Pláty se dodávají v několika velikostech

Navíc má podle něj i několik omezení. „Není určena pro sport, někdy praská, a je potřeba pacientům vysvětlit, že jde skutečně o fixaci, nikoli pomůcku ke sportu. Další věc je, že je to termoplast, nesnese teploty vyšší než 80 °C, třeba klasická finská sauna by tuto fixaci poničila a je potřeba se jí vyhnout,“ dodal na závěr.

Anketa

Kdyby vám lékař nabídl tuto fixaci, měli byste o ni zájem, i když není hrazená pojišťovnou?
Ano
84,4 %
Ano, ale jen pokud by mě čekala dovolená
12 %
Ne
3,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2142 čtenářů.

Jak můžete zachránit život dítěte při popálení

Zdraví

V čem pomáhají pacientské organizace

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám