Hlavní obsah

Dovolená dětských lékařů bez záskoku. Děti se pak tísní v nemocnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořád dokola. Některé děti už několik měsíců bojují s infekcemi a virózami. Návštěva pediatra ale může v létě ztroskotat, pokud si zrovna vybírá dovolenou a nesehnal za sebe náhradu. S nemocným dítětem musí rodiče často čekat hodiny v nemocnici.

Foto: Profimedia.cz

S nemocným dítětem musí rodiče často čekat hodiny v nemocnici

Článek

Dvě a půl hodiny se synem v horečkách strávila v jedné z pražských nemocnic i paní Věra, která si nepřála uvádět celé jméno. Jejich pediatr sice zástup měl, kvůli podezření na meningitidu je ale raději odeslal do nemocnice. Se žádankou byli ale spíš výjimkou a čekárna plná nemocných dětí znamenala delší čekání.

„V nemocnici nám řekli, že jsme jedni z mála, které k nim lékař poslal, a že tam teď jezdí celá Praha, protože si pediatři nesehnali zástup a všechno teď míří do nemocnic. Byli z toho docela zoufalí,“ popsala Právu zkušenost matka dvou malých dětí.

„Sice se opravdu snažili, ale jak měli málo lékařů, tak to trvalo. Brala jsem si prakticky celou lékárničku a synovi deku, děti tam pospávaly na lavicích, jedno se několikrát pozvracelo,“ popsala matka těžkosti při čekání.

Málo praktiků. Pomohou sdílené ordinace?

Domácí

Nakonec se ukázalo, že jde o komplikovaný zánět dutin. Mezitím ale dostal vysoké horečky i s bolestí v krku mladší syn. „Místo dvou týdnů u moře, kam jsme měli odjet, mám ošetřovačku a jsme zavření doma,“ dodala Věra.

Právo oslovilo několik nemocnic. Plné čekárny mají třeba v Jablonci nad Nisou. „Ano, také narážíme na zvýšený nápor dětských pacientů, který ovlivňuje i chod oddělení. Naštěstí se nám jej ale daří v rámci možností zvládat,“ sdělila mluvčí Jana Válková.

Dojezd do 35 minut

Situace v pražské Fakultní nemocnici Motol je oproti předchozím měsícům o něco klidnější. Denně ošetří na dětském urgentu kolem 80 pacientů, polovinu toho, co před několika měsíci. „Ve všední dny bohužel chodí více dětí, jejichž pediatr má dovolenou a nemá zajištěný zástup,“ řekla Právu Jitka Dissou, primářka Dětského urgentního příjmu.

Další nemocnice upozorňují, že i jejich lékaři si vybírají dovolené, což by měli lidé zohlednit.

Že se některým pediatrům nepodařilo dohodnout s kolegy na zástupu, potvrzuje případ dětské ambulance na Liberecku.

„Bohužel zástup na dobu dovolené nemám, v akutních případech navštěvujte dětskou pohotovost v okolních nemocnicích. Pokud půjdete v době mojí dovolené s miminkem z porodnice domů, zavolejte ve všední den v dopoledních hodinách do dětské ambulance v Turnově,“ píše ambulance na webu.

Postup je to přinejmenším sporný. Praktici mají nárok na dovolenou stejně jako jiné profese, musí se ale dohodnout s jinou konkrétní nemocnicí či lékařem, že jeho pacienty ošetří. Nelze neurčitě odkázat „na nemocnice v okolí“.

Tisíce dětí bez pediatra, rodiče to řeší pohotovostí

Domácí

Většina záskok má

„Pokud poskytovatel odkáže pacienty na nejbližší nemocnici, předpokládáme, že je s nemocnicí na ošetření svých pacientů předem dohodnut,“ podotkla mluvčí VZP Viktorie Plívová. Jinak může lékař přijít o měsíční platbu od pojišťovny, kterou za daného pacienta dostává. Dojezdová vzdálenost k „náhradnímu“ lékaři by navíc neměla být delší než 35 minut, což je dáno vyhláškou.

Většina pediatrů si ale záskok podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilony Hülleové zajistí. „Většina kolegů mi říká, že se domluví na zástupu. Lékař může zavřít ordinaci na déle než tři dny. Měl by to oznámit pacientům a v případě, že nemá zástup, tak má pojišťovna právo mu kapitační platbu strhnout,“ řekla Právu Hülleová. Situace je podle ní složitá i kvůli prohlubujícímu se nedostatku pediatrů v regionech.

„Praktický lékař musí poskytnout neodkladnou a akutní péči. To se dělo i v případě, že někde zanikly ordinace, nebyly tam náhrady a také nikoho nezajímalo, že tam pacienti zůstali. Okolní lékaři děti ošetřovali v případě akutní či neodkladné péče. Situace se ale pořád zhoršuje a ukazuje se, že v nemocnicích kapacita je,“ dodala.

Nemocnost dětí už sice není tak vysoká jako před pár měsíci, doznívají streptokokové infekce, ale šířit se začínají letní angíny. Ty se projevují bolestí v zadní části ústní dutiny a zarudnutím sliznice s drobnými vřídky, zpravidla u dětí. Léčba ale nevyžaduje nasazení antibiotik.

Chybí stovky pediatrů, vyhlídky jsou chabé

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám