Hlavní obsah

Vizualizační techniky, které uleví přetížené mysli

Když se dostanete do stavu, kdy vás začne zcela ovládat podrážděnost, vztek či další negativní emoce, je dobré dát si pauzu. I pár minut, kdy na všechno zapomenete, mohou snížit pocity přetížení či bezmoci. Pomoci v tom mohou i dvě jednoduché vizualizační techniky.

Foto: Profimedia.cz

Pro mnohé je procházka po písečné pláži spojena s odpočinkem. Nemůžete-li si ji dopřát ve skutečnosti, zkuste si ji alespoň představit

Článek

Přerušením vzorců rušivých myšlenek, interakcí a starostí prospějete nejen svému mozku, ale uvolníte na chvíli i celé tělo. Je ale potřeba se nebát a povolit si na chvíli vypnout. I pouhých pět minut se počítá.

Stačí si jen najít vhodné místo, kde nebudete pokud možno ničím a nikým rušeni. Je-li to možné, zavřete na chvíli oči a zaměřte se na dvě jednoduché vizualizační formy.

Vizualizace je totiž jednoduchou technikou, která dopřeje mysli zažít a „vidět“ pocity klidu a míru, po kterých v reálu toužíte. Mozek ale nedokáže přesně dešifrovat, zda je takový zážitek skutečný či nikoli. I díky pouhé vizualizaci si tak můžete ulevit od negativních myšlenek a uvolnit se.

Balon

„Představte si prázdný balonek. Poté si představte, jak ho naplňujete tím, že do něj vyfouknete všechny své rušivé myšlenky a pocity. Nespěchejte, do balonu několikrát pořádně vydechněte. Pak ho ve své mysli zavažte a sledujte, jak i se všemi vašimi obavami mizí v dáli. A ve vás zůstávají jen pozitivní pocity a klid. Opakujte tak často, jak jen to půjde,“ popisuje jeden ze způsobů koučka Peggy Sealfonová, která na svých stránkách radí lidem, jak překonávat malé i velké životní výzvy.

Písečná pláž

Druhou velmi pomocnou technikou je představit si písečnou pláž. „V mysli se soustřeďte nejen na pláž, ale i na tvořící se vlny, které se blíží k vašim nohám a po chvíli zase mizí. Ve chvíli, kdy se jakákoli vlna přiblíží, naplňte ji negativními myšlenkami a nechte je odplout. Jakmile pak otevřete oči, měli byste se cítit o něco lehčí,“ popisuje koučka.

Jak na závěr dodává, i když jde o pouhých pár minut, to, co si během nich budete představovat, bude „vaše pravda, vaše realita“. Mysli se tak na chvíli uleví, čím dostane i tělo signál k uvolnění. Výhody takových „představ“ jsou prokazatelné – psychologické i fyziologické.

Jak se stres podepisuje na fungování našeho těla

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám