Hlavní obsah

Účinné způsoby, jak zmírnit vlastní podrážděnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život není vždy procházka růžovou zahradou, a tak je jasné, že vedle pozitivních emocí se poměrně často objeví i ty negativní, včetně například podrážděnosti. Jakmile ale začnou ovlivňovat váš život nebo životy jiných, je třeba s tím začít něco dělat. Jak svou podrážděnost dostat co nejvíc pod kontrolu?

Foto: Envato Elements

Podrážděnost může pramenit z mnoha zdrojů.

Článek

Cítíte podrážděnost kvůli chování ostatních lidí, kteří ale ve skutečnosti nedělají nic nevhodného? Vadí vám vystupování nebo přístup blízké rodiny, přátel, jste v jejich společnost nesví? Pak je na čase s tím něco udělat, než se kvůli vašemu přístupu vaše vztahy zbytečně zhorší.

Vždy existují kroky, které lze podniknout, abyste psychicky posílili nejen svou vlastní odolnost, ale rovněž se i díky tomu chovali vstřícněji a tolerantněji k ostatním lidem, uvádí pro server Psychology Today sociální pracovnice, psychoterapeutka a autorka Amy Morinová.

Někdy bývá podrážděnost příznakem duševních potíží, jindy ji vyvolá příliš mnoho požadavků najednou nebo přílišný stres. V každém případě je vhodné držet se několika strategií, jak vše co nejlépe zvládnout.

Stres a jeho vliv na různé části těla

Zdraví

Věnujte pozornost varovným signálům

Možná si sami myslíte, že se vaše nálada změní během vteřiny z klidu do stavu podráždění, ale ve skutečnosti nejspíš existují varovné signály, které upozorňují na fakt, že to tak jednoznačné a rychlé není a jde o postupný stav.

Prvotními příznaky, že se něco začíná dít, je pak zvýšená srdeční frekvence, výjimečné nebývají ani hlasitější povzdechy či postupně se navyšující rýpavé či uštěpačné poznámky na druhé.

K „resetování“ nálady mnohdy postačí zbavit se stresové situace, věnovat se trochu fyzické aktivitě nebo si najít něco, čemu se zasmějete.

Několikrát se zhluboka nadechněte

Tělo reaguje na jakékoli stresory uvolňováním hormonu kortizolu. To pak spouští fyziologickou reakci, jako je například zvýšení krevního tlaku, což může podrážděnost podpořit.

Několik pomalých, hlubokých nádechů může podrážděnost zastavit a tělo dostatečně uklidnit. Což pak vyšle do mozku impulz, že je vše v pořádku a neblíží se žádné „nebezpečí“.

Čtyři překvapivé způsoby, jak se stres projevuje ve spánku

Zdraví

Odstraňte zdroje stresu

Zkuste se na chvíli zastavit a zeptat se sami sebe, odkud nejčastěji pocházejí zdroje vašeho podráždění. Možná snadno zjistíte, že existuje nějaký, který se často opakuje. Pokud ho dokážete rozpoznat, jste na nejlepší cestě vyřešit celý problém.

Myslete pozitivně

Negativní myšlenky v mnohém nepomáhají, u podrážděnosti to platí o to víc. Jakmile si všimnete, že začínáte přemýšlet o tom, jak moc se vám určitá situace nelíbí, nebo to, co někdo dělá či říká, zkuste toho nechat, případně myšlenky přeformulovat. A hlavně, zkuste nesoudit - to, že někdo něco dělá, neznamená, že je to špatně, i když vám se to nezdá.

Vsaďte na fyzickou aktivitu

Při nadměrném zahlcení těla stresovými hormony, které výrazně zhoršují podrážděnost, je dobré vsadit na fyzickou aktivitu. Mnohdy stačí i obyčejná klidná procházka během obědové pauzy.

Anketa

Býváte často podráždění?
Ano, bohužel většinou kvůli práci.
70,5 %
Naštěstí moc ne, ale někdy se tomu nevyhnu.
25,6 %
Ne.
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1632 čtenářů.

Pro případné zvládání výraznější frustrace „ze světa“ pomůže běh, silový trénink a další. Jakmile si na fyzickou aktivitu navyknete pravidelně, nejspíš zjistíte, že i díky ní nejste tak podráždění.

Změňte životní styl

„Podrážděnost může být dobrou motivací ke změně životního stylu. Můžete se ji snažit zvládat sebevíc, pokud ale stále budete obklopeni nekonečnou hromadou úkolů či věcí, které vás nebudou bavit, těžko něco vyřešíte. Na chvíli se zastavte a zapřemýšlejte, co by se ve vašem životě dalo udělat jinak,“ vysvětluje psychoterapeutka Morinová.

Pomoci mohou už menší změny, jestliže se ale jedná o problémy pramenící ze vztahu či zaměstnání, není od věci učinit i zásadnější rozhodnutí.

Proč je dobré se někdy rozčílit

Zdraví

Úzkostná porucha vás může doslova paralyzovat

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Koučink, Psychologické poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám