Hlavní obsah

Stres a jeho vliv na různé části těla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během posledních několika let se lidé nejen kvůli pandemii covidu více zaměřují na duševní zdraví a boj se stresem. Mindfulness, různé terapie či meditace využívá stále více z nás. I přesto je třeba si uvědomit, že stres není „jen o hlavě“, může mít i vážné fyzické dopady.

Foto: Profimedia.cz

Stres kromě psychické nepohody provází i řada fyzických potíží. Ilustrační foto

Článek

„Stres je nejen o tom, jak se cítíte, ale i jak reagujete a chováte se, když vás život vystavuje velkému tlaku,“ uvádí pro server Independent doktor Luke Powles, klinický ředitel v Bupa Health Clinics.

„Určité množství stresu může být pozitivní, protože nám může pomoci připravit se na výzvy a reagovat na ně. Ale když už je ho příliš, a po dlouhou dobu, může způsobovat psychické i fyzické potíže,“ dodává.

Jak dodává, stres může navíc ovlivňovat různé části těla, a proto není na škodu naučit se znát zdroje stresu ve svém životě a uvědomovat si, že stresové přetížení může mít krátkodobé, ale i dlouhodobé příznaky.

Čtyři překvapivé způsoby, jak se stres projevuje ve spánku

Zdraví

Srdce a plíce

Náhlý příval stresu může podle odborníků způsobit, že se budete najednou cítit, jako byste vyběhli několik pater. „Okamžitě se zrychluje srdeční frekvence s téměř panickým záchvatem nebo pocitem úzkosti,“ vysvětluje doktorka Alka Patelová. „Dechová frekvence se rovněž zrychlí, ve snaze okysličit krev. Bezprostředním projevem toho je i výrazné pocení,“ dodává.

„Pokud budete ve stresu po delší čas, může se u vás rovněž rozvinout vysoký krevní tlak,“ doplňuje k tomu Powles s tím, že stres může být rovněž přidruženým faktorem v rozvoji srdečních chorob.

Žaludek a střeva

Cítíte až úzkostnou potřebu jíst? Toužíte po sacharidech, když jste pod tlakem? Pak je na vině opět stres.

„Ve stresu velmi rychle uvolňujete stresový hormon kortizol, který pak stojí za potřebou doplňovat co nejvíce paliva, respektive cukru. Výjimečné nejsou ani stavy, kdy lidé mají potřebu neustále něco jíst, ale i takové, kdy naopak nic nepozřou,“ popisuje Patelová.

S tím vším se mohou dostavit i zažívací potíže. „S okamžitou stresovou reakcí se vše ostatní ve vašem těle pozastavuje. A to včetně trávicích procesů, což se může následně projevit průjmy nebo žaludečními nevolnostmi,“ doplňuje.

Gastroenterolog Milan Lukáš: Zdravá střeva pomáhají imunitě i psychice

Zdraví

Stres může rovněž zhoršovat průběh již probíhajících zdravotních potíží, jako je například syndrom dráždivého tračníku, ekzémy, astma nebo třeba psoriáza.

Svaly

Nadměrné návaly stresu mohou rovněž způsobovat svalové křeče, tzv. fascikulace, stejně tak napětí krčních svalů, což může následně vést k bolestem hlavy.

Zuby a ústa

Stres se může také projevit na zdraví ústní dutiny. „Se stresem bývá často spojen tzv. bruxismus, tedy skřípání zubů. Řada lidí si to ale neuvědomuje, protože mnohé z nich trápí ve spánku,“ vysvětluje Powles.

Nemocné zuby škodí celému tělu

Styl

„Následky tohoto opakovaného stavu mohou zahrnovat bolesti hlavy, uší, ztuhlost či bolest v čelisti nebo ústech. Patří sem ale také větší lámavost a opotřebovanost zubů, případně otoky obličeje,“ dodává.

Zánětlivé procesy v těle

Velkým tématem mezi odborníky je v poslední době tzv. chronický zánět, který má na zdraví negativní vliv a je způsoben řadou faktorů, včetně stravy a životního stylu.

„Stres urychluje stárnutí, následkem toho je celá kaskáda potíží. Ovlivňuje imunitní odpověď na různé podněty, komunikaci mezi buňkami, svalovou funkci i kosti,“ uvádí na závěr Patelová.

Když odpočinek způsobuje stres

Zdraví

Jak se vypořádat se stresem na pracovišti

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám