Hlavní obsah

Syndrom králičí nory aneb Proč lidé propadají konspiračním teoriím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život ve stínu spiknutí. I tak by se dali charakterizovat lidé, kteří věří konspiračním teoriím a nedůvěřují nikomu, kdo na svět hledí jinak a s jejich myšlením nesouzní. Izolují se tak od okolního světa a komunikují jen s těmi, kteří sdílejí stejné myšlenky. Odborníci v této souvislosti někdy hovoří o syndromu králičí nory, metafoře vycházející z příběhu Alenky v říši divů.

Foto: Profimedia.cz

Život ve stínu spiknutí.

Článek

Zatímco mnozí nad konspiračními teoriemi nevěřícně kroutí hlavou, jiní je vnímají jako skutečné, naprosto nepopiratelné jistoty. Jejich přesvědčení je navíc natolik silné, že ho považují za součást své identity.

Za vším vidí nějaké spiknutí, a pokud se jim to snaží kdokoliv vymluvit, nejsou schopni přijmout jejich názory. Naopak to u nich vybudí ještě silnější přesvědčení, že je jejich uvažování správné.

I z tohoto důvodu někteří odborníci začali v této souvislosti hovořit o syndromu králičí nory (díry) vycházející z části knihy Alenka v říši divů. V té Alenka vidí bílého králíka ve vestě s kapesními hodinkami, což ji zaujalo natolik, že samou zvědavostí vleze do jeho nory, aniž alespoň na chvilku zapochybovala o tom, jak se dostane ven. Králičí nora ale náhle začne prudce klesat dolů, což Alenka samou zahleděností do toho, jak neztratit králíka, ani nezaregistruje, dokud nezakopne a nezačne padat dolů do něčeho, co připomíná hlubokou studnu.

Co je to konspirační teorie?

Jedná se obvykle o vyprávění o tajné ohrožující skupině, která provádí skryté akce s cílem poškodit všechny nebo většinu.

Hlavní charakteristikou konspirační teorie je její jednoduchost. Strukturou je velmi podobná pohádkám pro děti. V jednom rohu jsou tajní padouši s nesmírnou mocí, kteří provádějí mnoho tajných akcí. V druhém dobří a nevinní lidé, které chtějí ti zlí využít.

Šiřitelé konspiračních teorií obvykle věří, že prokazují „obětem“ laskavost tím, že je „informují“ o tom, co se skutečně děje. Ve své podstatě si ale protiřečí, protože už jen tím, že šíří tyto své domněnky, v podstatě dokazují, že padouši ve skutečnosti nejsou tak tajemní a mocní, když nedokážou zabránit tomu, že jsou snadno odhalitelní.

I konspirační teorie vás ale zcela náhodně může natolik zaujmout, že se necháte vtáhnout do rozjetého vlaku. Čím déle v něm pak pojedete, tím pro vás bude těžší vystoupit, až se dostanete do fáze, kdy ztratíte smysl pro čas, realitu a rozum.

Lži, které nás obírají o radost ze života

Vztahy a sex

Podívejte se s námi, jak se člověk krok za krokem propadá do pasti konspiračních teorií.

1. Prvotní zájem

Nikdo hned zcela dobrovolně nepřijímá konspirační teorie. Vždy záleží na tom, co upoutá pozornost člověka.

Většina konspiračních teorií se přitom rodí z věcí, které mají složité vysvětlení a většina lidí jim ve skutečnosti nerozumí. Může jít také o záhady, které zatím nemají žádné vysvětlení. Konspirační teorie jsou tedy v podstatě příběhy, které mohou působit logicky, ale v reálu se jedná o smyšlené věci, pro které neexistují žádné důkazy.

Tyto příběhy jsou nicméně postavené na záhadě či zábavných a podivných výstřednostech, které přitahují pozornost. Pokud člověka zaujmou, aniž by si to uvědomoval, sám se dostává do spirály informací, které v něm podnítí další zvědavost a víru v další spiknutí.

Jedná se tedy o dominový efekt, kdy se z pouhé zvědavosti u člověka změní způsob vidění světa.

2. Efekt nákazy

Na začátku syndromu králičí nory bývá člověk jen skeptický k určitému typu informací, které společnost zavrhla. Jakmile ale jedinec vstoupí mezi komunitu lidí pohlcených danou konspirační teorií, dostaví se i u něj efekt nákazy.

Názory druhých, které dotyčný do té doby vnímal jako normální, se záhy stávají spikleneckými. Jakmile překročí pomyslnou červenou čáru, kvůli své víře má najednou tendenci se izolovat od skutečného světa a začne vyhledávat jen kontakt s lidmi, kteří uvažují stejným způsobem. V podstatě se začne otáčet zády ke každému, kdo s ním nesouhlasí.

Víc a víc se tak začne utápět v informacích o spiknutí a jeho konspirační přesvědčení bude jen a jen posilovat.

3. Ucelená změna identity

V dalších fázích syndromu králičí nory začne přesvědčený jedinec přitvrzovat. Jakmile někdo začlení konspirační přesvědčení do svého kognitivního systému, začne ho ovlivňovat i v dalších oblastech života.

Identita i systém přesvědčení začnou procházet metamorfózou (přirozenou proměnou). Člověk se začne zcela izolovat i od svých nejbližších a bude splývat jen s lidmi, kteří sdílejí jeho spiklenecké přesvědčení. Začne být i zcela imunní vůči jakémukoliv důkazu proti jeho přesvědčení.

Negativní myšlenky, které ničí vztahy

Vztahy a sex

Když trauma z dětství brání zdravým vztahům

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:
Syndrom Alenky v říši divů (AIWS)

Výběr článků

Načítám