Hlavní obsah

Lži, které nás obírají o radost ze života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žít šťastný, spokojený a plnohodnotný život je snem nejednoho z nás. Jenže stačí neutuchající negativní myšlenky, stres a s ním spojené lži a radost ze života je ejhle ta tam. Jak se s tím poprat?

Foto: Profimedia.cz

Naučte se radovat z maličkostí a užívat si chvíle radosti plnými doušky.

Článek

Nejúčinnějším protijedem stresu je skutečná radost. Jenže v době plné špatných zpráv, koronaviru a dalších negativ to vypadá, že si snad ani radost a štěstí nezasloužíme.

A právě to je jedna ze lží, kterým sami mnohdy věříme a prohlubujeme tak účinky stresu. Čemu bychom věřit rozhodně neměli?

Nezasloužíme si být šťastní

Řekli byste někdy podobnou větu svému nejlepšímu příteli, svému dítěti? Ne? Tak proč ji říkáte sami sobě? Proč tomu mnohdy věříte?

Jak si užít život i bez neustálého podnikání něčeho nového

Vztahy a sex

Samozřejmě můžete myslet nebo se chovat způsoby, které buď přinesou více štěstí do života, nebo o něj budete muset naopak více bojovat. Pokud ale nejste masový vrah nebo jiné „zlo v lidské podobě“, není třeba si podobné názory vsugerovávat. Každý má právo na štěstí.

K čemu je štěstí? Stejně nevydrží

Další tvrzení, které není opodstatněné. Ano, může se stát, že se něco nepovede. O to větší je ale důvod si okamžiky štěstí, které zrovna nastanou, vychutnávat plnými doušky. Zkuste mozek naučit věnovat plnou pozornost právě pocitům štěstí.

Nakloňte štěstí na svou stranu a získejte vše, co chcete

Styl

„Zaměření se na radost vás ve skutečnosti posílí a pomůže vám odolávat mnoha výzvám, které jsou součástí skutečného života. Je to ve skutečnosti mnohem efektivnější než se strachovat, co se kde objeví negativního,“ uvádí na svém blogu koučka a poradkyně Cynthia Ackrillová, která se již téměř deset let zabývá prevencí proti stresu, vede různé workshopy a programy zaměřené na boj s ním.

Nebudu šťastná/šťastný, dokud...

Další nebezpečná lež, navíc spojená s určitým očekáváním. Co se týče emocí, dokáže být lidský pohled na ně dost černobílý. Ve skutečnosti jsou ale komplikované, i tak ale mohou koexistovat a mohou se prolínat s naším myšlením.

Pomáhají nám přežít, ale nesmějí nám ovládnout život. Někdy je proto lepší vyhnout se výzvám podobného typu (až udělám to a to, budu konečně šťastná/ý) a raději se zaměřit na hledání aktuální radosti a štěstí.

Stop stresu: Jak se pozitivně naladit na nový den

Zdraví

Posílíte svou kreativitu, vytvoříte silná spojení a rozšíříte si perspektivu - to všechno jsou dobré dovednosti v boji proti skutečným výzvám.

Moje štěstí závisí na někom/něčem jiném

Samozřejmě, vidět štěstí ve tváři někoho, koho milujete, je nakažlivé a uspokojivé. Jenže to netrvá věčně, přijdou i horší chvíle. Smutek druhých by v nás ale rozhodně neměl vyvolávat to samé. Naopak. Empatie a schopnost vcítit se do bolesti druhých by nás měla motivovat k tomu, abychom udělali ze světa lepší místo.

Šťastnější za 30 vteřin

Zdraví

Navíc, pomoc druhým může být mocným zdrojem radosti nejen pro ně, ale i nás samotné. Když ale omezíme svou vlastní radost a podmíníme ji stavem (štěstím) někoho jiného, budeme sami sebe obírat o mnoho šťastných chvil, které posilují naše srdce i mozek.

„Nenechte si nikým ukrást vaši radost,“ nabádá koučka.

Nemůžu se soustředit na štěstí, když chci být úspěšný/á

„Naopak. Můžete být úplně oddáni úspěchu, produktivitě a osobnímu růstu - a přitom se soustředit na vytváření větší radosti z tohoto procesu,“ tvrdí Ackrillová.

Nalezení a vytváření radosti je dovedností, jak zvládat stres, což se postupně naučili i velcí vůdci a úspěšní lidé v různých funkcích, jinak by nejen jim hrozilo vyhoření.

Reklama

Výběr článků

Načítám