Hlavní obsah

Když trauma z dětství brání zdravým vztahům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk si zaslouží láskyplné a zdravé vztahy, na které se může spolehnout během celého života. Bohužel ti, kdo v dětství zažili nějaké trauma, zneužívání či zanedbání mají velký problém utvořit si takový vztah. Je to dáno i tím, že se nedokážou oprostit od názorů lidí, kteří jim ublížili.

Foto: Profimedia.cz

Neřešené trauma z dětství velmi negativně ovlivňuje vztahy, ale i celý život.

Článek

Podívejte se s námi na nejčastější problémy, se kterými se dospělí, kteří v dětství prožili trauma, setkávají.

1. Přitahují destruktivní vztahy

Vnitřní chaos způsobený traumatem může narušit schopnost vytvářet realistická očekávání pro sebe a toho druhého ve vztahu. Část lidí tak v touze po hezčím vztahu, než zažili v dětství, vstupuje do vztahů, kde vidí sice problémy, ale mají pocit, že se jim podaří druhé napravit.

Další se pak vrhají do destruktivních vztahů jen proto, že mají pocit, že si zaslouží být ve vztahu s někým, kdo se k nim nechová hezky.

Násilí za zavřenými dveřmi našich domovů

Vztahy a sex

Všechny tyto nezdravé vztahy vedou k jedinému - dotyční zažívají opakované trauma. Bohužel si toto všechno uvědomí až v okamžiku, kdy už je pozdě.

2. Neumí regulovat emoce

Mnozí, kteří v dětství prožili nějaké trauma a neřešili to s odborníkem, jsou velmi impulzivní a náchylnější k nejrůznějším emocionálním výbuchům.

Trauma dokáže vyvolávat větší strach a úzkost i v situacích, které obvykle nevedou k negativním emocím.

„Tyto reakce mají často co do činění s hyperaktivní amygdalou (částí mozku, která generuje emoce jako vztek, hněv, strach, úzkost atd.), k čemuž došlo v důsledku minulých traumatických zážitků,” vysvětluje pro Yourtango terapeutka Allison Petroová z Life Counseling Solutions.

Když se člověk stane obětí verbálního teroru

Vztahy a sex

3. Nízké sebevědomí a sebehodnocení

Většina dospělých, kteří si na svém hrbu nesou trauma z dětství, se často podceňuje, nevěří si a mnohdy se i sami za sebe stydí. Zároveň zpochybňují vše, v co kdy věřili.

Část těchto lidí se uzavírá do sebe a vztahům se vědomě vyhýbá, jiní naopak vstupují do vztahu a stávají se nezdravě závislí na svých partnerech.

Nízká sebeúcta a sebehodnocení bohužel vedou k tomu, že lidé pochybují o svém úsudku a svém já.

Dovednosti, které jsou pro děti v životě důležité

Děti

Závěr

Neřešené trauma z dětství velmi negativně ovlivňuje vztahy, ale i celý život. Pokud tedy toužíte po zdravém vztahu, je vždy lepší zpracovat svou minulost s terapeutem specializujícím se na traumata z dětství.

Obvykle se nejedná o zcela příjemnou záležitost, ale vězte, že se vám v budoucnu velmi uleví.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám