Hlavní obsah

Spolehlivé rady, nebo jen mýty? Jak se podle odborníků obrnit proti nachlazení

Chladné období roku je tu v plné síle a s ním i velmi nízké teploty, mlha, sníh či déšť. Počasí, které nám nejen nezlepšuje náladu, ale zároveň i nahrává nachlazení. Najednou tak všude vidíte kýchající či posmrkávající jedince, ke kterým se nejspíš nechcete přidat. Že víte, jak se podobným potížím vyhnout a čím podpořit vlastní imunitu? Možná ano, možná jste ale stejně jako mnozí další jen uvěřili věcem, které sice znějí hezky, ale nejsou nijak vědecky podpořeny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Multivitaminy jako součást každého dne, popíjení pomerančového džusu, kuřecí vývar, když jde do tuhého, a rozhodně nepobíhat v chladu s mokrými vlasy. Také jste už něco z toho slyšeli? A víte, co z toho je skutečně pravda a co jen mýtus? Daily Mail oslovil některé odborníky, aby uvedli věci na pravou míru.

Nadopujte se multivitaminy

Multivitaminy jsou možná dobrým podpůrným prostředkem na imunitu, rozhodně ale nejsou všespásné a neochrání vás spolehlivě od nemocí.

Protože jak tvrdí profesor Ron Eccles z Cardiffské univerzity, který strávil desetiletí jeho výzkumem, nachlazení nic nezabrání. „Žádný z výzkumů ohledně multivitaminů a jejich schopnosti zabránit nachlazení dosud nic podobného neprokázal,“ uvádí pro Daily Mail.

Antibiotika na rýmu a nachlazení nezaberou

Zdraví

Pomineme-li cenu multivitaminových doplňků, která nebývá vůbec nízká, je i tak dobré vědět, že obsahují složky, resp. jednotlivé vitaminy, které imunitě pomáhají. Ty ale můžete tělu, hlavně pak vitamin C, dodat mnohem „zdravějším“ způsobem – ovocem a zeleninou, radí dietolog Duane Mellor z birminghamské Aston University.

Každé ráno pomerančový džus

Dodávat tělu v zimním období i formou různých džusů potřebné vitaminy rozhodně není na škodu. Pokud ale věříte, že vás sklenička toho pomerančového každé ráno ochrání před nachlazením, asi budete zklamaní. Co ale pravda je, že vitaminy podporují zotavení, pokud už nastydnete.

Profesor Eccles tvrdí, že co se týče konkrétně vitaminu C, existuje dosud velmi málo důkazů ohledně jeho vlivu – ať už proti nachlazení, nebo i při zotavování.

Podle něj je na tom v tomto ohledu o něco lépe spíše vitamin D. Jeho nedostatek se může projevit nejen na zdraví kostí, ale právě i na snížené imunitě. Vzhledem k tomu, že právě tohoto vitaminu mívají lidé obecně přes rok velký nedostatek, v zimě pak o to více kvůli nedostatku slunečního svitu, který je jeho dobrým zdrojem, je dobré ho přes zimu doplňovat.

Mokré vlasy v chladném vzduchu rovná se nachlazení

Ve společnosti vždy kolovala a nejspíš i vždy budou kolovat tvrzení, která slyšel snad každý – a kterým možná i nejeden člověk věří. Jedním z nich je i to, že pokud se budete s mokrými vlasy pohybovat venku na chladném vzduchu, je to jistý recept, jak onemocnět. Vědci ho ale silně zpochybňují.

Respirační viry, jako jsou ty, které způsobují například nachlazení, chřipku či třeba covid, se přenášejí tělními tekutinami při kašlání či kýchání. To, že budete někde „pobíhat“ s vlhkými vlasy z vás ale přitažlivější cíl pro tyto virové částice rozhodně neudělá.

Nachlazení

Běžné příznaky nachlazení:

  • Ucpaný nos nebo rýma
  • Bolavý krk
  • Bolesti hlavy
  • Bolest svalů
  • Kašel
  • Kýchání
  • Zvýšená teplota
  • Tlak v uších či obličeji
  • Ztráta chuti a čichu

Nachlazený člověk může šířit virové částice i několik dní před začátkem příznaků do doby, než pominou.

Jediný „spolehlivý“ způsob, jak byste se mohli vyhnout nachlazení, je držet si odstup od ostatních lidí.

Další způsoby, které mohou pomoci:

  • Myjte si ruce teplou vodou a mýdlem.
  • Nesdílejte ručníky, ale i třeba hrnky či příbory s někým, kdo je nachlazený.
  • Nedotýkejte se očí či nosu v případě, že se vyskytujete v blízkosti nachlazeného člověka.
  • Udržujte si kondici a pečujte o své celkové zdraví.

Zdroj: NHS

„Nastydnete pouze po kontaktu s někým, kdo je nachlazený. Kontakt venku je pak z hlediska ohrožení minimální, horší je to se špatně větranými vnitřními prostory, kde jsme v blízkosti jiných lidí. Tam jsou podmínky pro rozmnožování virů naprosto ideální,“ popisuje profesor Paul Hunter, odborník na infekční choroby.

V uzavřených prostorech pak lidé v zimě obecně tráví mnohem více času, což riziko přenosu ještě zvyšuje.

Horké nápoje

Šálek teplého čaje při nachlazení rozhodně škodu nenapáchá, naopak. Jak uvádí profesor Eccles, i když ani tady nejsou jasně prokazatelné výsledky, rozhodně má jakýkoli horký nápoj jeden prokazatelný účinek – alespoň na chvíli zlepšuje náladu, a to možná i tím, že mírní některé symptomy, alespoň na chvíli.

Kuřecí polévka

Má kuřecí polévka skutečně nějaký vliv na nachlazení, nebo jde jen o jakýsi placebo efekt, kterého se všichni s nadějí držíme?

Je jisté, že podobně jako horké nápoje vás při nachlazení prohřeje a navodí i jakýsi dočasný pocit úlevy. O tom, že tělo zároveň hydratuje, což je při každé nemoci zásadní, pak není pochyb.

Recepty na polévky, které v zimě přijdou vhod

Zdraví

„Co se týče kuřecí polévky, někteří lidé tvrdí, že pomáhají živiny v ní obsažené. Podle našeho zjištění jde ale hlavně o teplotu, která pomáhá. Podobnou službu tak kromě kuřecí mohou udělat i třeba polévky pikantní. Právě jejich pikantnost vám pak může na chvíli pomoci právě třeba od ucpaného nosu. Mytická ale opět není polévka jako taková, ale hydratace a teplo,“ tvrdí dietolog Duane Mellor.

Kousek česneku do nosu

Co se týče sociálních sítí, s jejich rozpukem se na nich stále častěji objevují i více či méně odborné rady, jak se zbavit téměř čehokoli, třeba právě rýmy. Například na TikToku se objevila „spolehlivá“ rada, jak si odblokovat ucpaný nos – stačí do něj prý zasunout kousek česneku, který po chvíli pomůže s odtokem hlenu. Odborníci před tímto trendem ale důrazně varují.

Česnek jako pomocník v boji proti zánětům, plísním, virům a nemocím srdce

Zdraví

„Radíme nestrkat si do nosu nic. Cokoli tam dáte, nos poškodíte,“ varuje důrazně profesor Mellor. Důvod je jasný, kromě možného uváznutí si koledujete o pořádné podráždění sliznic.

„Česnek obsahuje sloučeniny, které obecně dráždí. Ono podráždění sice může nos částečně odblokovat, ale výsledek bude nakonec jen horší o to víc, čím déle česnek budete v nose mít,“ vysvětluje.

Studie z roku 2016 provedená Dětskou výzkumnou nemocnicí St Jude v americkém Tennessee pak naznačila, že jakákoli podobná metoda dávání čehokoli do nosu by byla spíše kontraproduktivní.

Jakkoli je podle zjištění smrkání i zahlenění při rýmě nepříjemné, je to podle zjištění právě hlen, který pomáhá zachycovat a odstraňovat z nosu patogeny včetně virů.

Jak poznáte, že máte nedostatek vitaminů v těle

Zdraví

Co naše tělo potřebuje v zimním období

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám