Hlavní obsah

Česnek jako pomocník v boji proti zánětům, plísním, virům a nemocím srdce

Právo, Zdena Nováčková

Jeho léčivá moc je známa už po staletí a je si jí vědoma i naše moderní doba. Česnek nejen báječně ochutí jídlo, ale stále více ho oceňujeme i jako přírodní léčivo jak v alternativní, tak klasické medicíně. Jeho účinky na zdraví jsou totiž obrovské.

Foto: Profimedia.cz

Česnek báječně ochutí jídlo a zároveň pomůže jako přírodní léčivo.

Článek

Česnek setý (Allium sativum) je bohatý na bílkoviny, cukry, vitamin C, vitaminy skupiny B, v listech se nachází karoten. Obsahuje hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, selen, zinek, jód, měď.

Je významným zdrojem flavonoidů, které tělo chrání před škodlivými vnějšími vlivy, udržují stabilitu vnitřního prostředí, pohlcují volné radikály.

Nepřehlédnutelnou vůni česneku způsobují sirné sloučeniny, jež také pozitivně působí na zdraví.

Byliny, které pomáhají u akutních i chronických zánětů

Zdraví

Co umí?

  • Posiluje imunitu.
  • Patří mezi přírodní antibiotika, neváhejte tedy užívat stroužky česneku, když hrozí nachlazení a s tím spojené záněty průdušek a nosních dutin. Pomáhá i při angínách a chronických onemocněních dýchacích cest a dutin.
  • Silice česneku působí dezinfekčně, proti plísním a mají blahodárný vliv na střeva, proto se česnek doporučuje i po užívání antibiotik.
  • Ochraňuje a posiluje játra, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Ředí krev (proto se nedoporučuje těm, kteří užívají přípravek na ředění krve warfarin) a pomáhá při arterioskleróze. Chrání před trombózou a dobře působí na křečové žíly.
  • Snižuje krevní tlak.
  • Působí antiviroticky, proto se doporučuje i při chřipkách. Bojuje ale i proti oparům, které vyvolává virus herpes simplex (v těle ho má až 80 procent dospělých).
  • Zevně dobře působí na různá onemocnění kůže, infekce a mykózy.

Kúra z česneku a citronu

Doporučuje se jednou za rok, a právě zimní období je pro ni úplně nejlepší, protože česnek i citron jsou vhodnou prevencí proti nachlazení. Léčebná kúra také snižuje cholesterol v krvi a čistí krevní řečiště, proto se jí také říká kúra pro omlazení.

Příprava: pět omytých citronů nakrájejte na kousky a přidejte k nim třicet stroužků česneku. Vše společně rozmixujte, směs vlijte do litru vody, nechte krátce přejít varem a hned odstavte.

Sceďte a tekutinu nalijte do lahve, nejlépe vymyté alkoholem. Jednu kávovou lžičku alkoholu v ní můžete nechat, tím obsah konzervujete (chráníte proti plísni). Skladujte nejlépe v lednici a užívejte každé ráno na lačno polévkovou lžíci.

Jak na chřipku a nachlazení podle osvědčených rad našich babiček

Zdraví

Citron pohlcuje pach česneku, pokud vám ale stále vadí, můžete po užití rozžvýkat lístek máty. Při pravidelném užívání byste už po třech týdnech měli pocítit příjemný příval energie.

Citronovo-česneková směs také podpoří činnost štítné žlázy. Ovšem nemusí dělat dobře lidem s nízkým tlakem, protože česnek tlak snižuje, i když poslední dobou se spíše prosazuje názor, že tlak vyrovnává.

Vyzkoušejte černý česnek

Získává se zráním klasického česneku za přesně kontrolované vysoké teploty a vlhkosti bez přidaných látek. Proces trvá asi 40 dní.

Černý česnek jinak chutná i voní. Velkým pozitivem je, že ztrácí typický zápach a štiplavou ostrost, což rozšiřuje okruh jeho příznivců, ale neztrácí své skvělé účinky. To ho zpřístupňuje i těm, kteří klasický česnek z nejrůznějších důvodů nemohou konzumovat.

Černý česnek, kulinářský poklad z Asie, dobývá Francii

Muži

Způsoby zrání mohou být různé, stejně jako u vína v něm pak můžete cítit příchuť rozinek, skořice, pečených švestek, vanilky…

Česnečka jako zdravotní bomba i vyprošťovák

Velmi účinný antibiotický koktejl dostanete do těla i v klasické česnekové polévce. Receptů je řada, chuťově skvělá a zdravotně účinná je i její nejjednodušší varianta.

Ve vodě nechte vařit tři větší oloupané a pokrájené brambory s kmínem, osolte. Po změknutí brambor odstavte a teprve pak přidejte čerstvý rozmačkaný česnek (7–8 stroužků nebo dle chuti), který se v horké polévce spaří.

Polévka se hodí i po náročných nocích, působí totiž antioxidačně a detoxikačně, takže se z těla rychleji odplaví škodlivé látky (třeba po alkoholu).

Reklama

Související témata:
Česnečka

Související články

Medvědí česnek je silák naší přírody

Medvědímu česneku se také říká lesní česnek a v současnosti zažívá svůj velký návrat. Není divu, jeho různorodé a silné působení na lidský organismus je...

Výběr článků

Načítám