Hlavní obsah

Pivní recepty z naší chalupy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes si připravíme čtyři jednoduchá, přitom vynikající jídla se svijanskými pivy. Dobře se hodí nejen k letnímu chalupářskému posezení. Můžete je používat samostatně, ale dá se z nich sestavit i kompletní menu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Krémová pivní polévka.

Článek

Krémová pivní polévka

INGREDIENCE

  • 50 ml oleje
  • 2 velké cibule
  • 200 ml černého piva Jemný speciál Svijanská Kněžna
  • 2 lžíce másla
  • 500 ml vývaru z kuřecích skeletů (v nouzi lze nahradit bujónem z kostky)
  • 150 ml smetany ke šlehání (33%)
  • lžíce hladké mouky
  • petrželová nať
  • pažitka
  • (medvědí česnek)

POSTUP: 

  • Nejdříve si připravte vývar z kuřecích skeletů.
  • Cibuli nakrájejte na kostky a polovinu osmahněte na oleji tak, aby měla sytě zlatou barvu.
  • Přidejte lžíci másla a mouku, orestujte, poté přisypte zbytek cibule.
  • Kdo má rád sladká jídla, může v tuto chvíli rozpustit v cibulce spolu s máslem lžičku cukru.
  • Zalijte pivem a nechte přejít varem a přilijte osolený vroucí vývar.
  • Přibližně deset minut vařte.
  • Polévku odstavte z plotny, přidejte zbylé máslo a smetanu a vyšlehejte ponorným mixérem do krému.
  • Přeceďte přes jemné síto.
  • Hotovou polévku dolaďte petrželkou a pažitkou, eventuálně medvědím česnekem.

Řízek čtyřikrát jinak aneb Ani na talíři nemusí být nuda

Styl

Pivní sýrová pomazánka

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • 100 g nivy
  • 100 g másla
  • 2 romadury
  • 1 lučina
  • 100 ml světlého ležáku Svijanský Máz 11°
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • podle chuti pepř
  • mletý kmín
  • chilli
  • sůl
  • 1 cibule (jarní cibulka)
  • pažitka

POSTUP: 

  • Nivu a česnek nastrouhejte na jemném struhadle a spolu s lučinou a máslem začněte mixovat.
  • Postupně přilévejte pivo, přidejte koření a rozmixujte dohladka.
  • Do tohoto základu zamíchejte na kostičky nakrájené romadury.
  • Nakonec podle potřeby přisolte.
  • Podávejte s chlebem nebo topinkami posypané nakrájenou cibulí nebo jarní cibulkou, eventuálně pažitkou. S touto pomazánkou připravíte i jednohubky, které půjdou na dračku.

Tipy na rychlý zdravý oběd do 30 minut

Zdraví

Králík na černém pivu s medem

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

  • 1 králík
  • 500 ml černého piva
  • 50 ml oleje
  • 2 velké cibule
  • 1 pórek
  • 1 velká palička česneku
  • 2 lžíce medu
  • 6 lžic omáčky Kikkoman Teriyaki s praženým sezamem (lze nahradit běžnou sójovou omáčkou)
  • 4 lžíce worcesterské omáčky
  • sůl
  • 100 g másla
  • 1 červená kapie
  • 200 g žampionů
  • (medvědí česnek)

POSTUP:

  • Pórek dobře vyperte. Pekáč vymažte olejem a vyložte pórkem nakrájeným na špalíčky a cibulí na hrubé měsíčky.
  • Med rozmixujte s česnekem, omáčkami, dvěma lžícemi oleje a troškou piva.
  • Králíka osolte, položte do pekáče na pórek a potřete touto směsí.
  • Podlijte pivem, zakryjte a dejte péct do vyhřáté trouby na 160 °C.
  • Pečte přibližně tři a půl hodiny, průběžně přelévejte výpekem a vždy po hodině otočte.
  • Je-li třeba, podlijte horkou vodou.
  • Nakonec omáčku slijte a nechte ji zredukovat do husté konzistence.
  • Na maso položte část másla a nechte je pod grilem zezlátnout.
  • Na pánvi na zpěněném másle velmi krátce zprudka orestujte nakrájené žampiony s kapií, v sezoně i s medvědím česnekem, lehce osolte.
  • Směs podávejte k masu jako garnish (= zeleninový doplněk). Jako příloha se hodí bramborová kaše, rýže nebo pečivo.
  • Králíka lze upéct také v remosce nebo v pomalém hrnci.

Pivní palačinky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pochutnají si na nich i lidé, kteří nemohou konzumovat mléko.

INGREDIENCE

  • 3 vejce
  • 300 ml světlého piva – Svijanský Máz
  • 200 ml vody
  • 50 ml oleje
  • 250 g hl. mouky (může být celozrnná)
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • 200 g sýra gouda
  • (ovoce, džem nebo slaný karamel na sladkou variantu)

POSTUP: 

  • Metličkovým šlehačem ušlehejte vejce s pivem, vodou, olejem, moukou, práškem do pečiva a špetkou soli na řídké palačinkové těsto.
  • Goudu nastrouhejte.
  • Pánev rozehřejte a vymažte olejem.
  • Sběračkou nalévejte na pánev těsto a krouživým pohybem ho rozlijte po celé ploše ve velmi tenké vrstvě.
  • Každá mouka se chová trochu jinak, proto množství přizpůsobte.
  • Je-li těsto moc husté, přidejte trochu vody, do moc řídkého naopak mouku.
  • Vždy když palačinku po jedné straně opečete a otočíte ji, posypte ji sýrem a po chvilce překlopte na polovinu tak, aby se uvnitř uzavřel sýr.
  • Hotové palačinky ještě na vrchu posypte sýrem.
  • Část palačinek můžete usmažit bez sýra a podávat je s džemem, ovocem nebo se slaným karamelem.

Tip: Palačinky můžete naplnit i naší sýrovou pomazánkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Šest tipů na rychlé obědy a večeře

Zavřené školy, home office, karanténa to všechno nás donutilo změnit stravovací návyky a mnohem více se otáčet i v kuchyni. Některé ženy tak začaly trávit...

Slavné ženy a jejich oblíbené recepty

Pražskou restauraci Food Lab s oblibou navštěvují ženy. Láká je moderní, chutná gastronomie. Pro šéfkuchaře Nenada Jovanoviče jsou velkou inspirací a ochotně...

Recepty na tradiční menu ukrajinské kuchyně

Milí čtenáři, prosím, přijměte pozvání na výlet do Kyjeva. Do restaurace La Veranda, která má svou sestřičku také v Praze, jsme se vypravili pro autentické...

Výběr článků

Načítám