Hlavní obsah

Recepty pro milovníky sýrů

Známé i méně známé sýry v receptech přímo božských vám dnes představuje Michal Filipčík, šéfkuchař poděbradské restaurace Cucina.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lasagne Emiliane

Článek

Lasagne Emiliane

INGREDIENCE

  • 10 plátů sušených vaječných lasagní

Boloňská omáčka

  • 300 g hovězího mletého masa
  • 150 g vepřového mletého masa
  • 2 lžíce olivového oleje extra virgine
  • 1 malá cibule
  • 1 malá mrkev
  • 1 konzerva krájených rajčat (400 g)
  • 80 g nastrouhaného parmazánu nebo sýru Gran Moravia
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Bešamel

  • 60 g másla
  • 40 g hl. mouky
  • 500 ml mléka
  • 20 g nastrouhaného parmazánu nebo sýru Gran Moravia

POSTUP:

  • Boloňská omáčka: Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a mrkev a nechte pár minut změknout. Přidejte maso, míchejte a restujte ho dohněda.
  • Osolte a přidejte rajčata, podlijte vodou, kterou vypláchnete plechovku. Snižte teplotu a pod pokličkou pomalu duste dvě hodiny, občas zamíchejte a podle potřeby podlijte.
  • Bešamel: V malé pánvi rozpusťte při vysoké teplotě máslo a přimíchejte mouku. Přilijte malé množství mléka.
  • Postupně přilévejte všechno mléko, dokud nemá omáčka konzistenci hustého krému.
  • Stáhněte z hořáku, přidejte parmazán, osolte, opepřete. Pokud by se vytvořily hrudky, rozšlehejte je elektrickým šlehačem.
  • Dokončení: Předehřejte troubu na 200 °C. Po dnu zapékací mísy rozprostřete malé množství boloňské omáčky. Na ni rozložte pláty lasagní, další vrstvu omáčky, trochu bešamelu a parmazán.
  • Vrstvy střídejte, dokud nespotřebujete všechny přísady tak, aby navrch přišel bešamel a parmazán. V troubě pečte dozlatova asi 35 až 40 minut. Nechte pár minut odpočinout, pak podávejte.

Sýrový toast

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 2 ks toastového chleba (větší formát)
  • 50 g másla
  • 50 g sýru tre corti nebo parmazánu
  • 50 g gorgonzoly
  • 50 g sýru grilami nebo čedaru
  • 30 g caciotty nebo eidamu
  • dipy k podávání

POSTUP:

  • Oba toasty opečte z obou stran na másle.
  • Mezi ně vložte variaci sýrů, naplněný toast položte na plech na pečicí papír a dejte do předehřáté trouby, ve které se bude péct 10 minut na 180 °C.
  • Podávejte s dipy, které připravíte z jogurtu, tvarohu nebo krémového sýru, majonézy a bylinek.

Quiche

Quiche se vyslovuje kiš, jde o slaný koláč s různými náplněmi, oblíbený především ve Francii.

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

Korpus

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • sůl

Náplň

  • 200 g slaniny
  • 1 tymián
  • 3 vejce
  • 80 ml smetany
  • 60 ml mléka
  • česnek
  • cibule
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • 100 g sýru giuncata

POSTUP:

  • Korpus: Ze všech přísad vypracujte těsto a nechte ho odpočinout 20 minut v lednici.
  • Těstem vyložte koláčovou formu, dno propíchejte vidličkou.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Upečený korpus nechte vychladnout.
  • Náplň: Na trošce oleje rozpusťte slaninu nakrájenou na kostičky, přidejte nakrájenou cibuli a česnek.
  • Až cibule zesklovatí, odstavte pánev z plotny a nechte směs vychladnout.
  • Smíchejte smetanu, mléko, sůl, pepř a vejce. Promíchejte s cibulovým základem a nalijte do korpusu.
  • Posypejte nastrouhaným sýrem a pečte na 180 °C asi 25 minut.

Brioška

Foto: Jan Handrejch, Právo

INGREDIENCE

Korpus

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 200 ml mléka
  • 50 ml vody
  • 2 vejce + 1 vejce na potření
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 7 g sušeného droždí
  • sezamová semínka

Navrch na každou porci

  • 100 g kozího sýru capriccio
  • 20 g fíků
  • pár vlašských ořechů
  • lžička medu

POSTUP:

  • Těsto: V polovině vlažného mléka rozmíchejte sušené droždí s cukrem a nechte asi 5 minut odstát.
  • Ve zbývajícím mléce rozšlehejte vejce a ve vlažné vodě rozpusťte máslo.
  • Mouku se solí prosejte do mísy a spolu s droždím, mlékem, vejci, vodou a máslem vypracujte hladké těsto, které bude asi 50 minut v teple pod utěrkou kynout.
  • Z vykynutého těsta tvořte kuličky (bulky) asi ve velikosti tenisového míčku, které na plechu vyloženém pečicím papírem opět necháte asi 20 minut kynout.
  • Pak briošky potřete rozšlehaným vejcem, posypte sezamovými semínky a pečte v dobře vyhřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dozlatova.
  • Dokončení: Opečte kozí sýr. Z briošek můžete vykrájet kolečka (lze nahradit toasty) a opéct je na másle, anebo je naplňte sýrem jako burgery.
  • Nakonec sýr ozdobte fíky, ořechy a medem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám