Hlavní obsah

Procházky v tichu a jejich vliv na zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Procházky jsou dobrým tipem, jak si vyčistit hlavu, dobít baterky a načerpat znovu potřebnou sílu. Nejlepší samozřejmě je užívat si je pokud možno bez rušivých elementů – co nejdále od jakéhokoli hluku. Odborníci tzv. „tiché procházky“ doporučují jako hlukový detox, který by měl podstupovat každý, pokud možno opakovaně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Procházet se v přírodě a užívat si klidnou procházku se zdá být jako logický nápad, pokud chceme uniknout alespoň na chvíli z ruchu velkoměsta, odpočinout si od práce, starostí atd. Řada lidí to dělá, ale ne vždy tak, jak by měli či mohli.

Na výhody „tichých procházek“, tedy nejen v přírodě, ale i bez sluchátek a poslouchání hudby či podcastů, což je hlavně mezi mladými lidmi poměrně automatická činnost, kamkoli jdou, upozornila mladá tiktokerka Mady Maio. Jí samotné to prý umožnilo opravdu svobodně myslet.

„První dvě minuty byly naprostý chaos. Moje mysl jela na plné obrátky, objevila se úzkost. Po chvíli se ale něco změnilo a najednou bylo vše v naprostém klidu. V tu chvíli pak začnete opravdu slyšet vše okolo,“ cituje její vyjádření server Fox News.

Nebojte se podzimního nečasu, procházka ve větru či po dešti vám jen prospěje

Zdraví

Jak dodává, zhruba po půlhodině tiché chůze a koncentrace jen na sebe a přírodu okolo nastalo to, o co se již nějakou dobu snažila – mozková mlha, tedy duševní únava a vyčerpanost, se vytratila. Sama pak začala na svém profilu nabádat všechny mladé lidi, aby to také vyzkoušeli. Protože jak dodala, poslouchání hudby či podcastů je fajn, ale neposkytuje prostor pro nové nápady a dokonalé uvolnění.

Certifikovaný psychiatr Raafat W. Girgis takovou podporu mezi mladými vítá, podobné procházky jsou samozřejmě prospěšné pro kohokoli. „Jde o formu jedinečné meditace, která přináší četné výhody, a to už i po 10 minutách,“ vysvětluje.

„Všichni, kteří se budou takových procházek pravidelně účastnit, se naučí snižovat stres v mnoha oblastech, kde je to potřeba – od práce a rodiny, přes finanční potíže a mnoho dalšího,“ vysvětluje Girgis, který vede praxi v kalifornském centru duševního zdraví Moment of Clarity.

Procházka v přírodě snižuje stres, ve městě je tomu naopak

Zdraví

„Naučit se, jak blokovat hluk okolního světa a života obecně, je primárním cílem těchto procházek,“ dodává s tím, že vnější hluk způsobuje nadměrnou stimulaci v nervovém systému, na což tělo reaguje zvýšenou produkcí stresových hormonů.

„Tichá chůze“ rovněž zlepšuje náladu tím, že kombinuje pohyb těla a pobyt v přírodě, což umožňuje mozku přirozeně uvolňovat endorfiny. „Tělo, mysl a duše jsou propojeny. Když jste v přírodě, odstraňujete stresory a nahrazujete je tichým myšlením bez rušení… Tím se zlepšuje nálada,“ vysvětluje odborník.

Anketa

Najdete si někdy čas na klidnou procházku v přírodě?
Ano, kdykoli to jen trochu jde.
70,7 %
Ano, ale ne tak často, jak bych si přál/a.
26,2 %
Ne, na to vůbec nemám čas.
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1125 čtenářů.

Také upozornil na to, že podobné procházky mohou výrazně podpořit všímavost, schopnost soustředit se na přítomný okamžik. Jakkoli se v současné době podobný typ chůze na internetu (hlavně mezi mladšími ročníky) prezentuje jako nová trendy forma relaxace, Girgis vyzdvihuje, že některé náboženské (a nejen ony) skupiny toto praktikují již řadu let.

„Praktikování rovnováhy ve všech oblastech života je každopádně ideálním klíčem k nalezení klidu uprostřed světových problémů, stejně jako ve sféře osobních stresorů,“ doplňuje.

Stres a jeho vliv na různé části těla

Zdraví

Úzkostná porucha vás může doslova paralyzovat

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám