Hlavní obsah

Nebojte se podzimního nečasu, procházka ve větru či po dešti vám jen prospěje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim je známý nejen svou barevností, ale také typickým proměnlivým počasím, které i zaryté milovníky procházek raději drží doma v teple. Jenže podle odborníků jsou právě podzimní procházky tím pravým pro naši imunitu a celkové zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Podzimní procházka prospěje tělu i duši.

Článek

Nízké teploty, nedostatek sluníčka, mlha, déšť, bahno… Na podzimním počasí se dá najít celá řada důvodů, proč zůstat hezky v teple domova. Co když vám ale řekneme, že když se vydáte třeba po dešti ven na procházku, nejlépe samozřejmě někam do přírody, potěšíte a mnohdy i uklidníte svou duši a zároveň prospějete svému zdraví?

Skotská spisovatelka Nan Shepherdová milovala procházky po dešti mezi břízami, protože podle ní právě tyto stromy po dešti uvolňovaly specifický „parfém, ovocný jako stará brandy“. Některé studie pak naznačují, že právě podobné vůně, které se z rostlin a stromů po dešti uvolňují, ve vzduchu vytvářejí sloučeniny, jež jsou prospěšné pro zdraví dýchacích cest a imunitu obecně.

Procházky se psem jsou oázou pro duši, tvrdí vědci

Zdraví

K podobnému zjištění dospěli i rakouští odborníci, kteří prováděli sérii experimentů v Alpách. Při nich zjistili, že lidé procházející se po dešti v silně ionizujícím prostředí měli v těle vyšší hladinu životně důležité protilátky umístěné ve sliznici úst, nosu, ale i střev.

Pokud vás to nepřesvědčilo, možná zabere fakt, že i chlad dokáže vašemu zdraví pomoci. Chlad totiž aktivuje tzv. hnědý tuk (nebo také hnědou tukovou tkáň), jehož primární funkcí je produkovat teplo. Kromě toho ale hnědý tuk rovněž štěpí tuk bílý, kterého je v našem těle přirozeně více a ve velkém množství může škodit. Nejedna studie pak zjistila, že lidé, kteří mají v těle více hnědé tukové tkáně, jsou zdravější a odolnější vůči mnoha zdravotním problémům.

Tělesný tuk není jen nepřítel

Zdraví

V aktuálním ročním období se pak najde i další výmluva, proč nechodit tak často ven – je brzy tma. I tady ale věda našla několik důvodů, proč jít za šera ven. Nejen že večerní procházka po večeři pomůže lépe regulovat hladinu cukru v krvi a pomáhá přijatou potravu lépe směrovat do střev, tlumené večerní světlo zároveň pobízí tělo, aby vytvářelo melatonin, který je potřebný pro správný biorytmus spánku.

Podle doktorky Kate McLeanové, expertky na městské vůně a pachy, je pak ještě lepší vyrazit za vlhkem prosyceného večera. „Ve tmě měníme svůj primární způsob setkání se světem, a když je vzduch vlhký, zachycuje pachy. A právě ty promění obyčejnou večerní procházku ve zdroj inspirace a představivosti,“ uvádí pro Guardian.

Vědci tak mají očividně jasno. Místo koukání na televizi nebo do mobilu se teple a pohodlně oblečte a vyrazte ven. Vaše tělo a mozek vám za to jednoho dne poděkují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám