Hlavní obsah

Proč je lepší spát naostro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spánek je pro život důležitý. O tom, jak dlouho a kvalitně bychom měli spát, se píše každou chvíli. Jak je to ale se spacím úborem? Je zdravější spát v pyžamu, košilce a kalhotkách, nebo je nejlepší být raději naostro?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak uvádějí odborníci nejen na zdraví, ale i fitness a krásu, je rozhodně nejlepší, pokud budete v noci uléhat do postele, tak jak jste přišli na svět, tedy nazí, uvádí server Shape.

„Pokud budete mít intimní partie neustále zakryté – zvláště látkou, která neabsorbuje vlhkost ani ji neodvádí –, bude se vlhkost shromažďovat, a to není dobře,“ má jasno doktorka Alyssa Dwecková (spoluautorka knihy V is for vagina).

Vlhké prostředí je pak nejen podle ní rájem pro bakterie a kvasinky. Ženy, které mají přirozeně sklony ke svědění nebo podráždění v intimní oblasti, by tak měly spát zásadně nahé.

Anketa

Spíte zcela nazí?
Ano, vždy
51,2 %
Ano, ale jen když je opravdu teplo
27,5 %
Ne, to nikdy
21,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21001 čtenářů.

Totéž platí bez výjimky i pro muže. Jak k tomu dodává urolog Brian Steixner, udržování varlat v co nejméně vlhkém a teplém prostředí je dobré i pro produkci spermií, které obecně citlivě reagují na zvyšování teploty.

U žen mnozí odborníci doporučují spaní bez prádla i v období menopauzy. Už jen kvůli nočnímu pocení a také ztenčení vaginální stěny v období menopauzy, vysvětluje profesorka Raquel B. Dardiková.

Nejste zrovna příznivkyně spaní naostro? Pak zvolte alespoň co nejvíce volné noční prádlo.

A když se rozhodnete spát nazí nebo pokud už tak činíte (nejen v období veder), není se za co stydět. Je to přirozené a zdravé, věda to dokazuje.

Nedostatek spánku škodí zdraví, rizikové je ale i dlouhé vyspávání

Zdraví

Jak usnout, když se vám hlavou honí myšlenky kvůli problému či důležité události

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám