Hlavní obsah

Příznaky, které mohou signalizovat selhávání srdce

Srdeční selhání je stav, kdy srdce nedokáže plnit svoji funkci, kterou je „pumpování“ krve do všech částí lidského těla. Jedná se o velmi častý zdravotní problém lidí nad 65 let, nicméně se může objevit i mnohem dříve. Nejčastěji se tak děje u lidí s arytmií srdce a také po prodělaném srdečním infarktu.

Foto: Profimedia.cz

Na selhávání srdce může upozornit i nadměrná únava.

Článek

Selhávání srdce postupuje velmi často plíživě. Obvykle se přitom projeví nejprve v jiných částech těla než u srdce, což odhalení nemoci ztěžuje. Včasné zahájení léčby je přitom velmi zásadní.

Podívejte se proto s námi na nejčastější příznaky srdečního selhání, které vás na problém mohou upozornit.

1. Zadýchávání

Pokud se zadýcháváte při sportu či po výběhu do šestého patra, pak je velká pravděpodobnost, že se jedná o naprosto přirozenou věc, která vám dá maximálně informaci o vaší fyzické kondičce. Jakmile se ale začnete zadýchávat při běžných aktivitách např. při procházce v mírném tempu, při pomalém výstupu do schodů, vysávání či při čemkoliv jiném, co vám do té doby nečinilo potíže, pak byste měli zbystřit a ideálně raději navštívit lékaře.

Když srdce není v pořádku. Symptomy, které podle kardiologa nesmíme přehlížet

Zdraví

„Při srdečním selhání může dojít k hromadění krve v plicích. Nadbytečná krev proniká do plicních sklípků, kde vzniká plicní otok. Proto se pacientům hůř dýchá i ve chvíli, kdy jsou v klidu. Někdy je dušnost provází zejména v noci, kdy leží. Musejí proto spát v polosedě nebo s několika polštáři nebo se během noci kvůli dušnosti posazovat,“ vysvětluje profesor Jan Václavík, přednosta Interní a kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

2. Neustálá únava

Srdce funguje jako neúnavná pumpa, která rozhání krev do všech částí těla. Při srdečním selhání nezvládá tuto činnost plnohodnotně vykonávat. Krev, která zajišťuje zásobování všech orgánů živinami a kyslíkem, tak někde přebývá a jinde naopak chybí. Její nedostatek ve svalech se projeví větší únavou, která nemocného provází i ve chvílích, kdy prakticky nic nedělá.

3. Otoky nohou

Otoky dolních končetin jsou považovány za nejtypičtější příznaky srdečního selhání. Kromě nemocného srdce na nich nese svůj díl viny také gravitace. Nejprve se otoky ohlásí zaříznutým lemem ponožek, otoky se postupně mohou z chodidel rozšiřovat na bérce, někdy i stehna a hýždě. Postupně bude stále obtížnější najít boty, do kterých se dokážete s oteklýma nohama vejít.

Srdce nezvládá udržet veškeré tekutiny oběhu. Začnou se hromadit a v duchu gravitačního zákona neomylně směřovat k dolním končetinám. Otoky se zmírňují po podání močopudných léků – tzv. diuretik. Pacienti mají k dispozici také moderní léčivé přípravky – tzv. glifloziny, které kromě zmírnění otoků pomáhají zlepšit práci srdečního svalu.

4. Nadváha

Rychlé nabírání na váze může být také příznak špatně fungujícího srdce. „V těle se totiž hromadí tekutiny, které nikam neodcházejí. V orgánech břišní dutiny navíc zůstává větší množství krve, což může zhoršit funkci jater nebo ledvin. Někdy mohou pacienti cítit tlak pod žebry,“ dodává profesor Václavík.

Současně s narůstající hmotností pacienty mohou trápit také zažívací potíže a nevolnost.

Kardiolog Petr Neužil: Angina pectoris není bolest v krku

Neklepat

5. Naběhlá krční žíla

Za normálních okolností nebývají žíly na krku viditelné nebo vystouplé. „Vyšší tlak, který provází srdeční selhání, může způsobit tzv. zvýšenou náplň krčních žil. Znamená to, že pacient má viditelně naběhlé žíly na krku. Nejlépe je to patrné u pacientů vpolosedě nebo vsedě,“ říká Václavík.

Viditelné žíly na krku mohou kromě srdečního selhání předznamenávat například také vady srdečních chlopní.

6. Srdeční arytmie

Při selhávání srdce je u řady lidí přítomna fibrilace síní. Nemocní ji vnímají jako nepravidelné nebo rychlé bušení srdce.

„Při fibrilaci síní se míhající srdeční síně nedostatečně vyprazdňují, což může zapříčinit stagnaci krve a vznik krevní sraženiny v levé srdeční síni. Tyto krevní sraženiny mohou být vypuzeny ze srdce do tepenného systému. Pokud ucpou některou mozkovou tepnu, zabrání prokrvení a okysličování postižené části mozku a tím způsobí její odúmrť čili cévní mozkovou příhodu,“ upozorňuje lékař Martin Fiala z kardiovaskulární péče Neuron Medical v Brně.

Závažnou komplikací srdečního selhání ale mohou být i komorové arytmie. „V takových případech pak často musíme pacientům aplikovat defibrilátor, který tyto život ohrožující arytmie kontroluje,“ dodává Václavík.

7. Zmatenost či deprese

Při pokročilém selhávání srdce může docházet i k menšímu prokrvení mozku a projevům s tím souvisejícím. Často se jedná o zmatenost, poruchy myšlení nebo deprese.

Při podezření na srdeční selhání je nutné neprodleně navštívit lékaře

Praktický lékař provede rozbor anamnézy, základní fyzikální vyšetření a odběr vzorku krve, který ověří, zda nedošlo ke zvýšení hladiny tzv. natriuretických peptidů, které citlivě reagují na tlakové a objemové přetížení svalu srdce, jež je pro srdeční selhání typické.

Pokud je nález pozitivní, absolvuje pacient echokardiografické vyšetření. Je potřeba vyloučit, že příznaky souvisí s jiným onemocněním.

Stres z ekonomické krize může vést až k selhání srdce

Zdraví

Bolela ji záda a necítila se dobře. Samotnou ji překvapilo, že se jednalo o infarkt

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kardiologické ordinace a pracoviště

Reklama

Výběr článků

Načítám