Hlavní obsah

Když srdce není v pořádku. Symptomy, které podle kardiologa nesmíme přehlížet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srdce je bez nadsázky životně důležitý orgán, bez kterého bychom se neobešli. Přesto jeho zdraví příliš neřešíme, dokud to není potřeba. Mnohdy mu i svým nezdravým životním stylem ubližujeme. Dokladem toho jsou celosvětově narůstající počty srdečních onemocnění a počty úmrtí s nimi spojené. Jak poznat, že s naším srdcem není něco v pořádku, a které příznaky rozhodně neignorovat?

Foto: Envato

Počínající problémy se srdcem na sebe poukazují mnoha příznaky, které není radno přehlížet

Článek

Že zdraví svého srdce berou lidé na lehkou váhu, dokládají i slova kardiologa Ameeta Bakhaiho z nemocnice Spire Bushey v Londýně, podle kterého velké množství lidí často ignoruje příznaky, dokud už není příliš pozdě na to vše vyřešit bez problémů.

Jak uvádí, za předpokladu, že nemá člověk žádné jiné zdravotní potíže, by měl být se zdravým srdcem schopen vyběhnout alespoň dvě patra schodů, rychleji vstát bez závratí nebo třeba zadržet dech na 20 sekund. Bohužel ale například zmíněné závratě nebo také třeba otoky nohou lidé často považují za problémy spojené s něčím jiným, se začínajícími potížemi se srdcem si je málokdy dají do souvislosti.

„Mezi příznaky, že vaše srdce volá o pomoc, patří například i pocit tíhy v paži při námaze, dušnost při chůzi do schodů, stejně tak zrychlený tep. Pozor je třeba dávat i na potíže s ohýbáním či vstáváním, ty mohou značit, že se vaše srdce neadaptuje na vaši polohu či pozici nebo zadržuje v těle tekutinu,“ cituje jeho vyjádření server Daily Mail.

Bolela ji záda a necítila se dobře. Samotnou ji překvapilo, že se jednalo o infarkt

Zdraví

Jak dále Bakhai popisuje, ignorovat bychom rozhodně neměli ani třeba výraznější pocení při lehkém cvičení, nevolnost s bolestí na hrudi nebo výraznější únavu po probuzení.

„Srdeční potíže se často progresivně zhoršují. Jednoho dne tak zjistíte, že máte složitější problém – který by ale nemusel nastat, kdyby nebyly ignorovány prvotní příznaky,“ varuje odborník. Péče o srdce je podle něj zásadní a měla by být vždy prioritou.

Jak vyplynulo z průzkumu mezi 2000 lidmi, zhruba polovina z nich někdy pociťovala některé z uvedených příznaků. Podle přiznání přitom celých 54 procent z nich ani nenapadlo, že by mohlo jít o problémy spojené se srdcem.

Navzdory špatné informovanosti o možných příznacích srdečních potíží celých 68 procent zúčastněných potvrdilo, že zdraví srdce je pro ně „velmi důležité“. U lidí starších 65 let to bylo dokonce 80 procent.

Deset příznaků potíží se srdcem, které nemáme ignorovat

  • Závrať při rychlém vstávání
  • Dušnost
  • Potíže při ohýbání
  • Bušení srdce
  • Tíseň na hrudi
  • Bolest paží – krku nebo horní části paží (častěji vlevo)
  • Potíže při vstávání
  • Nepohodlí na hrudi (jiné kromě tísně)
  • Oteklé nohy
  • Rychlá tepová frekvence, nebo naopak vynechané srdeční tepy

Podle Roba Hobsona, odborníka na sportovní výživu ve společnosti Healthspan, to jasně ukazuje na rozšířený rozpor mezi tím, co lidé říkají o svém zdraví a co přesně pro něj dělají.

„Miliony lidí po světě vědí, že zdraví srdce je životně důležité, ale ignorují varovné signály a dělají věci, které jsou pro něj špatné – jako je konzumace nezdravého jídla, kouření. I tak průzkum ukázal, že se lidé snaží dělat změny, bohužel ale mají zjevný nedostatek k tomu potřebných znalostí,“ dodal Hobson.

Průzkum také poukázal na fakt, že lidé často příznaky neřeší, protože jsou podle přesvědčení příliš mladí na to, aby měli potíže se srdcem (17 procent). „To je ale bohužel velké nedorozumění, protože srdeční onemocnění může postihnout lidi všech věkových kategorií. Zejména viditelné to bylo vidět v době rozšíření covidu, ale může být i dlouho po ní, protože virus může napadat srdce a srdeční výstelku a po čase tak způsobovat zánět srdečního svalu,“ varuje Bakhai.

Jak například uvádějí výsledky studie provedené vysokou školou ve skotském Glasgow ve spolupráci se skotským zdravotním systémem, u každého osmého pacienta, který byl v období mezi květnem 2020 a březnem 2021 hospitalizován s covidem, byl později diagnostikován právě zánět srdce tzv. myokarditida.

Kardiolog Petr Neužil: Angina pectoris není bolest v krku

Neklepat

Nejlepší a nejhorší potraviny pro zdraví vašeho srdce

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám