Hlavní obsah

Kardiolog Petr Neužil: Angina pectoris není bolest v krku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Onemocnění srdce a cév se řadí k nejčastějším příčinám úmrtí v ČR. Kardiologické oddělení, které je součástí Kardiocentra Nemocnice Na Homolce je jedno z prvních samostatných pracovišť u nás a zabývá se nejširším spektrem onemocnění srdce a cév. O tom, jakými srdečním onemocněními Češi trpí nejčastěji a zda ví, co je to angina pectoris, v dnešním díle podcastu Neklepat hovoří primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Počet pacientů s infarktem myokardu klesal, nyní stagnuje (2:10)
  • Co je angina pectoris? (8:50)
  • Jaký pokrok učinila technika od devadesátých let? (14:30)
  • Čím novým se Homolka „chlubí“? (21:30)
  • Jak se s Googlem změnili pacienti? (25:40)
  • Co Neužila za svou kariéru nejvíce překvapilo? (35:05)

„Víme, že ischemická choroba srdeční nebo postižení cirkulace a oběhové soustavy je poměrně rozšířené,“ řekl primář v úvodu podcastu s tím, že počet infarktu myokardu a akutního infarktu myokardu u nás poměrně klesl před dobou koronavirovou. Nyní bohužel klesající tendence stagnuje a bohužel se očekává nárůst.

Profesor také zmínil, že věk nemocných se také snižuje, za což může spoustu faktorů.

Správný životní styl je základ

Zda nás postihne nějaké onemocnění srdce a cév kromě genetické predispozice, určuje také to, jestli kouříme a máme dostatek pohybu. „Lidé, kteří trpí obezitou, mají daleko vyšší incidenci ischemické choroby srdeční,“ dodává Neužil s tím, že čím obéznější pacient je, tím náročnější je pro lékaře výkon a může se stát, že doktor před operací nařídí pacientovi zhubnout.

Foto: Novinky

Kardiolog Petr Neužil

Podle Neužila by měli lidé méně jíst a více se hýbat a hlavně nekouřit. A když už, tak zvolit alternativní možnosti této neřesti.

Naopak výskyt fibrilace síní, což je nejrozšířenější srdeční arytmie na světě, neovlivňuje pití alkoholu ani kouření, ale spíše stres a zatížení nervového systému.

Angina pectoris není chřipka

Redaktorka lékaře upozornila na fakt, že si laická veřejnost často plete anginu pectoris s obyčejnou angínou, což Neužila vyděsilo, protože angina pectoris nemá s angínou neboli zánětem mandlí kromě názvu nic společného. „Angína znamená bolest. Bolest na hrudníku je angina pectoris a bolest na hrudníku je nejčastěji projevem anginy pectoris,“ vysvětluje primář, který založil první robotizační katetrizační oddělení v ČR.

Více o tom, proč se akutní infarkt myokardu vyskytuje častěji u mužů, a o novém elektrofyziologickém operačním sále Nemocnice na Homolce, který vznikl za plného provozu, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v audiopřehrávači v úvodu článku.

Reklama

Výběr článků

Načítám