Hlavní obsah

Potraviny, které zvyšují koncentraci

Novinky, Linda Humlová

Čím dál tím víc firem přechází na práci z domova. Kvůli novým nařízením navíc zůstáváme doma více, a to samé platí i pro naše děti. Stejné pracovní prostředí jako to domácí ale může mít významný vliv na naši koncentraci. Jak ji povzbudit pomocí jídla?

Foto: Profimedia.cz

Vyvážená strava je klíčem k dobré koncentraci.

Článek

Práce či škola z domova obnáší velkou píli, vytrvalost, ale také velký podíl koncentrace. Tu můžeme podpořit vyváženou stravou. To, co jíme a pijeme má totiž významný dopad na to, jak se my dospělí a naše děti celkově cítíme a jak jsme schopni se koncentrovat.

„Často se zaměřujeme pouze na určité potraviny, které jsou našemu tělu prospěšné, ale nehledíme na celkový kontext stravování. Jen zdravý životní styl je ale klíčem k tomu, aby naše tělo fungovalo komplexně a tak, jak má. Ujistěte se proto, že spíte 7-8 hodin denně a nepijete například litry kofeinu či sladkých limonád,“ říká dietoložka Natalie Rizzová pro Huffington Post.

Dalším krokem je obohatit svoji stravu o potraviny, které obecně pozitivně působí na mozkovou činnost. Jaké to jsou?

Komplexní sacharidy

„Sacharidy jsou primárním zdrojem energie v našem mozku,“ říká odbornice na výživu a trenérka Shanon Whittinghamová. To se však týká pouze komplexních sacharidů, jako je zelenina a celozrnné výrobky, nikoli jednoduchých sacharidů, jako jsou pečivo a hranolky.

Zákaz těstovin při hubnutí? Vědci vyvracejí tvrzení mnohých výživových poradců

Zdraví

„Jednoduché sacharidy neboli cukry jsou tvořeny kratšími řetězci molekul a rozpadají se rychleji než sacharidy složité. Po jejich konzumaci tudíž pocítíme rychlou energickou podporu, ale tato reakce zvyšuje hladinu cukru v krvi, tudíž dostaneme za krátkou dobu hlad,“ dodává Whittinghamová.

Komplexní sacharidy mají oproti tomu delší molekulové řetězce a jsou tak konzistentnějším zdrojem energie, protože našemu tělu trvá déle, než je zpracuje.

Mezi komplexní sacharidy se řadí zelenina, luštěniny, ovoce a celozrnné výrobky, jako je hnědá rýže, celozrnný chléb, ovesné vločky a celozrnné těstoviny.

Protein

„Protein (bílkovinu) tělo dlouhou dobu zpracovává, takže hladina cukru v krvi stoupá pomalu a rovnoměrně,“ vysvětluje Meredith Bullová, licencovaná naturopatická lékařka. Kromě toho bílkoviny pomáhají s nervovými funkcemi, celulárním zdravím a produkcí hormonů - to vše je důležité pro soustředění.

„Protein je navíc obzvláště potřebný pro syntézu neurotransmiterů, chemických signálů v mozku, které určují jeho fungování, a tedy jeho schopnost zpracovávat a soustředit se,“ dodává Bullová.

Brambory obsahují velmi kvalitní bílkoviny, které ocení svaly

Zdraví

Zdrojem proteinu je například libové maso, drůbež, vejce, luštěniny, ryby, mléko, jogurt, sýr a ořechy.

Zdravé tuky

„Zdravé tuky se nacházejí v tučných rybách, olivovém oleji nebo avokádu. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které platí za výživu pro mozek a zajišťují tzv. informační dálnici,“ říká dietoložka Jill Castleová a dodává, že zdravé tuky také podporují transport kyslíku do mozku a mohou tak zlepšit schopnost řešení problémů, koncentraci a paměť.

Mezi potraviny, které obsahují zdravé tuky, se řadí například losos, konzervovaný tuňák, lněné semínko, vlašské ořechy či avokádo. Whittinghamová vyzdvihuje zejména pozitivní vlastnosti vlašských ořechů.

„Výzkumy ukázaly, že tyto ořechy pozitivně působí na výkon při kognitivních funkčních testech paměti, zlepšují koncentraci a rychlost zpracování informací u dospělých.“

Vláknina

Vláknina má na naše tělo podobný vliv jako bílkoviny. Udržuje totiž pocit sytosti, což je důležité zejména u dětí, jelikož napomáhá ve vytváření pravidelných vyprazdňovacích návyků.

Proč je ovesná kaše k snídani ideálním začátkem dne

Zdraví

Vláknina se nachází zejména v ovoci, jako jsou maliny, hrušky, jablka (se slupkou), v banánech či pomerančích či v zelenině, tedy například v brokolici, hrášku, růžičkové kapustě, bramborách, kukuřici, mrkvi či květáku. Dále pak například v celozrnných těstovinách, hnědé rýži, ovesných vločkách, čočce či oříšcích.

Cholin

„Některé zdroje bílkovin, jako jsou vejce, obsahují cholin, který pomáhá v rozvíjení paměťového centra,” říká Castleová. Cholin navíc pomáhá produkovat tuky, které podporují buněčné membrány. Kromě vajec patří mezi zdroje cholinu treska, losos, květák či brokolice.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Deset zdravotních benefitů tmavé čokolády

Dopřát si pravidelně kousek tmavé kvalitní čokolády není žádný hřích. Obsahuje v sobě tolik nutričně zajímavých látek, že ji mnozí odborníci považují za...

Výběr článků

Načítám