Hlavní obsah

Deset zdravotních benefitů tmavé čokolády

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopřát si pravidelně kousek tmavé kvalitní čokolády není žádný hřích. Obsahuje v sobě tolik nutričně zajímavých látek, že ji mnozí odborníci považují za superpotravinu. Čím více kakaa čokoláda obsahuje, tím je pro zdraví jedince i přínosnější.

Foto: Profimedia.cz

Čokoláda pomáhá zlepšit náladu.

Článek

Tmavá čokoláda obsahuje více kakaa, a tedy i více zdravých mononenasycených mastných kyselin, více vlákniny, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, ale i flavonoidů, které chrání buňky před volnými radikály a pomáhají tělu snižovat zánět a posilovat imunitu. A to jen ve 100gramové dávce se 70 až 80 procenty kakaa.

Podívejte se s námi i na další benefity tmavé čokolády.

1. Zvyšuje hladinu endorfinů a dalších látek

Endorfiny jsou považovány za přirozené opiáty našeho těla, které snižují bolest a zároveň zlepšují náladu. Čokoláda navíc obsahuje i látku theobromin, která způsobuje, že mozek produkuje více anandamidu, což je látka považovaná za „hormon blaženosti”, protože dovede navodit stav štěstí a zároveň pozitivně ovlivnit naši paměť, motivaci, myšlenkové procesy, ale také bolest či sexuální apetit.

Čokoláda také podporuje uvolňování přirozených amfetaminů v těle. Jednak fenyletylamin, který zvyšuje energii, a serotonin, který působí jako antidepresivum. To je možná i důvod, proč tolik lidí sahá po čokoládě v okamžiku, když jsou ve stresu či když je přepadne smutek.

Potraviny, které zlepšují náladu

Zdraví

2. Zlepšuje srdeční činnost

Látky obsažené v tmavé čokoládě pomáhají obnovit pružnost tepen a brání ulpívání bílých krvinek na stěnách cév.

Zároveň také snižují hladinu špatného cholesterolu (LDL), a naopak zvyšují hladinu toho dobrého (HDL), čímž snižují aterosklerózu (kornatění tepen, jež vzniká v důsledku ukládání tukových látek do stěny tepny).

I z těchto důvodů je pravděpodobně spjata každodenní konzumace čokolády i s nižším rizikem mozkové mrtvice.

3. Snižuje krevní tlak

Tmavá čokoláda obsahuje flavanol, který produkuje oxid dusnatý, jenž následně dává mozku signál k uvolnění tepen, snížení krevního tlaku a zvýšení průtoku krve.

Čokoláda bez přidaného cukru? Švýcaři si patentovali novou technologii

Ekonomika

4. Působí protizánětlivě

Vědecké studie potvrzují protizánětlivé vlastnosti, které mohou tělu pomoci v boji proti rakovině, dokonce i cukrovce.

Například studie z roku 2018 potvrdila, že pravidelná konzumace tmavé čokolády snižuje zánětlivé biomarkery u lidí s cukrovkou 2. typu. Účastníci studie museli během 8 týdnů každý den zkonzumovat 30 gramů 84% hořké čokolády.

5. Zlepšuje paměť

Je také potvrzeno, že hořká čokoláda zvyšuje neuroplasticitu v mozku, což velmi pozitivně ovlivňuje paměť.

Podle jednoho výzkumu navíc flavonoidy obsažené v čokoládě zlepšují učení.

Pravá čokoláda je antidepresivum i afrodiziakum

Styl

6. Zpomaluje stárnutí pleti

Vysoké množství minerálů obsažené v hořké čokoládě také pozitivně působí na naši pokožku. Vápník a mangan pomáhají s regenerací pokožky a podporují tvorbu kolagenu v pleti.

Prospěšné antioxidanty navíc zlepšují pružnost pokožky a zároveň ji chrání před UV zářením.

7. Snižuje riziko onemocnění cukrovkou

Přestože většina čokolád obsahuje vysoké množství cukru, obsažené kakao převyšuje tato negativa, jelikož pomáhá při metabolizaci glukózy a předchází tak inzulinové rezistenci.

Ochutnávačka čokolády sůl nad zlato neuznává

Styl

8. Dokáže potlačit kašel

Kakao obsahuje theobromin, který kromě jiného dokáže podle vědců potlačit kašel, a to dokonce lépe než různé léky proti kašli.

9. Podporuje zdraví střev

Podle studie publikované v magazínu Frontiers in Pharmacology čokoláda působí při trávení jako prebiotikum a podporuje tak růst prospěšných bakterií ve střevech. Naše tělo poté lépe vstřebává živiny a zvyšuje metabolismus.

10.  Pomáhá předcházet rakovině

V důsledku oxidačního stresu vznikají v buňkách volné radikály, které způsobují v našem těle zmatek a poškozují buňky. A právě antioxidanty a flavonoidy obsažené v tmavé čokoládě pomáhají s těmito volnými radikály bojovat.

Je to zřejmě i důvod, proč lidé, kteří jedli čokoládu bohatou na antioxidanty a flavonoidy, onemocněli méně často rakovinou než ti, kteří čokoládu vůbec nejedli.

Mějte ale vždy na paměti, že obsahuje i množství cukru, takže i když je skvělé, že má tato lahodná pochoutka zdravotní přínosy, zvažte také její kalorický příjem.

Pokud jde o antioxidanty, jedna studie zjistila, že tmavá čokoláda obsahuje více flavanolů a polyfenolů než mnohé testované druhy ovoce.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám