Hlavní obsah

Jak si vytvořit ranní rutinu, která snižuje úzkost a stres

Novinky, Linda Humlová

Nechce se vám ráno vstávat z postele, protože se děsíte toho, co vás všechno čeká? Začněte vstávat dříve a sestavte si svoji vlastní ranní rutinu, díky které budete zvládat všechny povinnosti o poznání snadněji. Jak na to?

Foto: Profimedia.cz

Ranní rituály jsou důležité.

Článek

„Ranní rutiny jsou důležité a určují povahu celého dne,“ říká pro Huffington Post environmentální psycholog Lee Chambers a dodává, že klidné a pomalé ráno stojí i za cenu dřívějšího vstávání.

Jak si vytvořit rituál, který zklidní vaši mysl a nastartuje vás na celý den? Prvním krokem je nastavení reálných cílů. Každý z nás má totiž jiné možnosti.

Je jasné, že mladý pár pracující z domova má jiné možnosti než manželé se třemi dětmi, kteří dojíždějí do práce. Důležité je také brát ohled na spánek. Pokud ho totiž výrazně omezíte, nebudete ráno schopni pořádně fungovat. Nezapomeňte proto na balanc, který vyhovuje právě vám. A co dál?

1. Začněte den sklenicí vody

Než si dáte čaj nebo kávu na probuzení, vypijte alespoň jednu sklenici vody, abyste po noci tělo rehydratovali.

„Správná hydratace zvyšuje kognitivní funkce, díky tomu je naše mysl jasnější, máme lepší náladu a více energie,” říká Chambers.

2. Procházka venku

Ranní procházka venku nás může hezky zklidnit. „Navíc je skvělá v tom, že do našich očí proniká sluneční světlo a stimuluje tak tvorbu serotoninu, což je hormon, který platí za osvědčeného zlepšovače nálady. Podněty v podobě zvuků přírody a větru navíc bystří naše smysly a díky tomu se cítíme méně ospalí,“ dodává Chambers.

Lékařka: Lidi, hýbejte se

Koronavirus

3. Procvičujte vděčnost

Věnujte alespoň chvíli přemýšlení nad tím, co všechno je ve vašem životě dobře. Můžete si udělat ve své hlavě celý seznam a sdílet jej se svým partnerem, nebo si jej zapsat.

4. Pokuste se vyhnout telefonu

Vyřizujete e-maily ještě z postele, nebo nedokážete vstát bez zkontrolování sociálních sítí? Pak si koledujete o úzkostlivé stavy, protože mozek nemá vůbec čas na to se po spánku aklimatizovat na pracovní den.

Ačkoliv si mnoho z nás nedokáže představit život bez technologií, zkuste alespoň po probuzení nechat telefon ležet a užijte si první desítky minut bez něj. Uvidíte, že vám práce neuteče, a navíc se příjemně naladíte na nový den.

5. Najezte se

„Naše nálada je velmi ovlivněna tím, co jíme,“ říká Chambers. Navíc ne nadarmo se říká, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Ujistěte se proto, že je zdravá, ale také pořádně vydatná a zajistí tak, abyste neměli brzy hlad.

Vynechávat snídani kvůli rannímu shonu je velká chyba

Zdraví

Zapomeňte proto na koblihy a jiné sladké pečivo, které zajistí prudký nárůst hladiny cukru v těle, a raději dejte šanci zdravým tukům v podobě vajec, avokáda nebo ovesné kaše. Čokoládový muffin nebo máslový croissant si naopak dopřejte jen za odměnu, nebo když cítíte, že potřebujete něčím zlepšit náladu.

6. Hýbejte se

Může to být jóga, chůze, tanec, běh či jízda na kole. „Pokud si najdete alespoň pár minut na to si zacvičit, uvidíte, že budete v dlouhodobém horizontu spokojenější, budete mít více energie a dokonce i kvalitnější spánek,“ říká Chambers.

Kromě toho ranní cvičení může zlepšit vaši náladu i tím, že vám hned ze začátku dne poskytne podporu endorfinů a navodí pocit úspěchu.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset zdravotních benefitů tmavé čokolády

Dopřát si pravidelně kousek tmavé kvalitní čokolády není žádný hřích. Obsahuje v sobě tolik nutričně zajímavých látek, že ji mnozí odborníci považují za...

Výběr článků

Načítám