Hlavní obsah

Proč je ovesná kaše k snídani ideálním začátkem dne

Novinky, Linda Humlová

Noci se prodlužují, dny zkracují a energie ubývá. Podzim je nenávratně tu a s ním přichází i přirozený přechod na sytější a teplou stravu. Naučte se snídat ovesnou kaši, která je rychlá, vydatná a hlavně obsahuje mnoho živin a vitamínů.

Foto: Profimedia.cz

Ovesná kaše

Článek

Snídaně je považovaná za nejdůležitější jídlo dne. Není divu, po spánku je potřeba tělo nastartovat a připravit ho na den. Zatímco v letních měsících se často spokojíme s lehčí variantou snídaně v podobě ovoce či jogurtu, s prvními chladnými rány obvykle přichází i chuť na teplejší stravu.

Vyzkoušejte proto alespoň párkrát do týdne zařadit do svého jídelníčku ovesnou kaši, která má mnoho zdravotních benefitů. Jaké to jsou?

1. Je nutričně výživná

Ovesná kaše je skvělým zdrojem sacharidů a vlákniny. Navíc obsahuje více bílkovin a tuků než většina ostatních zrn a je nabitá důležitými vitamíny, minerály a antioxidačními rostlinnými sloučeninami.

Půl šálku ovesných vloček, tedy zhruba 77 gramů, obsahuje 51 gramů sacharidů, 13 gramů bílkovin, 5 gramů tuku, 8 gramů vlákniny a jen 303 kalorií.

2. Obsahuje antioxidanty

Oves také má vysoký obsah antioxidantů a prospěšných rostlinných sloučenin nazývaných polyfenoly. Nejpozoruhodnější je jedinečná skupina antioxidantů zvaná avenanthramidy, které se téměř výhradně nacházejí jen v ovsu. Avenanthramidy mohou pomoci snižovat hladinu krevního tlaku a také mají protizánětlivé účinky.

Jak si vytvořit ranní rutinu, která snižuje úzkost a stres

Zdraví

3. Zdroj beta-glukanu

Oves obsahuje velké množství beta-glukanu, což je druh rozpustné vlákniny. Beta-glukan se částečně rozpouští ve vodě a ve střevě tak vytváří hustý gelovitý roztok. Jeho výhodou je, že snižuje hladinu cholesterolu, dále hladinu cukru v krvi, a naopak zvyšuje růst zdraví prospěšných bakterií v zažívacím traktu a navozuje pocit sytosti.

4. Pomocník v hubnutí

Ovesná kaše vám může také pomoci v hubnutí. Vločky jsou totiž nejen lahodné, ale také velmi syté. To znamená, že po nich dlouho nebudete mít hlad, a tudíž přijmete v celkovém kontextu dne méně kalorií.

Co riskujete, když nesnídáte

Zdraví

5. Snadná na přípravu

Výhodou ovesné kaše je, že je rychle hotová. Vločky si můžete naložit den předem do mléka nebo vody a druhý den si je jen ohřát nebo si z nich ráno připravit lahodnou kaši.

Hutnější variantou je kaše z kravského mléka, ale pokud ho odmítáte používat z hlediska zdravotního nebo etického, vsaďte na rostlinné alternativy, které dodají kaši lepší chuť. Nejdietnější varianta je pak kaše z vody.

Svůj pokrm můžete dochutit kakaem, skořicí a libovolným ovocem. Chuťově skvělá jsou například spařená jablíčka, rozinky či například blumy. Kromě ovoce můžete do kaše přidat i různé oříšky či semínka.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám