Hlavní obsah

Populární diety, u kterých čas prokázal, že zdraví neprospívají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to tak dávno, co byly tyto diety považovány za doslova zázračné hity v hubnutí. Čas ale ukázal, že lidé po nich sice hubli, ale když už je někdo dokázal delší čas praktikovat, docházelo u něj k velmi výrazným nutričním deficitům, což vedlo k celé řadě zdravotních problémů. V tomto článku se zaměříme na tři z nich: Atkinsonovu dietu, Paleo stravu a Raw food dietu.

Foto: Profimedia.cz

Posedlost dodržováním restriktivních nebo extrémních diet často vede k nutriční nerovnováze.

Článek

Podívejte se s námi, proč už tyto diety nejsou doporučovány, proč ani nepomáhají dosáhnout zdravější a vyváženější stravy, jak kdysi jejich propagátoři tvrdili.

1. Atkinsova dieta

Za touto dietou stál kardiolog Robert C. Atkins, který v 60. letech předpokládal, že sacharidy jsou hlavními viníky zdravotních problémů lidí a jejich přibírání na váze. Díky svému přesvědčení tak vytvořil dietní plán, který se zaměřuje na omezení sacharidů ve stravě a místo toho na preferenci potravin bohatých na bílkoviny a tuky.

Tato dieta je přitom složena ze 4 fází, přičemž první je nejvíce omezující - jedinec při ní může zkonzumovat jen 20 gramů „čistých“ sacharidů denně (za čisté sacharidy přitom považují ty, od kterých je odečteno množství vlákniny).

Potraviny, které jsou dietní jen naoko

Zdraví

Rizika této diety:

Omezení příjmu sacharidů může vést ke ketóze. Děje se tak v okamžiku, kdy tělo nedostává dostatek energie, kterou by přeměnilo na cukr. V reakci na to tělo rozloží uložený tuk a v těle se začnou hromadit ketony. Mnozí lidé to pocítí tak, že se u nich objeví nevolnost nebo zápach z úst.

Podle odborníků z Mayo Clinic ale extrémní omezení sacharidů během první fáze tohoto plánu může vést i k celé řadě dalších potíží: k bolestem hlavy, závratím, slabosti, únavě či zácpě.

Odborníci z Clevelandské kliniky navíc varují i před tím, že tento dietní plán umožňuje konzumaci zpracovaného masa bohatého na tuk a sodík, které mohou člověku po zdravotní stránce ublížit i z dlouhodobého hlediska, jelikož bylo prokázáno, že právě tyto potraviny zvyšují riziko srdečních problémů a některých typů rakoviny.

Kromě toho tato dieta vylučuje z jídelníčku i zdravé potraviny jako ovoce a některé druhy zeleniny, protože obsahují vyšší množství sacharidů. Tělo je tak ochuzováno o řadu vitaminů, minerálů, fytochemikálií bojujících proti nemocem a o vlákninu, tedy nezbytné prvky ve vyvážené a zdravé stravě.

Pět důvodů, proč nevidíte žádné výsledky, i když pravidelně cvičíte

Zdraví

2. Paleo strava

Podle Národní lékařské knihovny ve Spojených státech byla strava v paleolitické éře - před 2,5 miliony let - složena z luštěnin, kořenové zeleniny, semen, ořechů, hmyzu, měkkýšů a medu.

Propagátoři dnešní paleo stravy staví dle nich na skutečných potravinách pocházejících přímo z přírody. Doporučují tak především konzumaci všech druhů masa, ale i vejce, nízkoglykemické ovoce a zeleninu, ořechy, semínka a naopak zakazují obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky a veškeré průmyslově vyráběné potraviny. Vyhýbají se tedy také konzumaci sacharidů, přidaného cukru a některých rostlinným olejů, jako je např. řepkový či slunečnicový olej.

Nekladou přitom důraz na počítání kalorií ani velikost porcí, někdy umožňují i několik „cheatů“ (dny bez jakéhokoliv omezení) za týden.

Jaká jsou rizika této diety?

Zácpa. Lidé, kteří zakládají svou stravu na živočišných bílkovinách, mají občas tendenci opomíjet i zdroje sacharidů, které zároveň tělu dodávají vlákninu. Nedostatek vlákniny pak může velmi negativně ovlivnit trávicí proces a způsobit nepříjemnou zácpu.

Riziko vysokého cholesterolu. Paleo strava obsahuje často vysoký obsah nasycených tuků. V důsledku toho může dlouhodobé dodržování této diety vést k vyšší hladině špatného cholesterolu, a tím i zvýšit riziko kardiovaskulárního onemocnění.

Změna střevního mikrobiomu. Složení stravy ovlivňuje i složení bakterií ve střevním mikrobiomu. Jak ukázala studie zveřejněná v European Journal of Nutrition, lidé, kteří dodržují dlouhodobě paleo dietu, mohou mít ve střevech vyšší hladinu škodlivých bakterií.

Gastroenterolog Milan Lukáš: Zdravá střeva pomáhají imunitě i psychice

Zdraví

Osteoporóza a zlomeniny. Pokud při paleo stravě lidé do svého jídelníčku nezařazují i dostatek potravin bohatých na vápník a vitamín D, zvyšuje se u nich riziko osteoporózy a zlomenin.

3. Raw food dieta

Tato dieta je postavena na syrové a nezpracované stravě. Lidé tak mohou konzumovat jen jídla v jejich přirozeném stavu - bez jakéhokoliv druhu ohřevu, aby strava neměnila svou strukturu.

Potraviny se tak mohou jen namáčet, dehydratovat, odšťavňovat, sekat a mixovat. Jídlo se nesmí zahřát na vyšší teplotu než 40 až 48 °C.

Lidé tak mohou konzumovat:

  • syrové nebo dehydrované ovoce a zeleninu
  • čerstvě vyrobené ovocné a zeleninové šťávy
  • namočené a naklíčené fazole a zrna
  • syrové ořechy a semena
  • kokosové a mandlové mléko
  • zelené potraviny v prášku (řasy, mladý ječmen apod.)
  • fermentované potraviny, jako je kimči a kysané zelí
  • vejce, ryby a syrové maso

Člověk se naopak musí vyhýbat rafinovaným olejům, soli, cukru, kávě, čaji, alkoholu a těstovinám.

Jaká jsou rizika?

Na první pohled se jeví tento jídelníček jako velmi zdravý, ale v reálu skýtá celou řadu nebezpečí. Vaření totiž má kromě jiného i důležitou roli při odbourávání toxických chemikálií, jež jsou přirozeně obsažené v některých potravinách, a tudíž i snižuje riziko otravy.

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jsou především syrové živočišné produkty hlavními viníky celé řady zdravotních potíží. Při konzumaci syrového a nedovařeného masa, včetně mořských plodů, nepasterizovaného mléka, syrových vajec hrozí lidem salmonelóza a další nemoci způsobené infekčními bakteriemi.

Nebezpečné bakterie a plísně přitom v sobě mohou ukrývat i ovoce a zelenina, i když se jedná spíše o vzácnou záležitost.

Riziko ale může spočívat i v tom, že tato strava bude obsahovat příliš vysoké množství sacharidů a nedostatek bílkovin a tuků.

Tři změny v jídelníčku, které mohou pomoci zrychlit metabolismus a zhubnout

Zdraví

Závěr

Každou chvíli se objeví nová zázračná dieta, proto odborníci apelují na všechny lidi, aby si uvědomili, že slepé následování nejrůznějších módních trendů nemusí být vždy nejlepší volbou pro zdraví každého z nich.

Posedlost dodržováním restriktivních nebo extrémních diet navíc často vede k nutriční nerovnováze a poruchám příjmu potravin. Klíč ke zdravému stravování tak spočívá vždy ve vyváženém přístupu.

Ovoce a zelenina mají být součástí každého jídla, jelikož jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Celá zrna, jako je hnědá rýže a quinoa, poskytují vlákninu, zatímco bílkoviny jako kuřecí maso, ryby, fazole a mléčné výrobky jsou nezbytné pro vývoj a obnovu tkání.

Kromě toho je důležité nezapomínat na zdravé tuky, jako jsou ty, které se nacházejí v avokádu, oříškách, semenech a olivovém oleji, jež jsou nezbytné pro funkci mozku.

Pozor také na velikosti porce a střídmou konzumaci zpracovaných potravin bohatých na přidané cukry, nasycené tuky a sodík.

Místo hledání rychlých řešení a módních trendů je tak vždy lepší zaměřit se na vytvoření dlouhodobě udržitelných stravovacích návyků, které podporují celkové zdraví a pohodu.

Přerušovaný půst jako vhodný způsob hubnutí po padesátce

Zdraví

Nadváha ve vyšším věku. Je lepší zhubnout, nebo to neřešit?

Zdraví

Reklama

Související témata:
Nízkosacharidová dieta

Výběr článků

Načítám