Hlavní obsah

Přerušovaný půst jako vhodný způsob hubnutí po padesátce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerušovaný půst patří mezi nejpopulárnější dietní styly současnosti. Podle odborníků může pomoci s hubnutím i ženám po padesátce, u kterých dochází ke zpomalení metabolismu v důsledku poklesu růstového hormonu a také menopauzy.

Foto: Profimedia.cz

Přerušovaný půst spočívá v omezení příjmu potravy po určitou dobu.

Článek

Přerušovaný půst spočívá v omezení příjmu potravy po určitou dobu, přičemž během zbývajícího času jedinci mohou konzumovat jídlo bez většího omezení. Vše vychází z předpokladu, že v okamžiku, kdy se tělo postí, dochází k aktivaci metabolických procesů, které umějí využít pro funkčnost těla i tukové zásoby, což pomáhá při hubnutí.

Proč může přerušovaný půst dobře fungovat i u žen nad 50 let?

Ženy jsou obecně náchylnější k obezitě. Mají v průměru vyšší procento tuku a naopak nižší bazální oxidaci lipidů než muži. Navíc v období menopauzy je u nich nárůst hmotnosti téměř nevyhnutelný. Je to dáno zejména poklesem hladiny estrogenů.

A právě u žen v premenopauze a menopauze může dobře zafungovat přerušovaný půst. Jak ukázala studie, právě tato metoda hubnutí ženám v tomto věku může skutečně pomoci se shazováním nadbytečných kilogramů, přičemž k největšímu úbytku tělesného tuku obvykle dochází v oblasti pasu, což je z pohledu zdraví nejdůležitější.

Vitaminy a minerály, na které je dobré se zaměřit po padesátce

Zdraví

Nicméně nemusí fungovat vždy u všech bez toho, aniž by jejich celkový příjem kalorií byl během dne nižší než jejich výdej.

Přerušovaný půst navíc může pomoci i lidem s cukrovkou. Jak ukázala studie u nemocných s cukrovkou 2. typu, pokud dodržovali přerušovaný půst, tak u nich došlo k významnému zlepšení inzulinové rezistence.

Jak začít s přerušovaným půstem?

Pokud chcete začít s půstem a vydržet u něj tak, aby vše fungovalo, pak je dobré řídit se našimi doporučeními. Nicméně máte-li nějaký zdravotní problém, vždy nejprve vše zkonzultujte se svým lékařem.

  • Začněte nejprve s 12hodinovým půstem během noci. Jde o to stanovit si takové časy, aby to pro tělo byl co nejmenší šok, a tudíž, aby se změna nijak nedotkla třeba i zhoršení zdravotního stavu apod.
  • Nezatracujte kalorie: Nikdy úplně nezapomínejte na to, že je fajn hledět i na přijaté kalorie. Jde o to, abyste se zbytečně nepřejídali v čase, kdy můžete jíst.
  • Jezte bílkoviny: Upřednostněte příjem kvalitních bílkovin, které se dobře vstřebávají, což jsou ty živočišné.
  • Dodržujte běžnou fyzickou aktivitu: Pokud chcete zdravě zhubnout, nikdy se bez pohybu zcela neobejdete. Je vždy dobré vsadit na posilovací cviky, už jen proto, že v tomto věku již dochází k významnému úbytku svalové hmoty, což opět vede ke zpomalování metabolismu.
  • Hydratujte a konzumujte elektrolyty: Během půstu dochází ke ztrátě sodíku a draslíku, a proto je dobré myslet na to, že kromě dostatku tekutin je dobré doplnit i tyto minerály. Pokud to nebudete dělat, může se stát, že vás začne bolet hlava, přepadne vás únava a křeče.

Typy přerušovaného půstu

  • Každý druhý den: Půst dodržujete každý druhý den. Jeden den tedy jíte běžné jídlo, další den omezíte např. sladké nápoje, sladkosti apod. Nebo normálně jíte dva dny po sobě a další den snížíte příjem kalorií jen na 450 kalorií denně.
  • Denní přerušovaný půst: Jedná se o jednu z nejoblíbenějších metod, kdy si vyberete jednu z možností 16/8, 18/6 a 12/12. Zdravé potraviny se konzumují pravidelně 8, 6 nebo 12 hodin - poté se postíte 16, 18 nebo 12 hodin.
  • Půst 5:2: Jedná se o metodu, při které se zdravé jídlo běžně konzumuje po dobu 5 dnů, poté je příjem kalorií omezen na 500 nebo 600 kalorií během následujících dvou dnů.
  • 24hodinový: Skládá se z půstu po dobu 24 nepřetržitých hodin, jednou nebo dvakrát týdně. Například od snídaně do snídaně.

To, že jste zvolila příliš přísnou verzi přerušovaného půstu, zjistíte tak, že vás začne bolet hlava a budete se cítit podrážděné a unavené.

V takový okamžik je dobré se poradit s odborníkem přes výživu či s praktickým lékařem.

Pavlína Pořízková: I po padesátce jsme krásné a žádoucí

Styl

Nejčastější chyby v líčení u žen po padesátce

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Poradenství v oblasti výživy

Reklama

Související témata:
Přerušovaný půst

Výběr článků

Načítám