Hlavní obsah

Nadváha ve vyšším věku. Je lepší zhubnout, nebo to neřešit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada lidí na konci produktivního věku získá 10-15 kilo nadváhy. Zatímco někteří z nich se snaží všemi způsoby kilogramy navíc shodit, jiní na svou váhu rezignují. Ani odborníci se zcela neshodnou, co je v dané situaci pro jedince nejlepší. Vše má totiž svá pro a proti.

Foto: Profimedia.cz

S věkem ztrácíme svalovou hmotu a nabíráme tuk.

Článek

Nadváha je na jednu stranu spjata s hromaděním tuku, což může přispívat k srdečním onemocněním, cukrovce, artritidě a celé řadě dalších zdravotních rizik. Na druhou stranu ale četné studie naznačují, že mít kilogramy navíc v pozdějším věku se může hodit.

Jednak tuk může starší lidi ochránit před zlomeninami při pádech, ale také při vážném onemocnění, jako je rakovina nebo pokročilé onemocnění ledvin, může být tuk navíc zdrojem tolik potřebné energie, která lidem může pomoci lépe snášet náročnou léčbu.

Samozřejmě záleží, jak moc velkou nadváhu jedinec má a jak rychle ke kilogramům navíc přišel. Pokud se již jedná o obezitu (u BMI vyšší než 30) nebo člověk nabral v pozdějším věku větší množství kilogramů příliš rychle, pak převažují negativa nad pozitivy.

Jak moc dokáže při léčbě cukrovky pomoci snížení váhy

Zdraví

Naše těla se s věkem mění

Od určité doby ztrácíme svalovou hmotu a nabíráme tuk. Tento proces začíná ve třiceti letech a zrychluje po šedesátce - a to bez ohledu na to, zda na váze přibíráte, nebo vaše hmotnost zůstává konstantní.

Tuk se přitom ve vyšším věku hromadí méně pod kůží, ale mnohem více ve středu těla. Tento tzv. břišní tuk je pak také spjat se zánětem, inzulinovou rezistencí, kardiovaskulárním onemocněním, cukrovkou a mrtvicí.

„Rozložení tuku hraje hlavní roli při určování, zda je nadváha ve vyšším věku skutečně škodlivá. Pokud se vám tuk ukládá v oblasti boků a hýždí, pak to není tak problematické, jako když se ukládá v oblasti břicha, a tedy kolem důležitých orgánů,“ vysvětluje pro KFF Health News Mitchell Lazar, ředitel Institutu pro diabetes, obezitu a metabolismus na Perelmanově lékařské fakultě Pensylvánské univerzity.

Všechno to podporuje i fakt, že s věkem dochází k menší aktivitě lidí. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom doporučuje všem starším lidem alespoň 150 minut středně intenzivní aktivity (rychlá chůze) týdně a k tomu alespoň dvakrát týdně nějaké posilovací cvičení.

Úbytek aktivity je podle odborníků totiž mnohem nebezpečnější než nadváha či mírná obezita u starších. S minimální nebo žádnou aktivitou klesá síla, také dochází k většímu úbytku svalové hmoty, což zvyšuje riziko nemocí. Paradoxně na váze člověk může mít méně, ale to je tím, že svaly jsou těžší než tuk.

Líní, bez vůle a motivace a další stigmata panující o obézních, která jim ubližují

Zdraví

Ideální tělesná hmotnost může být vyšší

Podle odborníků může být u starších jedinců ideální index tělesné hmotnosti, tzv. BMI, vyšší než u mladých. Existují již studie, které potvrzují, že u některých starších lidí může ztráta hmotnosti znamenat vyšší riziko smrti.

Nejnižší riziko dřívějších úmrtí mají lidé s BMI 27 až 27,9. Podle standardů WHO se jedná o lidi trpící nadváhou (BMI 25 - 29,9), za zdravou hmotnost je přitom považováno BMI v rozmezí 22 - 24,9. Paradoxně u starších jedinců je naprosto nejvyšší riziko předčasného úmrtí u BMI 22 a nižší a pak 33 a výš.

Optimální BMI pro starší jedince tak může být v rozmezí 24 až 29.

Zdravá doporučení

  • Pro starší jedince s nadváhou (BMI 25-29,9) je udržování kondice a svalové hmoty důležitější než hubnutí.
  • Samovolné hubnutí bez jakékoliv snahy může být spjato s několika vážnými chorobami, proto je důležité vždy v této souvislosti vyhledat lékaře.
  • Kvalitní strava by měla být pro všechny starší jedince naprostý základ. Bohužel právě starší jsou nejčastěji ohroženi nedostatkem vitaminů a dalšími nutričními deficity, včetně nedostatku bílkovin.
  • Začít hubnout by měli především jedinci, kteří mají hodně tuku kolem středu těla (tvar jablka).
  • U starších zdravých lidí s nadváhou, kteří nemají příliš vysoký cholesterol, krevní cukr, krevní tlak a triglyceridy, je důležitější než hubnutí udržovat si stabilní hmotnost.

Štítnou žlázu je třeba hlídat. Potíže s ní mívají častěji ženy

Zdraví

Obezitoložka radí, jak vyzrát na genetické poselství

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Poradenství v oblasti výživy, Dietologické poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám