Hlavní obsah

Pět důvodů, proč nevidíte žádné výsledky, i když pravidelně cvičíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začít pravidelně cvičit je pro většinu z nás těžké samo o sobě, natož když přes naše odhodlání a úsilí nejsou vidět výsledky. Podle odborníků je zapotřebí se vyvarovat následujících věcí.

Foto: Profimedia.cz

Výsledky nemusí být vidět ani při pravidelném cvičení.

Článek

Nedostatek spánku

Pokud se špatně vyspíte, je větší pravděpodobnost, že se vám nebude chtít jít cvičit, ale i když se odhodláte, účinky cvičení nebudou takové, jaké by mohly.

Když spíte, dochází k uvolnění svalů, při kterém se zvyšuje průtok krve v cévách, které do tkání dodávají více živin i kyslíku. Což se týká i svalů, kterým se tak daří lépe regenerovat.

„Nedostatek spánku je považován za jeden z nečastějších důvodů špatného výkonu, ale i držení se plánů a cílů. Jde o to, že cvičení způsobuje poškození svalů, které je zapotřebí během regenerace opravit. Pokud tak tělu nedopřejete dostatek odpočinku, svaly se zcela nezregenerují a ztrácejí i schopnost se přizpůsobit, tudíž i cvičení začne být pro dotyčného těžší a někdy i bolavější,“ vysvětluje pro Daily Mail Matt Roberts, osobní trenér hvězd, jako je zpěvačka Adele či modelka Naomi Campbellová.

Za dostatek spánku je přitom považováno 7-9 hodin denně.

Bez odpočinkových dní

Odpočinek není jen o spánku. Podle odborníků je k zotavení svalů a lepší schopnosti se neustále zlepšovat důležité necvičit každý den, ale udělat si i odpočinkové dny.

„Jednou z nejčastějších chyb, kterou lidé dělají, je, že předpokládají, že čím víc a častěji budou cvičit, tím snáze dosáhnou výsledku. Tím se ale ve skutečnosti dostávají do pasti, protože tělo jen přetěžují a svaly nemají šanci regenerovat a opravit všechna cvičením poškozená svalová vlákna,“ upozorňuje osobní trenér.

Syndrom vyhoření u cvičení a jak ho překonat

Zdraví

Dopřejete-li tělu mezi cvičením dostatek odpočinku, zvýšíte si tak nejen sílu, ale i kardiovaskulární zdatnost, pohyblivost, tělesnou stavbu či duševní pohodu.

K největším změnám totiž nedochází během cvičení, ale mimo něj. „Svaly se zvětšují, k úbytku tuku dochází až během odpočinku, kdy je čas k opravě poškozených svalových vláken,“ dodává odborník.

Vynechávání jídel a nedostatečná výživa

Vyloučení určitých potravin nebo konzumace méně sacharidů jsou nejčastější způsoby, kterými se lidé snaží hubnout. „Klíčem ke štíhlosti je ale naopak zajistit tělu dostatek živin. Kromě bílkovin i poměrné množství tuků a sacharidů,“ upozorňuje osobní trenér Luke Worthington.

Při hubnutí jde hlavně o to, minimalizovat tukové zásoby, což uděláme jedině tak, že tělo bude tuk využívat jako zdroj paliva.

Naše tělo přitom preferuje jako zdroje paliva nejprve sacharidy, pak bílkoviny, a až když nemá jinou možnost, tak tuky.

Pokud tělu nedodáte sacharidy, bude mu scházet palivo, aby zvládlo trénink, a tudíž nebude podávat ani dobré výkony.

Ke spalování tuku, ale i k podpoře regenerace svalů je pak zapotřebí i dostatek bílkovin (1,4-2 g bílkovin na kilo tělesné hmotnosti denně).

Pozor na rutinu

Budete-li cvičit neustále ty samé sestavy se stejnou zátěží, pak zřejmě též nikdy nedosáhnete výsledků, jež jste si na začátku cvičení stanovili.

„Při tréninku musí docházet k neustálému zvyšování zátěže, byť minimálnímu. Jedině tak tělo bude mít neustále podnět, aby se adaptovalo. Vždy je tedy lepší neustále kombinovat různé druhy kardia i posilování,“ dodává doktor Darren Player.

Cvičit raději ráno, nebo večer? Záleží na pohlaví

Zdraví

Důležité zahřátí svalů

Před každým cvičením se vždy pořádně rozcvičte. Pokud nezahřejete dostatečně všechny svaly, dostanou se do stresu a hrozí vám jejich namožení a zranění. Zároveň i kvůli tomu nebudete podávat nejlepší výkony a ani výsledky cvičení nebudou tak patrné.

„Rozcvičení a zahřívání svalů podporují větší průtok krve cévami a lepší distribuci kyslíku a výživy do svalů. I to pak pomáhá k lepším výkonům a následně i regeneraci,“ uzavírá osobní trenér Luke Worthington.

Jak sestavit tréninkový plán? Zkuste naše tipy

Zdraví

Jak docílit pevného a kulatého zadečku? Stačí 5 základních cviků s vlastní vahou

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám