Hlavní obsah

Tři změny v jídelníčku, které mohou pomoci zrychlit metabolismus a zhubnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snažíte se hýbat a omezit jídlo, přesto se vám nedaří zhubnout? Pak za tím zřejmě stojí špatně fungující metabolismus. Abyste si ho dali opět do pořádku, je zapotřebí podle odborníka na výživu Justina Naulta učinit pár jednoduchých kroků.

Foto: Profimedia.cz

Při hubnutí je zapotřebí podpořit zrychlení metabolismu.

Článek

1. Odstranit ze stravy rostlinné oleje ze semen

Rostlinné oleje jako slunečnicový, kukuřičný či sezamový jsou bohaté na omega-6 mastné kyseliny, které podle Naulta stojí za záněty v těle, které pak často stojí za mnohými srdečními nemocemi a rakovinou.

Podle lékařů ale nestačí hledět jen na obsažené omega-6 mastné kyseliny. Důležité je, v jakém poměru se vyskytují společně s omega-3 kyselinami. Například řepkový olej má z běžných olejů nejvhodnější složení mastných kyselin. Obsahuje asi 8 % nasycených mastných kyselin, okolo 10 % omega-3 kyselin a 20 % omega-6 mastných kyselin. Na rozdíl od Justina Naulta si tak nemyslí, že je dobré tento olej ze svého jídelníčku vyřadit.

Podle nich, chcete-li zlepšit poměr omega-3 mastných kyselin k omega-6 mastným kyselinám, jezte více omega-3, ne méně omega-6 mastných kyselin, protože i ty mají své přednosti. Snižují škodlivý LDL cholesterol a posilují ochranný HDL a zároveň pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi pod kontrolou tím, že zlepšují citlivost těla na inzulin.

Nault nicméně trvá na svém a doporučuje i tento olej při vaření raději nahradit máslem. Podle něj totiž i tento olej ničí metabolismus.

Kdy jsou tuky zdravé

Zdraví

2. Dostatečné množství bílkovin

Další radou Naulta je, aby každý do svého jídelníčku zařadil 1 gram bílkovin na půl kilogramu ideální tělesné hmotnosti. Pokud tedy vážíte 70 kg, pak byste měli denně sníst alespoň 140 g bílkovin.

Standardně je přitom doporučováno konzumovat 0,8-1,2 g na kilogram ideální tělesné hmotnosti a při hubnutí 1,5 g na kg optimální hmotnosti. (Při 70 kg byste tak měli při hubnutí zkonzumovat 105 g bílkovin).

Zvýšené množství bílkovin ve stravě zrychlí metabolismus, sníží chuť k jídlu a zároveň reguluje některé hormony.

3. Jezte jen plnohodnotné potraviny

Poslední rada od Naulta je vyměnit zpracované potraviny za ty plnohodnotné. Což potvrzuje i studie publikovaná v časopise Nature Communications, podle níž tělo reaguje jinak na kalorie z potravin, které mají vysoký obsah vlákniny, než na vysoce zpracované potraviny. Tělo tedy spaluje více, když jíte celé potraviny než zpracované, i když jíte stejný počet kalorií.

Kofein může pomoci snížit tělesný tuk i riziko cukrovky

Zdraví

Pět důvodů, proč nevidíte žádné výsledky, i když pravidelně cvičíte

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Poradenství v oblasti výživy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky pro zdravou stravu a diety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám