Hlavní obsah

Pět kroků k lepšímu tělu. Není to raketová věda, tvrdí odborník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obezita je už nějakou dobu velkým strašákem, který se podepisuje nejen na zdraví lidí, ale i na počtu úmrtí zapříčiněných potížemi právě kvůli obezitě. Podle amerického neurochirurga Bretta Osborna, který se zároveň zaměřuje na regenerativní medicínu a prevenci proti stárnutí, to tak být nemusí. Jak říká, cesta za lepším tělem není tak náročná, jak si mnozí myslí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Základním požadavkem pro zdravý životní styl je zdravé tělo. Pomineme-li některé skupiny obyvatel, které se s obezitou potýkají kvůli například dědičným problémům, za to, jak my ostatní vypadáme, si ve valné většině můžeme sami. A to v dobrém i špatném smyslu.

„Přitom máme mnoho příležitostí, jak si vybudovat lepší tělo a zabránit nejen obezitě, ale také jejím následným problémům v podobě cukrovky, onemocnění koronárních tepen, rakoviny nebo také Alzheimerovy choroby,“ uvedl Osborn v rozhovoru pro Fox News Digital.

„Vůbec nejde o žádnou raketovou vědu nebo postup v náročnosti přirovnatelný například k operaci mozku. Jedná se o přenastavení fyziologie tak, abyste spalovali tuky a současně si udržovali nebo třeba i budovali svaly,“ doplnil.

Přerušovaný půst jako vhodný způsob hubnutí po padesátce

Zdraví

Podle odborníka stačí dodržovat 5 základních kroků, díky nimž se lze propracovat k lepšímu tělu.

Krok 1: Přijměte závazek ke změně

Osborn radí všem, kteří se chtějí propracovat k lepší váze a zdravějšímu tělu, aby si stanovili zhubnout 3,6–5,5 kg tuku za osm týdnů.

„Muži by se měli v průměru snažit shodit cca 0,8 kg za týden, ženy zhruba půl kila za týden,“ vysvětluje odborník.

Pro lepší výsledky pak doporučil spojit se ve svém úsilí s kamarádem či nějakým členem rodiny. „Během uvedeného období si začnete teprve utvářet potřebné návyky, takže žádné cheat days ani ohledně cvičení, ani výživy. Buďte neoblomní a nezapomeňte následně oslavit splnění jakéhokoli drobnějšího cíle,“ nabádá odborník.

„Buďte si jisti, že se na vaší cestě objeví období, během něhož se váš mozek vzbouří proti nastaveným změnám, ale to je normální. Pamatujte, že tělo je adaptivní organismus. Ukažte mu nové stimuly ohledně cvičení nebo výživy – sice to bude zpočátku nepříjemné, ale přizpůsobí se,“ dodává.

Krok 2: Upřednostněte silový trénink

Získání svalů vás nejen učiní vzhledově lepšími, ale také zvýší bazální metabolismus, zlepší kontrolu glykemie (cukru v krvi) a podpoří spalování tuků, tvrdí Osborn.

„Pokud chcete spalovat tuk v pase, zaměřujte se právě na silový trénink, naopak zapomeňte na chůzi na pásu. Chůze nenahrazuje silový trénink, je to aktivita,“ vysvětluje a dodává několik cviků, které jsou základem každého silového tréninku – dřepy, bench press (soupažný tlak vleže na zádech), mrtvé tahy, overhead press (zvedání činky nad hlavu), přítahy.

Pět důvodů, proč nevidíte žádné výsledky, i když pravidelně cvičíte

Zdraví

Pro zajištění co největší bezpečnosti při cvičení je potřeba se vždy předem dostatečně zahřát, stejně tak je ideální cvičit, alespoň na počátku, pod dohledem odborníka.

Jakékoli cvičení je vždy prospěšnější než žádný pohyb, protože „sedavý životní styl je jedním z největších rizikových faktorů rozvoje nebo recidivy rakoviny, kterým lze ale poměrně snadno předejít“, dodává k problematice onkoložka Monique Garyová.

Krok 3: Zaměřte se na nízkoglykemickou protizánětlivou stravu

Strava s nízkým glykemickým indexem zahrnuje potraviny, které mají minimální vliv na hladinu cukru v krvi, a to na základě hodnocení v rozmezí 0-100 podle glykemického indexu.

Protizánětlivá strava je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, polyfenoly, vitamin C, potraviny bohaté na vlákninu a všechny ty, o kterých je známo, že bojují proti zánětu.

Středomořský životní styl jako klíč k delšímu životu

Zdraví

„Tato strava sníží hladinu inzulinu a podpoří ztrátu tuku při zachování svalové hmoty, pokud je denní příjem kalorií dostatečný,“ vysvětluje Osborn. Také zdůraznil, že je důležité omezit tzv. jednoduché sacharidy, které mají glykemický index vyšší než 40 – mezi ně patří chléb, cukr, těstoviny nebo rýže. Naopak radí zapojit do jídelníčku více olivový olej, avokádo nebo ořechy.

Krok 4: Udržujte nízkou hladinu stresu

Stres je jedním z nejdůležitějších, ale často přehlížených faktorů, které mohou přispívat ke ztrátě tuku, vysvětluje Osborn.

„Chronicky vysoké hladiny cirkulujícího kortizolu – stresového hormonu – zpomalují nebo zastavují spalování tuku,“ vysvětluje. Řešením tak je zaměřit se na aktivity a věci, díky nimž stres významně snížíte. Patří sem jakékoli relaxační aktivity – dovolená, výlety s přáteli či rodinou, různé koníčky –, ale také již zmíněné silové cvičení, které je dobrým pomocníkem při snižování stresu.

Anketa

Cvičíte pravidelně?
Ano, žádná výjimka neexistuje.
17,8 %
Většinou ano, ale někdy si dám volno.
31,9 %
Moc ne, nedaří se mi dodržovat pravidelný režim.
27,5 %
Necvičím vůbec, nemám na to čas nebo chuť.
22,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5800 čtenářů.

„Po náročnějším tréninku se hladiny kortizolu významně snižují. Navíc budete příjemně unaveni, a pokud si dopřejete dostatečný spánek, který je dalším bojovníkem proti stresu, uděláte jedině dobře,“ doplňuje.

Krok 5: Hlídejte si hladinu hormonů

S věkem začínají hladiny hormonů v těle ochabovat. „Důležité jsou hormony štítné žlázy, stejně jako testosteron. Proto je dobré se zajímat i o tyto hodnoty a čas od času je konzultovat s praktickým lékařem či přímo na nějakém odborném pracovišti. Protože jejich vyvážená hodnota pomáhá tělu lépe pracovat,“ uzavírá odborník.

Lenost není překážkou. I opravdu málo stačí ke zlepšení zdraví a kondice

Zdraví

Jednoduché fitness tipy, díky nimž snáz dosáhnete zdravých návyků

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám