Hlavní obsah

Lenost není překážkou. I opravdu málo stačí ke zlepšení zdraví a kondice

Všichni vědí, že začít sportovat a zůstat fit je práce sama o sobě. A že je to prospěšné pro naše zdraví. Jenže ne každý má čas, ale také vůli chodit pravidelně cvičit. Naštěstí vědci zjistili, že i ti nejlínější z nás, kterým se opravdu nechce pravidelně hýbat, mohou dělat jen minimum, a přesto z něj budou těžit.

Foto: Profimedia.cz

Nemáte čas, nebo jen nechcete několikrát týdně pravidelně běhat, plavat či jinak sportovat? Nevadí, i jednou za měsíc stačí, pokud to bude vaše nová norma.

Článek

1. Plameňák pro lepší život

Konzultantka v oboru geriatrie Lucy Pollocková tvrdí, že každé sebemenší cvičení, které zahrnuje alespoň trochu síly a posiluje rovnováhu, se počítá. Proto sama každé ráno stojí po dobu jedné minuty střídavě na jedné a druhé noze - jako plameňák. Třeba při čištění zubů. Takže žádné výmluvy, že nemáte čas na chození do fitness centra.

Pokud vydržíte udržet balanc na jedné noze déle než 10 sekund, je to rozhodně dobře. Pokud ne, je podle dřívější studie tato „neschopnost“ spojena s 84% zvýšeným rizikem úmrtí z jakékoli příčiny během příští dekády.

2. Dřepy na lepší svaly

Dřepy obecně zachovávají svalovou hmotu a sílu nohou, ale musí se dělat správně. Důležité je držení těla a rovná záda. A opět podle Pollockové stačí přidat do své rutiny klidně i minutu.

Zkrácené svaly mohou stát za bolestí zad, hlavy a dalšími problémy

Zdraví

„Jakákoli forma intenzivního tréninku - který zahrnuje i dřepy, zvláště ty, při kterých jdete tak nízko, jak jen můžete - se počítá. Zvyšuje srdeční frekvenci, posiluje svaly a podporuje metabolismus,“ dodává k tomu pro Daily Mail trenérka Zana Morrisová.

3. Chladné plavání pro lepší spalování

Plavání je oblíbenou činností mnoha lidí, to ve studené vodě už ale tolik lákavé není. Co kdybychom vám ale řekli, že stačí i pár minut ve studené vodě, abyste začali lépe spalovat tuky, hrozilo vám nižší riziko zánětu v těle a podobně?

Dánská vědkyně Susanna Sobergová, která se specializuje na metabolismus a stres, tvrdí, že stačí i pouhých 11 minut plavání ve studené vodě týdně. I tak málo podle ní dokáže v těle aktivovat tzv. hnědý tuk, jehož úkolem je spalovat energii k výrobě tepla. K podobnému procesu pak podle odbornice stačí i voda o teplotě 20 stupňů.

4. Skákání pro radost a silnější kosti

Myslíte si, že nemáte na nic čas? Co si takhle zaskákat pro radost, třeba při sledování filmu či seriálu? Jak uvádí nedávná studie provedená na univerzitě Chukyo v Japonsku, i pouhých 10 až 20 výskoků může mít prospěch, a to především na kosti.

Podobné výsledky pak měla i dřívější americká studie, v jejímž rámci šedesát žen ve věku 25-50 let absolvovalo 16týdenní program, během něhož skákaly dvakrát denně. Deset až dvacet skoků, mezi každým pak byla zhruba půlminutová pauza. Z výsledků vyplynulo, že se jim během té doby zvýšila minerální hustota kyčelních kostí.

Na koloběžce nejen za zábavou, ale také kondičkou a zpevněnou postavou

Zdraví

5. Trocha jógy pro lepší srdce

Zapomeňte na náročné pozice - i pouhých 15 minut běžné jógy denně dokáže snížit krevní tlak, zklidnit srdeční frekvenci a riziko kardiovaskulárních chorob, tvrdí neurovědkyně a instruktorka jógy Mithu Storoniová.

„Krevní tlak a srdeční frekvence jsou řízeny a regulovány vaším autonomním nervovým systémem,“ vysvětluje. „Když se protáhnete, zvýší se aktivace sympatiku. Když protažení uvolníte, dosáhnete nárůstu parasympatické aktivity, což nastaví vaše tělo do stavu relaxace.“

6. Občas „zrychlete“

Možná kolem sebe vídáte lidi, kteří každý den běhají nebo trápí tělo při jiném pravidelném pohybu. Je to rozhodně prospěšné, ale stejně tak bude mít přínos, když se budete jakékoli pohybové aktivitě věnovat jednou za měsíc.

Pokud tak budete činit pravidelně, nejlépe po celý svůj dospělý život, zlepšíte na stáří své kognitivní funkce, vysvětluje doktorka Sarah-Naomi Jamesová. Důležitá je ale podle ní právě vytrvalost.

Anketa

Cvičíte pravidelně?
Ano, 4x týdně i více
22,8 %
Ano, 2-3x týdně
16,4 %
Dvakrát do týdne
7,6 %
Jednou týdně
6,3 %
Nic pravidelného, jen pokud zrovna vyjde čas
46,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3490 čtenářů.

7. I domácí práce jsou pohyb

Nejste příznivcem pravidelného běhu, návštěv fitness centra a podobně? Nevadí, pokud doma pravidelně uklízíte nebo třeba milujete práci na zahradě, i to se počítá.

Jak zjistili odborníci z univerzity v australském Sydney, i pouhé tři až čtyři minuty intenzivní aktivity za den - hraní si s domácím mazlíčkem, nošení nákupu, svižnější chůze po schodech, běh na vlak atd. - lze spojovat s podstatně nižším rizikem předčasného úmrtí ze všech příčin, než když neděláte opravdu téměř nic.

Prokazuje se tak již dřívější zjištění vědců, že i „velmi malé dávky intenzivní přerušované aktivity mohou zlepšit kardiorespirační zdatnost člověka, což je zásadní ukazatel dlouhověkosti“.

Ano, takže můžete i domácí vysavač považovat za svého „partnera v pohybu“. „Lidé, kteří se podílejí na domácích pracích, jsou tak v mnoha ohledech zdatnější. A pokud se u toho trochu zadýcháte (za předpokladu, že nemáte srdeční chorobu nebo jiné potíže), je to dostatečný ukazatel toho, že děláte něco pro své zdraví,“ uzavírá Pollocková.

Domácí práce jako klíč k vitálnímu stáří

Zdraví

Cvičení jako prevence duševních potíží? Až třetinu lidí může ochránit před depresí

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám