Hlavní obsah

Středomořský životní styl jako klíč k delšímu životu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již dlouho je známo, že středomořská strava je pro zdraví člověka prospěšná. Vědci ale našli i další důkazy, že středomořský životní styl, nejen co se stravy týče, by mohl být klíčem k delšímu a zdravějšímu životu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Středomořský životní styl – vedle zdravé stravy obsahuje i čas na socializaci, odpočinek a fyzickou aktivitu - má na zdraví člověka mnoho pozitivních vlivů. Všechny uvedené body totiž podle odborníků výrazně snižují riziko předčasného úmrtí, případně úmrtí na rakovinu.

Pravidelná socializace, odpočinek a cvičení pak snižují riziko úmrtí na infarkt či mrtvici.

Studie zkoumala údaje o 110 799 dospělých účastnících zahrnutých do studie britské biobanky (UK Biobank), která poskytnuté vzorky využívá pro výzkumy či experimenty v mnoha oblastech.

Recepty s vůní moře

Recepty

Účastníkům bylo mezi 45 a 70 lety a pocházeli z Anglie, Walesu a Skotska. Výzkumníci vedení odborníky ze španělské La Universidad Autónoma de Madrid a Harvard TH Chan School of Public Health v USA zkoumali detailně jak jejich stravovací návyky, kde se zaměřili hlavně na zdravé produkty a omezení soli a cukrů, tak i třeba pravidelný spánek, cvičení a dobu trávenou s přáteli.

Čím vyšší bylo skóre v jednotlivých kategoriích, tím více se lidé drželi středomořského životního stylu. Všichni byli sledováni po dobu devíti let, uvádí server Independent.

Z celkového počtu zemřelo 4247 lidí, z toho 2401 na rakovinu a 731 na kardiovaskulární onemocnění, kam se řadí i infarkt a mrtvice. Vědci zjistili, že lidé dodržující uvedené životní styly měli o 29 procent nižší pravděpodobnost úmrtí ve srovnání s vrstevníky, kteří je nedodržovali.

Podle studie, která byla zveřejněna v časopise Mayo Clinic Proceedings, měli také zdravěji žijící jedinci o 28 % nižší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu.

„Tato studie významně ukázala, že je možné, aby si i obyvatelé žijící jinde než ve Středomoří osvojili středomořskou stravu, stejně jako uvedený životní styl, a to v rámci vlastního kulturního kontextu. Přenositelnost životního stylu a jeho pozitivní účinky na zdraví jsou tu jasně viditelné,“ dodala na závěr hlavní autorka studie Mercedes Sotos Prietová z Universidad Autónoma de Madrid.

Olivový olej snižuje riziko vzniku krevních sraženin, jež mohou způsobit infarkt či mrtvici

Zdraví

Deset důvodů, proč si oblíbit středomořskou dietu

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky pro zdravou stravu a diety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej zdravé výživy, Fitness centra

Reklama

Výběr článků

Načítám