Hlavní obsah

Pět častých omylů žen při sestavování jídelníčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internet a sociální sítě jsou neustále plné osvědčených rad, jak zhubnout a správně si poskládat jídelníček, jenže málokdy se zakládají na vědeckých základech. Bohužel mnoho žen se jimi přesto řídí v domnění, že pro sebe dělají to nejlepší, přestože si mnohdy zejména z dlouhodobého hlediska spíše ubližují. Podívejte se s námi na pět častých omylů žen v jejich stravování.

Foto: Profimedia.cz

Omezení nebo vyloučení určitých potravin může vést k deficitu nutričních látek.

Článek

1. Vyřazení brambor z jídelníčku

Podle některých alternativních stylů stravování je dobré z jídelníčku vyřadit brambory, protože jsou zdrojem škrobů, a raději je nahradit např. kuskusem. Paradoxně kuskus je nejen bohatý na škrob, ale také je mnohem kaloričtější a obsahuje i méně nutričních látek než brambory.

Podle vědců navíc brambory obsahují i vysoce kvalitní bílkoviny, které lidem mohou pomoci rozvíjet a udržovat svalovou hmotu.

Podobný omyl se škrobem v hlavní roli se týká i tzv. nízkotučných mléčných výrobků, které často obsahují jako náhradu tuku vysoké množství škrobu.

Brambory obsahují velmi kvalitní bílkoviny, které ocení svaly

Zdraví

2. Upřednostnění rostlinných nápojů před kravským, ovčím a kozím mlékem

Lidé, kteří nejsou alergičtí na laktózu, a rostlinné alternativy volí v domnění, že dělají něco pro své zdraví, se ochuzují o velice významný zdroj vápníku a plnohodnotných bílkovin. Tyto alternativy totiž nemají zastoupení celého spektra esenciálních aminokyselin, které si organismus nedokáže sám syntetizovat.

Výrobci sice obohacují rostlinné nápoje vápníkem obdobně k mléku, ale jeho využitelnost je významně nižší.

3. Používání třtinového cukru místo bílého

V současné době jde o jeden z největších omylů, pohlížet na třtinový cukr jako zdravější variantu bílého cukru. Obsah sacharózy, tedy i energetická hodnota a zpracování v organismu jsou totiž stejné.

Zdravější nejsou ani rostlinné sirupy, většinou jde naopak o horší variantu, protože místo sacharózy obsahují jednoduché cukry (obvykle fruktózu či glukózu), takže se rychleji využijí a podpoří ukládání nadbytečné energie do tukové tkáně.

Umělá sladidla mohou být pro naše zdraví nebezpečnější než klasický cukr

Zdraví

4. Výrazné omezení sacharidů ve stravě

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie – jejich významné snížení ale vede k únavě, snížené aktivitě a omezení potřebných pohybových aktivit.

Zejména pokud sportujete, sacharidy, a tedy i cukry potřebujete ve větším množství jako zdroj energie pro svaly. Pokud nesportujete, potřebujete jich méně. Stále je ale určité množství cukru nutné pro každého jedince tak, aby mu fungovaly orgány, zejména pak mozek.

Pokud vyřadíte sacharidy ze stravy, pak sice zhubnete, ale za úbytkem váhy bude především ztráta tekutin, nikoliv tuků. Svalový glykogen, což je sacharidová zásobárna energie, na sebe váže i vodu, a pokud odstraníme ze stravy sacharidy, včetně cukru, organismus spotřebuje zásoby svého vlastního glykogenu a pak se zjednodušeně řečeno odvodní. Což ale také může přinést zdravotní potíže.

5. Vyřazení minerálních vod 

Mnoho lidí ze svého pitného režimu vyřazuje i minerální vody, v domnění, že zatěžují své ledviny. Slabě a středně mineralizované vody jsou ale vhodné pro běžnou denní konzumaci, bez omezení, a to jako součást pravidelného pitného režimu.

Dlouhodobý nedostatek hořčíku může vést k hypertenzi a srdečním arytmiím

Zdraví

Co je naopak dobré udělat pro své zdraví a dobrou kondici

„Základem udržení zdraví je zachovat si přiměřenou a stálou tělesnou hmotnost, přičemž vodítkem může být index tělesné hmoty (body mass index, BMI) s optimální hodnotou 20-25 kg/m2. A udržením obvodu pasu pod 80 cm,“ doporučuje Pavel Těšínský, vedoucí lékař jednotky intenzivní péče interní kliniky pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Dále je to pravidelná zátěž organismu. Ženy by proto měly zařadit do svého denního programu alespoň 30 minut fyzické aktivity – rychlou chůzi, volný běh a jakékoliv cvičení s tepovou frekvencí v aerobním pásmu.

Druhou podmínkou pro zdravý život jsou vhodná strava a tekutiny. „Správný pitný režim je zásadní podmínkou funkce tělesných orgánů, zejména ledvin. Vhodnou součástí každodenního pitného režimu jsou kromě čisté vody a bylinných čajů také přírodní minerální vody, které doplňují tělu důležité minerální látky (např. hořčík, vápník, draslík, fluor),” dodává Pavel Těšínský.

Při hledání ideální skladby jídelníčku mějte podle nutriční terapeutky Tamary Starnovské na mysli, že omezení nebo vyloučení určité potraviny, v horším případě celé skupiny potravin, často způsobuje deficit vitaminů a minerálních látek, což může způsobovat celou řadu zdravotních potíží.

Základy zdravého jídelníčku

  • Ženy by měly denně konzumovat zakysané mléčné výrobky. Mléko je vhodné vybírat aspoň polotučné, kvůli obsahu vitaminu D.
  • Ryby by měly být součástí jídelníčku minimálně dvakrát týdně.
  • Výrobky z obilovin (tmavý chléb a celozrnné pečivo, těstoviny), rýže, brambory nebo luštěniny se zařazují jako přílohy v malých porcích.
  • Tuk má vysoký energetický obsah, proto pozor na jeho množství zejména ve skryté formě (tučné maso, uzeniny, jemné a trvanlivé pečivo, chipsy, čokoládové výrobky). Přednost mají tuky rostlinného původu před živočišnými (kromě kokosového oleje, jehož konzumace vhodná není).
  • Nadměrný příjem cukru se pak skrývá hlavně ve slazených nápojích, sladkostech, kompotech a zmrzlině.
  • Vyplatí se také omezit konzumaci potravin s vyšším obsahem soli (pečivo, chipsy, solené ořechy, uzeniny, výrazně slané sýry) a nepřisolovat hotové pokrmy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám