Hlavní obsah

Obezofobie aneb Když se bojíme přibírání na váze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Intenzivní až iracionální strach z obezity se nejčastěji vyskytuje u mladých dívek, týkat se může ale i starších ročníků či mužů. Podívejte se s námi na příznaky, příčiny i možnosti léčby tohoto druhu úzkostné poruchy.

Foto: Profimedia.cz

Intenzivní až iracionální strach z obezity se nejčastěji vyskytuje u mladých dívek.

Článek

Za obezofobií stojí hned několik faktorů. Jednak váhové stigma, kdy jsou lidé posuzováni na základě své hmotnosti, ale i perfekcionismus, při němž je přibírání na váze vykreslováno jako chyba, či další úzkostné poruchy, které vznikají na základě strachu ze sociálního odmítnutí.

Svou roli zde ale může sehrávat i osobní zkušenost, pokud se do jedince někdo v minulosti navážel kvůli kilogramům navíc apod.

Obezita ničí životy. Ale dá se porazit

Styl

Jak se projevuje?

  • silným strachem z nadváhy
  • úzkostí
  • stresem
  • panickým záchvatem
  • vysokým krevním tlakem
  • závratí

Tyto pocity člověk prožívá ať už v obavě o ztloustnutí, případně i ve chvíli, pokud už kila navíc zaznamenal. Mohou také jedince vést k tomu, aby začal dělat věci, které zastaví přibírání na váze, jako například držet půst, příliš cvičit, držet přísné diety či je posedlý počítáním kalorií.

Jaké jsou komplikace obezofobie?

Předně se jedná o nezdravou posedlost tělesnou hmotností a jídlem, což zvyšuje riziko vzniku poruch příjmu potravy, jako je mentální anorexie, bulimie, porucha čištění (nucené zvracení, nadměrné cvičení, užívání projímadel nebo léků na odvodnění či držení půstů bez toho, aby se dotyčný přejídal).

Sedm výstražných signálů, které značí poruchu příjmu potravy

Styl

Kdy je dobré navštívit lékaře?

Pokud přemýšlení nad obezitou ovlivňuje váš každodenní život, je vždy lepší zajít k odborníkovi. Stejně tak pokud pociťujete intenzivní úzkost při pomyšlení na přibírání na váze, vyhýbáte se společenským aktivitám spjatým s jídlem, držíte často diety či negativně vnímáte své tělo.

S návštěvou lékaře byste neměli váhat ani v okamžiku projevů poruch příjmu potravy, při posedlosti počítání kalorií, při přílišném cvičení či záměrném zvracení.

Jak se léčí obezofobie?

Jedná se především o psychologickou, případně u těžších stavů i psychiatrickou péči, jejímž cílem je zvládnout strach z přibírání na váze a minimalizovat riziko vzniku poruch příjmu potravy.

Pokud už došlo k poruchám příjmu potravy, pak léčba zahrnuje psychoterapii, která pomáhá snížit úzkost z přibírání na váze a zlepšit představu o vlastním těle. Učí jedince rozpoznat zkreslené vzorce myšlení, mění nezdravá přesvědčení a učí pozitivním návykům.

Anorexie začíná až u čtvrtiny žen posedlostí zdravou výživou

Zdraví

Přestože se fobie obvykle neléčí léky, uzná-li lékař, že váš strach z obezity souvisí s úzkostnou poruchou, může doporučit užívat léky proti úzkosti (antidepresiva, antipsychotika či stabilizátory nálady).

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám