Hlavní obsah

Na pokraji vyčerpání a vyhoření aneb Když tělu dojde dech

Novinky, Anežka Zemenová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce, rodina a milostný život: každodenní koloběh mnoha žen, který z jejich života dělá jízdu na závodním okruhu. Není divu, že se časem dostaví akutní vyčerpání. Zvlášť v dnešní době, kdy kromě toho všeho musí mnohé ženy zastat i roli učitelky a školní jídelny. Vlastní potřeby pak ustupují do pozadí a následky na sebe nenechají dlouho čekat.

Foto: Profimedia.cz

Příznaky vyčerpání není dobré brát na lehkou váhu.

Článek

V naší výkonem řízené společnosti se psychická onemocnění často bagatelizují. Není divu: kdo by u sebe příznaky jako apatie, extrémní únava, vyčerpání nebo vysílení bral opravdu vážně, když ho čekají další důležité povinnosti?

Mnozí tak tiše trpí a s vnucenými krédy jako „zůstaň v klidu“ nebo „vždyť se mi vlastně nevede vůbec tak špatně“ se vystavují dalšímu tlaku.

Sedm věcí, které byste měli ráno udělat pro větší přísun energie

Zdraví

Dostávají se tak do nebezpečného začarovaného kruhu. Tělo pak začne na dlouhotrvající stav reagovat vyčerpáním, problémy s koncentrací a duševními potížemi.

Jakmile je vnitřní rovnováha narušena, netrvá dlouho a ozvou se i zdravotní potíže, jako je bolest zad, hlavy či poruchy spánku apod. Pokud dotyčný navíc nezačne okamžitě řešit příčinu potíží, mohou tyto problémy přerůst v chronickou nemoc.

Jak rozpoznat včas příznaky vyčerpání? 

Vyčerpání samo o sobě není žádným onemocněním, nýbrž symptomem. Vyčerpaný může být i člověk po náročné sportovní aktivitě, stresujícím pracovním dni nebo po propité noci. Kritickým se ale vyčerpání stává ve chvíli, kdy se apatie a pocity vysílení promění v trvalý stav.

Při vyčerpání dochází ke snížené fyzické síle a odolnosti. To může pokračovat únavou provázenou pocity vysílení, vnitřní prázdnotou a zvýšenou podrážděností, což může vést až k úplnému vyčerpání.

Vyčerpání může způsobovat:

  • nachlazení
  • hormonální potíže
  • poruchy spánku
  • nedostatek železa a vitaminu B
  • kardiovaskulární onemocnění
  • metabolické onemocnění

Vedle těchto tělesných příčin mohou ale extrémní vyčerpání zavinit i psychické nemoci. Vyčerpání je totiž častým doprovodným jevem depresí, posttraumatické stresové poruchy nebo syndromu vyhoření.

Jak obnovit rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem

Zdraví

Nebezpečný syndrom vyhoření

Neschopnost říct ne, nízká hranice tolerance a potřeba být stále na příjmu, i to jsou příčiny, proč u lidí dochází k přetížení a syndromu vyhoření.

Vyhořelí jedinci se cítí přehlceni enormním stresem a tlakem na výkon, a zároveň si připadají nedocenění šéfem či kolegy.

Průměrný věk vyhoření je 32 let, práce z domova vše ještě zhoršuje

Zdraví

Symptomy psychického vyhoření obvykle doprovází tělesné potíže jako chronická únava, poruchy spánku a zažívací problémy. Časem se všechny tyto věci mohou odrazit i na chování.

Jedinci jsou cyničtí, vznětliví a mohou se stahovat do ústraní, tak aby v očích svých kolegů, přátel a rodiny neklesli.

Terapie, prevence a prostředky okamžité pomoci

Prvním příznakům vyčerpání jako extrémní únavě nebo apatii může člověk zamezit celkem snadno.

1. Dělejte si přestávky a klidové fáze. Nejen o víkendech, ale i během týdne by se měl člověk umět opravdu uvolnit – i kdyby jen nakrátko, například zacvičit si po ránu jógu nebo se krátce projít o obědové pauze.

2. Nepodceňujte spánek. Kdo si dopřeje dostatek nočního klidu, lépe vykročí do nového dne.

3. Pryč se smartphony a tablety – raději večer v posteli zase sáhněte po nějaké dobré knize.

4. Hýbejte se, a to víc než jednou do měsíce. Nemusí to být hned vrcholový sport. Dostatek pohybu zajistí více energie, sníží míru stresu a zpříjemní vám večerní potopení do peřin.

5. Naučte se uvolnit – meditace, dechová cvičení, jóga, taj-či a podobné aktivity, které pomohou tělu i hlavě s uvolněním.

6. Jste to, co jíte – kdo se neustále krmí fast foody a hotovkami, se ve svém těle dlouhodobě necítí dobře – a psychika tím často trpí.

7. Buďte realističtí – den má jen 24 hodin a dá se toho zkrátka zařídit jen tolik, kolik čas umožní. Proto je lepší větší úkoly raději rozdělit do celého týdne a všechny aktivity naplánovat v předstihu.

8. Naučte se říkat „ne” – a to bez špatného svědomí, ať už šéfovi, matce či nejlepší kamarádce.

Naučit se říkat ne je v dnešní době nutností

Zdraví

9. Mluvte o tom – když je všeho moc, pomáhá otevřeně si o tom promluvit s rodinou nebo dobrými přáteli. A přijmout pomoc.

Pokud vyčerpání pokročilo už dále, hrozí nebezpečí, že se z tohoto stavu stane chronický problém. V takový okamžik odhoďte falešnou hrdost a požádejte o pomoc odborníka. Se svými problémy se obraťte na praktického lékaře či přímo psychologa či psychiatra. Podcenění symptomů se opravdu nemusí vyplatit.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se vyhnout únavě při nedostatku spánku

Spánek tvoří nepostradatelnou součást našeho života. Často se nám ale stane, že se zatouláme s kamarády na víně, nemůžeme usnout nebo zkrátka nestihneme jít do...

Jak restartovat tělo i duši

Dlouhá zima se dokáže na psychickém, ale i fyzickém stavu člověka pořádně podepsat. Pokud i vy cítíte, že melete z posledního, pak je nejvyšší čas na pořádný...

Výběr článků

Načítám