Hlavní obsah

Naučit se říkat ne je v dnešní době nutností

Novinky, ema

Mnoho lidí si svůj život komplikuje tím, že zkrátka a dobře neumí říci „ne”. Bojí se, že zklamou svou rodinu a přátele, pokud nebudou souhlasit se vším, s čím jejich blízcí přijdou. Bojí se, že budou odsouzeni a posunuti na druhou kolej. Jenomže říkat ne je v dnešní době doslova nutností.

Foto: Profimedia.cz

Nemusíte chodit na narozeninovou oslavu, na které nikoho neznáte, na film, který vás nezajímá. Naučte se říkat ne, ulevíte tak hlavně sami sobě.

Článek

Existuje několik případů, kdy je zcela v pořádku s něčím vyjádřit nesouhlas nebo zkrátka a dobře říci ne. Nelze se totiž takzvaně „roztrhat“ pro ostatní, člověk občas potřebuje mít chvíli jen sám pro sebe. Může se také dostat do situace, kdy mu zrovna něco není „po chuti“.

Když jsme unaveni

Spánek je pro fungování každého člověka moc důležitý. Pokud jste ospalí, pravděpodobně nemáte ani energii jít nebo dělat něco, o co vás ostatní požádají.

Navíc mnohé studie zjistily, že nedostatek spánku může mít negativní dopad na imunitní systém a náladu, ale zvyšuje i riziko některých onemocnění. V tomto případě je naprosto v pořádku říci ne. Zkrátka a dobře podlomené zdraví vám za to nestojí.

Pokud se na to necítíte

Dostali jste pozvánku na narozeninovou oslavu, kde shodou okolností bude i někdo, koho nechcete potkat? Pokud vám už jen z té představy není dobře ani po těle, ani po duši, rozhodně se do ničeho nenuťte. Stres je v tomto případě naprosto zbytečný.

Existují případy, kdy je dobré vymanit se z takzvané „komfortní zóny“ a udělat i něco, co vám zrovna není, jak se říká, po chuti. Tohle je ale jiný případ. Pokud vám instinkt našeptává, že to není dobrý nápad, buďte pozorní. Občas je lepší mu naslouchat a raději pozvání odmítnout.

Když nejste schopni splnit časový plán

Lidé často používají slovo „zaneprázdněnost“ a vnímají ho téměř jako životní styl. Bohužel tato mentalita může vést i k syndromu vyhoření, který může mít za následek závažná zdravotní rizika a chronický stres.

„I když je pro vás nesmírně důležitý pracovní úspěch a disciplína, nedostatek spánku, neustálé vyřizování e-mailů, telefonů a nedostatek času na odpočinek i na vaši rodinu není dlouhodobě udržitelný stav. A to ani co se týče profesního života,“ píše šéfredaktorka Arianna Huffingtonová pro huffingtonpost.com.

Dodává také, že množství i kvalita práce jsou dvě odlišné věci. Pokud jste tedy zasypáni úkoly a nevíte co dřív, nebojte se říci ne. Nestojí to za psychický ani fyzický kolaps.

Když vás to nezajímá

Život je moc krátký, abychom plýtvali svou energií na to, co nás nebaví a nezajímá. Naopak je potřeba svůj životní rozvrh naplánovat tak, aby nás naplňoval, a to pokud možno každý den. Činnosti a koníčky vás musí bavit a uspokojovat.

Tato myšlenka zvláště platí v profesním životě. Výzkumy ukazují, že ti, kteří považují svou práci za smysluplnou, jsou šťastnější než ostatní. Potřebujete něco, co podnítí váš zájem, usilujte proto o dosažení těchto příležitosti, kdykoli to jen bude možné.

Nepouštějte se do projektů, které vám nejsou sympatické. Nechoďte do kina na film, který nechcete vidět, jen proto, že kamarád nemá s kým jít. Nesouhlaste automaticky s něčím, co je vám proti srsti. Nebojte se říci ne.

Když chcete říct ano jen pro potěšení druhých

Ve skutečnosti není vůbec dobré upozaďovat své potřeby před zájmy druhých. V roce 2012 spatřila světlo světa studie, která ukázala, že někteří lidé mají tendenci říkat ano jen proto, že se bojí tlaků a reakcí okolí.

Jinými slovy mnohokrát souhlasí, aniž by se nad dotazem vůbec zamysleli a zhodnotili, zda doopravdy chtějí nebo ne.

Nezapomeňte nikdy na to, že vy sami jste svými šéfy, manažery a obhájci. A to vždy v případech, kdy od vás někdo chce odpověď ano či ne. Neříkejte ano bez rozmyslu. Umění říci ne není znak sobeckosti.

Když se vám prostě chce

Nakonec je to váš život a vy si jej tvoříte podle sebe. Proto se nebojte říci ne, kdykoli se vám zamane. Nebojte se nesouhlasit, pokud něčí plán či otázka narušuje vaše pohodlí, řekněte ne těm okolnostem a lidem, kterými se nechcete v životě obklopovat.

Činnostem, které nechcete dělat. Proč? Jedině tak totiž říkáte ano sami sobě, pro šťastný a spokojený život.

Reklama

Výběr článků

Načítám