Hlavní obsah

Jak se zbavit nadýmání během menstruace

Menstruaci obvykle doprovází nejrůznější symptomy. Mezi jeden z nich patří nadýmání. Ačkoliv se jedná o naprosto přirozený jev, se kterým se potýkají ženy po celém světě, lze s ním úspěšně bojovat. Jak na to?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedním z klasických příznaků, že se blíží vaše období v měsíci, je nadýmání. Podle gynekoložky Diany Bitnerové se týká zhruba 70 % žen. Obvykle tento jev nastává jeden až dva dny před menstruací a odeznívá po jejím skončení.

Proč vůbec dochází k menstruačnímu nadýmání? Těsně před menstruací dochází ke kolísání hladiny estrogenu a prudkému poklesu progesteronu.

„Když jsou hladiny estrogenu vyšší, naše těla mají tendenci zadržovat vodu. Hladina progesteronu zase souvisí s trávením, přičemž pomalejší trávení vede k problémům s nadýmáním,“ vysvětluje Meggie Smithová, gynekoložka a odbornice na reprodukční endokrinologii a neplodnost na University of Southern California.

Jak problémy s nadýmáním dostat pod kontrolu?

1. Vybírejte si potraviny bohaté na bílkoviny a draslík

Jedním z hlavních činitelů nadýmání je strava. Vybírejte si proto potraviny, které vás nebudou nadýmat. „Potraviny s vysokým obsahem draslíku, jako jsou banány, meloun, rajčata či chřest, pomáhají podporovat dobrou rovnováhu tekutin a správné zažívání. Totéž platí pro zdravé tuky, které obsahují například chia semínka, ořechy či losos,“ říká dietoložka Isabel Smithová.

Skvělou volbou jsou také proteiny – kuře, ryby či tofu.

„V případě, že navíc trpíte zavodněním organismu, zahrňte do své stravy přírodní diuretika, jako jsou celer, okurka, meloun, citronová šťáva, česnek či zázvor,“ říká gynekoložka Sherry Rossová pro Women´s Health.

2. Držte se dál od potravin, které způsobují plynatost

Brokolice či růžičková kapusta. Ačkoliv se jedná o tělu velmi prospěšné potraviny, obsahují komplexní cukr zvaný rafinóza, který lidský organismus neumí správně rozložit, což vede k plynatosti a nadýmání. „Totéž platí i pro fazole, zelí, květák či hlávkový salát,“ dodává Rossová.

3. Nevzdávejte se cvičení

Ačkoliv je cvičení často to poslední, na co máte během menstruace chuť, odborníci tvrdí, že zvýšení srdeční frekvence je jedním z nejlepších způsobů, jak zmírnit příznaky PMS – včetně nadýmání.

Průběh menstruace může upozornit na vážný problém aneb Kdy vyhledat gynekologa

Zdraví

„Lidé, kteří žijí více sedavým způsobem života, mají tendenci mít pomalejší trávicí systém. Sportování navíc pomáhá s pravidelným vyprazdňováním a snižuje riziko zácpy. Při menstruaci je ideální zařadit lehčí obdobu tréninku, jako je jóga či plavání. Naopak vysoce intenzivní cvičení by vám mohlo uškodit,“ vysvětluje Rossová.

4. Omezte alkohol a kofein

„Před menstruací může alkohol zesilovat příznaky PMS, jako je citlivost prsou, změny nálady a nadýmání,“ říká Bitnerová.

„Káva navíc může nadměrně stimulovat trávicí trakt a dráždit střeva, nemluvě o dehydrataci, která způsobuje zadržování vody,“ dodává.

5. Vyhněte se syceným a slazeným nápojům

„Ačkoliv mohou sycené či slazené nápoje přinést dočasnou úlevu, budete se po nich cítit daleko více nefouknuté než předtím. Nenechte se oklamat ani nápoji s umělými sladidly a místo toho vsaďte na vodu a pravidelný pitný režim,“ radí Smithová.

„Dobře působí také zelený, mátový nebo fenyklový čaj, které navíc působí protizánětlivě,“ radí Rossová.

Nejčastější dotazy ohledně menstruace

Zdraví

6. Nezapomeňte na spánek

„Ačkoliv můžete mít se spánkem během menstruace problém, je potřeba na něj dbát, protože během něj dochází k důležitým procesům, jež vám pomohou zvládat menstruaci o poznání lépe,“ říká gynekoložka Kelly Royová.

7. Vařte doma častěji

Ne každý má dostatek času, aby si doma uvařil jídlo na celý den. Díky domácímu kuchtění ale můžete výrazně snížit riziko nadýmání, protože přesně víte, jaké potraviny používáte.

„Lidé často nevědí o skryté soli v jídlech z restaurace, stejně jako ve zpracovaných potravinách,“ říká profesorka Lauren Streicherová.

„To je samozřejmě i důvod, proč některá jídla v restauracích chutnají tak dobře. Při domácím vaření se ale můžete ujistit, že jídlo nepřesolíte, a vyhnete se tak problémům s nadýmáním,“ dodává.

8. Nepřehánějte to s vlákninou

Pokud se cítíte nafouknuté, může se zdát jako dobrý nápad zakomponovat do své stravy co nejvíce potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce a zelenina, abyste rozhýbaly svůj trávicí trakt. To se ale může obrátit proti vám.

„Ačkoliv je dobré mít v jídelníčku velké množství ovoce a zeleniny, pokud je najednou začnete během menstruace konzumovat ve velkém, můžete pociťovat zvýšené nadýmání jednoduše proto, že vaše tělo není na vlákninu zvyklé,“ říká Sara Twogoodová, odborná asistentka porodnictví a gynekologie na University of Southern California Keck School of Medicine.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej zdravé výživy, Dámská fitness

Reklama

Související články

Jak na sex při menstruaci nahlížejí odborníci

Sex během menstruace patří k tématům, o kterých se ve společnosti příliš nemluví. Vše je dáno velmi intimní povahou celého aktu i stereotypem, který praví, že...

Výběr článků

Načítám