Hlavní obsah

Pět věcí, které vám nikdo neřekne o sexu během menstruace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O sexu během menstruace se ve společnosti příliš nemluví. Přitom existuje mnoho párů, které se sexuální rozkoši oddávají i během partnerčina mensesu. Pokud k těmto lidem patříte, měla byste znát nezákladnější fakta o sexu během menstruace.

Foto: Profimedia.cz

Sex a menstruace jsou dvě velmi přirozené události.

Článek

Málokterá žena otevřeně přizná, že si s partnerem užívá sex i během menstruace. Přitom podle gynekoložky Kameelah Phillipsové není na milování během menstruace nic špatného. Pokud s tímto aktem s čistým svědomím souhlasíte vy i váš partner, pak nic nebrání tomu, abyste se oddávali sexu i při mensesu.

„Sex a menstruace jsou dvě velmi přirozené události, které jsou pouze zaobaleny do dlouhodobých historických, kulturních a společenských tabu,“ tvrdí gynekoložka a dodává, že i proto existuje kolem menstruačního sexu mnoho mýtů.

Některé ženy se například mylně domnívají, že sex během menstruace způsobuje silnější krvácení.

„Periodický sex neztíží ani neprodlouží menstruaci. Pouze je třeba myslet na to, že rytmické kontrakce během orgasmu mohou vytlačit trochu krve z dělohy. Není to ale nic, co by tmavý ručník pod vaším tělem nezvládl,“ vysvětluje gynekoložka pro Bustle.

A jaké jsou další mýty o sexu během menstruace?

  • Kondom není potřeba

Možná si říkáte, že během menstruačního sexu nepotřebujete kondom. Pravdou ale zůstává, že použití kondomu je nezbytné pro prevenci pohlavně přenosných chorob. „Ženy jsou během menstruace více ohroženy sexuálně přenosnými infekcemi,“ varuje lékařka Sherry Rossová.

Názory na sex při menstruaci se velmi liší

Vztahy a sex

Zároveň kondom ochrání partnerův penis před kontaktem s krví. „Musíme si uvědomit, že krev je médiem pro bakterie. Pokud je tedy krev v pochvě nebo v děloze vystavena během nechráněného sexu jiným bakteriím, pak hrozí, že dojde k výraznému nárůstu bakterií,“ tvrdí gynekoložka Alyssa Dwecková.

  • Na pozici nezáleží

Chcete s partnerem vyzkoušet nové sexuální pozice? Pak s tím vyčkejte až po vaší menstruaci. Sázkou na jistotu jsou totiž pozice, které neodporují gravitaci. Gynekoložka Rossová radí, abyste se s partnerem drželi klasických pozic, jako je například misionář nebo lžička.

Naopak nedoporučuje, abyste při sexu během menstruace byla na partnerovi. Za stejně problematický považuje také sex ve sprše, neboť po stékající krvi můžete uklouznout, případně vám může pohled na krev vadit z estetického hlediska.

  • Nemůžete otěhotnět

Technicky vzato otěhotnět během skutečné menstruace doopravdy nemůžete. Přesto je dobré vědět, že existují situace, kdy k otěhotnění může dojít.

„Ženy s kratším menstruačním cyklem mohou být vystaveny riziku otěhotnění, a to během posledních dnů menstruace. Pokud mezi prvním dnem od vaší poslední menstruace a prvním dnem vaší další menstruace uběhlo pouze 21 dní, pravděpodobně máte ovulaci v 10. den vašeho cyklu.

Pokud tedy vaše menstruace trvá sedm dnů a následně tento sedmý den máte sex, pak je možné, že 10. den otěhotníte, neboť spermie přežívají v těle tři až pět dnů,“ vysvětluje gynekoložka Rossová a dodává, že byste za každých okolností měly hrát na jistotu a používat spolehlivou ochranu.

  • Menstruace bude bolestivější

Na první pohled by se mohlo zdát, že sex během menstruace bude bolestivý. V tomto ohledu pro vás ale máme dobrou zprávu! „Orgasmus během menstruačního sexu naopak může zmírnit bolest spojenou s menstruačními křečemi,“ říká gynekoložka Rossová.

Vše je způsobeno tím, že během orgasmu se v lidském těle uvolňují chemické látky, jako je dopamin a oxytocin, díky kterým může menstruační nepohodlí ustat.

Nebojte se říct ne aneb Kdy je lepší odmítnout sex

Vztahy a sex
  • Sex během menstruace ženu nevzrušuje

V tomto ohledu nelze generalizovat, přesto platí, že mnoho žen má při menstruaci mnohem větší chuť na sex.

„Některé ženy milují sex během menstruace také z toho důvodu, že krev nahrazuje funkci lubrikačního gelu. Zároveň během měsíčků dochází k většímu průtoku krve do dělohy, děložního čípku a pochvy, a tak si některé ženy sexuální stimulaci více užívají a pociťují silnější orgasmus,“ tvrdí gynekoložka Rossová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám